IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус разполага с голям технически потенциал, ако икономиката й се отвори

Миналото й на съветска инженерна и научна база продължава да създава голям брой висококвалифицирани специалисти

11:02 | 21.08.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестите в Беларус изпотиха Лукашенко. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Протестите в Беларус изпотиха Лукашенко. Снимка: Bloomberg

Москва на практика подкрепя режима на Лукашенко с доставка на енергия под себестойността, която след това се препродава на западните купувачи по пазарни цени. Минск прибира разликата. Междувременно, тесните връзки между двете страни означават, че много руски предприятия разчитат на беларуски партньори, които да купуват или преработват техните продукти.

Следователно е вероятно руските инвеститори да застанат начело на опашката, ако евентуално ново правителство търси капитал за индустриалните си активи.

В същото време Китай се превърна в един от най-големите инвеститори в Беларус през изминалото десетилетие, оценявайки позицията й на мост между Русия и Европа, и брънка от неговата инфраструктурна верига „Един пояс, един път“ в Европа и Азия.

Китайски технологични групи като Huawei и ZTE инвестираха в страната, а заеми за около 8 млрд. долара, предназначени за покупка на китайско оборудване, бяха предоставени от Пекин на белоруските предприятия. Китайският производител на автомобили Geely има монтажен завод в страната.

Някои западни инвеститори обаче вече успяха да се включат. През 2017 г. веригата супермаркети Eurotorg стана първата беларуска компания, която издаде еврооблигации, набирайки 350 милиона долара при записване от над пет пъти. Повече от 90 на сто от емисията бе купена от инвеститори от Великобритания, САЩ и Европа. През 2018 г. Eurotorg започна разговори за листване на Лондонската фондова борса.

Но несъмнено най-добрата реклама за инвестиции в Беларус е Високотехнологичният парк в покрайнините на Минск, на 10 км от околовръстния път на столицата, където Лукашенко не би се надявал на топло посрещане.

Създаден през 2005 г., той бе замислен да използва многобройните квалифицирани технически специалисти - наследство от решението на Съветския съюз да базира инженерни и научни индустрии в Беларус - като ги откаже да търсят работа на запад.

Насочен към новото поколение технически грамотни, либерални и предприемчиви беларуси, и предлагащ данъчни облекчения и други предимства, сега паркът приютява 700 компании - три пъти повече отколкото през 2017 г. Около 50 на сто от произведения софтуер се изнася в Европа, а 45 на сто - за Северна Америка.

Местните технологични компании включват приложението за съобщения Viber и компанията за аутсорсинг Epam, която е регистрирана на фондовата борса в Ню Йорк. Делът на сектора на информационните технологии в БВП възлезе на 5,5 на сто през 2018 г., като се очаква да достигне 10 на сто през 2023 г.

Мнозина се надяват IT индустрията да се превърне в движещата икономическа сила, ако Лукашенко послуша съвета на работниците в тракторния завод и се оттегли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 7 rate down comment 4
sgg211
преди 3 години
Правилното заглавие е Беларус разполага с голям потребителски потенциал. И много потенциал за приватизация (разграбване) на държавни предприятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 4
Моабет да става
преди 3 години
"Беларус разполага с голям технически потенциал, ако икономиката й се отвори" България също разполагаше с голям технически потенциал и икономиката и се отвори. 30 години по-късно нито потенциал нито икономика.Кого ще лъжат? И Украйна се отвори и прибалтийските републики също. Като влезна в магазина пълно със стоки от бившите републики. Нормалко имат "голям потенциал" и заливат цяла Европа с евтина стока.Като гледам по курортите само литовци, латвийци и естонци купуват имоти. Дилърите сигурно си мислят "добре, че са украинците та да не умре пазара". Ама май не е така. Сигурно понеже са им големи заплатите ни прескачат и ходят само на Ревиерата и Плама де Майорка да си пазарят вили. Това което спасява ситуацията в бившите републики е, че голям процент от населението имат собствени жилища и парите които пращат роднините от чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 12
дядя Вова
преди 3 години
що тука не кютам, а живея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
дядя вова , щом казваш че всичко е мед и масло в беларус , що се изнасят отам хората , а не прииждат ... :))) ... ти що не се изнесеш да си живееш живота в беларус ами кюташ тука ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Връзките с Расийка икономически струват все по-малко, пенсийо с петокъчка.И това личи по заплатите. Крещящо ясно се вижда.Ясно се вижда кой къде е икономически. Младите го виждат.И не искат така повече, не искат да са бедни, откъснати, безперспективни в една изолирана страна.И това се вижда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Лапников,Маркс е казъл, че битието определя съзнанието.Когато почнат да те бият, ще разбереш.Сега една биричка и си лягай да спиш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нещастно същество, "познавал бил един", дето ходил...Аз съм ходил и то много пъти, а като чуя "сopocки" нещо си и ми става ясно колко е умствения ти багаж.Сега оттичай в канала и отивай да се оплачеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Най-голям % по времето на СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Белорусия имаше най-голям % на глава военно производство и наукоемко производство.И Батьката не приватизира това, не го пусна под нож, не отряза връзките с Русия, което е над 50% от икономиката.Какъв нагъл престъпник !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 9
onezero
преди 3 години
Да ама познавам хора дето са стъпвали, и са ми казвали че тука в сравнение с там е ***. По принцип не обичам да споря със сороски прасета, така че няма смисъл да ми отговаряш, за разлика от вас на мен никой неми плаща да вися по форуми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още