IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус разполага с голям технически потенциал, ако икономиката й се отвори

Миналото й на съветска инженерна и научна база продължава да създава голям брой висококвалифицирани специалисти

11:02 | 21.08.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестите в Беларус изпотиха Лукашенко. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Протестите в Беларус изпотиха Лукашенко. Снимка: Bloomberg

Москва на практика подкрепя режима на Лукашенко с доставка на енергия под себестойността, която след това се препродава на западните купувачи по пазарни цени. Минск прибира разликата. Междувременно, тесните връзки между двете страни означават, че много руски предприятия разчитат на беларуски партньори, които да купуват или преработват техните продукти.

Следователно е вероятно руските инвеститори да застанат начело на опашката, ако евентуално ново правителство търси капитал за индустриалните си активи.

В същото време Китай се превърна в един от най-големите инвеститори в Беларус през изминалото десетилетие, оценявайки позицията й на мост между Русия и Европа, и брънка от неговата инфраструктурна верига „Един пояс, един път“ в Европа и Азия.

Китайски технологични групи като Huawei и ZTE инвестираха в страната, а заеми за около 8 млрд. долара, предназначени за покупка на китайско оборудване, бяха предоставени от Пекин на белоруските предприятия. Китайският производител на автомобили Geely има монтажен завод в страната.

Някои западни инвеститори обаче вече успяха да се включат. През 2017 г. веригата супермаркети Eurotorg стана първата беларуска компания, която издаде еврооблигации, набирайки 350 милиона долара при записване от над пет пъти. Повече от 90 на сто от емисията бе купена от инвеститори от Великобритания, САЩ и Европа. През 2018 г. Eurotorg започна разговори за листване на Лондонската фондова борса.

Но несъмнено най-добрата реклама за инвестиции в Беларус е Високотехнологичният парк в покрайнините на Минск, на 10 км от околовръстния път на столицата, където Лукашенко не би се надявал на топло посрещане.

Създаден през 2005 г., той бе замислен да използва многобройните квалифицирани технически специалисти - наследство от решението на Съветския съюз да базира инженерни и научни индустрии в Беларус - като ги откаже да търсят работа на запад.

Насочен към новото поколение технически грамотни, либерални и предприемчиви беларуси, и предлагащ данъчни облекчения и други предимства, сега паркът приютява 700 компании - три пъти повече отколкото през 2017 г. Около 50 на сто от произведения софтуер се изнася в Европа, а 45 на сто - за Северна Америка.

Местните технологични компании включват приложението за съобщения Viber и компанията за аутсорсинг Epam, която е регистрирана на фондовата борса в Ню Йорк. Делът на сектора на информационните технологии в БВП възлезе на 5,5 на сто през 2018 г., като се очаква да достигне 10 на сто през 2023 г.

Мнозина се надяват IT индустрията да се превърне в движещата икономическа сила, ако Лукашенко послуша съвета на работниците в тракторния завод и се оттегли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 11
дядя Вова
преди 3 години
""А Беларусите виждат добре примерите от съседите си Литва, Латвия и Естония, вече изпреварили Рашка с десетилетия!"Това е най-смешния виц който съм чел от години :D "И тия от неизпреварилите по-млади бягат на Запад та се късат (да мият чинии). От прибалтиец лично съм чувал: Ние никому не сме нужни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Почти всички млади, особено образованите, искат да живеят като се живее в развитите страни, а не като работници в държавен завод с оборудване от 1980та, а след работа да се прибират по панелките и да се хващат за шишето! Младите искат да пътуват, да са отворени към света, да имат избор, да имат добър доход и бтдеще.Обречени сте, таварищи. Кулата ви от карти ще бъде съборена отвътре.П.с. ако батката имаше 80% подкрепа, на митинга в държавния завод се видя, че има 80% нежелаещи го и недоволни от него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
0pk
преди 3 години
"А Беларусите виждат добре примерите от съседите си Литва, Латвия и Естония, вече изпреварили Рашка с десетилетия!"Това е най-смешния виц който съм чел от години :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Слабомозъчния *** си знае опорката за майдана и я повтаря в несвяст. Скоро и Украйна ще изпревари Расия по заплати, петолъчка! Няма държава, отскубнала се от отровната хватка на алкашите, да е с по-ниски доходи от Рашка! А Беларусите виждат добре примерите от съседите си Литва, Латвия и Естония, вече изпреварили Рашка с десетилетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
дядя Вова
преди 3 години
Пеше, уж ти си журналиста, но аз да те светна:я та провери колко МИЛИОНА ЕВРО дават на белоруската ОПОЗИЦИЯ за борба с КОРОНАВИРУСА. Нещо за Майданче а, или за що?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Беларус разполага с голям технически потенциал, ако икономиката й се отвори Пеше, надминаваш себе си!Майдан, санкии на Русия, 50% от икономиката фалит!Що за приватизиране има ааааааааа!!Колко кльопачка, що от соц-а насам Лукашенко запази държавната индустрия!Колко кльопачка за колко хиени!Маааа...а..ли.и.ии.ии....ии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 3 години
Украина разполагаше с по-голям преди майдана. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още