fallback

Беларус разполага с голям технически потенциал, ако икономиката й се отвори

Миналото й на съветска инженерна и научна база продължава да създава голям брой висококвалифицирани специалисти

11:02 | 21.08.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Уместно е, че ключов момент от протестите в Беларус срещу автократичния президент Александър Лукашенко се състоя в държавна фабрика.   

„Заедно ще изясним нещата. Просто трябва да бъдете търпеливи “, каза той на стачкуващите работници. "Лъжец!", извика тълпата в Минския завод за колесни трактори. "Оставка!"

26-годишният режим на Лукашенко е основната причина Беларус да отсъства в много инвестиционни презентации, пише Хенри Фой за Financial Times. 

Силният лидер, който управляваше постсъветската си държава така, сякаш Съветският съюз никога не се е разпадал, се съпротивляваше на усилията на Запада за либерализация: държавните предприятия представляват 70 на сто от икономиката на страната в размер на 60 милиарда долара.

Решението на тези големи държавни компании да въстанат срещу него беше повратна точка във вълната от обществено негодувание, която се надигна този месец с протести заради спорната изборна победа на Лукашенко. Но ако той бъде отстранен, бъдещето на много фирми ще бъде поставено под съмнение.

Въпреки че много от предприятията са остарели, неефективни и вероятно биха изисквали повече пари за модернизация, отколкото биха изплатили от печалби, други може да са узрели за частни инвестиции, ако дойде друго управление.

Белнефтехим, могъщата държавна рафинерия, изнася петролни продукти за над 7 млрд. долара всяка година в около 70 страни, като е критична част от инфраструктурата, която осигурява притока на петрол от Русия към Европа.

Държавната компания Беларускали отговаря за 20 на сто от световната продукция на калиев карбонат (поташ), който се използва за производство на торове, и изнася 2,75 милиарда долара от него годишно. Белаз е един от най-големите световни производители на минно оборудване и тежкотоварни автомобили. Страната е най-големият в света износител на млечни продукти на глава от населението.

Но за потенциалните западни инвеститори има два основни конкурента: Русия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
fallback