IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За силата на самоизпълняващите се пророчества

Някои прогнози обаче са неверни, колкото и пламенно да желаем да се сбъднат

10:44 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отношението е важно дори и при плъховете. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Отношението е важно дори и при плъховете. Снимка: Bloomberg

Недостатъкът в аргумента е ясен: Covid беше „само“ два пъти по-тежък от лош грипен сезон, защото предприехме извънредни мерки за неговото овладяване. Ефективността на блокадата се използва като аргумент, че тя е била ненужна. Това е разочароващо, но такава е природата на саморазрушаващото се пророчество в политизирана среда.

Човек може да каже същото за Форт Нокс (американска военна база в Кентъки, в съседство на която се съхраняват златните резерви на страната - бел. ред.) Никой никога не се е опитвал да открадне златото, така че защо да се държи цялата тази охрана?

Самоизпълняващите се пророчества могат да бъдат пагубни. Пишейки през 1948 г., проф. Мъртън се фокусира върху расизма. Например, според някои тогава афро-американците са стачкоизменници, които по тази причина не бива да се допускат в синдикатите. Проф. Мъртън посочва, че тъкмо изключването им от профсъюзите е причината да не стачкуват. Сексизмът също е изпълнен със самоизпълняващи се пророчества. Тъй като в миналото нашите лидери обикновено са били хетеросексуални бели мъже, твърде лесно е да предпочитаме такива хора за ръководни роли и в бъдеще.

Такива пророчества могат да бъдат използвани безкрайно. Боб Розентал приложил своите идеи в училищата, където открил, че това, което е в сила за добре обгрижваните плъхове, е също толкова вярно за учениците. Убедете учителя, че даден питомец има скрити таланти и детето скоро ще разцъфне.

И все пак човек може да се предовери на самоизпълняващото се пророчество. Трескавото въодушевление от шеметното поскъпване на акциите на Tesla би трябва да помогне на компанията да продава автомобили и да набира средства, но в дългосрочен план стойността на книжата й ще се определя от рентабилността.

Самоизпълняващите се пророчества са особено изкушаващи за политиците. Твърде лесно е да обрисуваме проект като Brexit в положителни краски: ако пляскаме с ръце и вярваме в него, той няма да ни разочарова. За всички негативни ефекти пък удобно могат да бъдат обвинени противниците му.

Факт е, че някои прогнози са неверни, колкото и пламенно да желаем да се сбъднат. Често се впускаме в проекти с розови изгледи колко време ще отнемат и колко успешни ще бъдат. Но оптимизмът само ни кара да започнем, той не завършва работата.

Мисля, че трябва да опитаме да се отнасяме един към друг с доброта и уважение - и не само защото това сработи при плъховете на Боб Розентал. Но позитивното мислене има свиите ограничения. Дори анимационните герои изпитват силата на гравитацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още