IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази на растежа в САЩ данъчният план на Байдън?

Цели се тласък за икономиката, тъй като се смята, че краткосрочните фискални стимули значително надвишават непосредствените ефекти от увеличението на данъците

18:39 | 06.10.20 г. 7
<p>
	Джо Байдън.<em> Снимка: Bloomberg</em></p>

Джо Байдън. Снимка: Bloomberg

Планът на Байдън от своя страна включва находчиви разпоредби, които биха подобрили данъчния кодекс и ускорили икономическия растеж. Той адресира недостатъците на частта от Закона за данъчните облекчения и работните места, която целеше да затвори вратичките, които позволяваха на компаниите да намаляват данъците си, като пренасочват производства или печалби в чужбина.

Байдън също така ще отмени стъпаловидната във времето база за облагане на наследени активи по начин, подобен на предложението от администрацията на Буш. Това би увеличило темпа на обмен на всякакви активи и би позволило по-ефективното им облагане. Планът на Байдън ще засили прилагането на данъчния кодекс и ще затвори вратичките в него, което би стимулирало продуктивните иновации, а не избягването на данъци.

Вече президент, Байдън вероятно ще прецизира предложенията си. Бих искал да направи повече за насърчаване на инвестициите чрез разширяване на признатите бизнес разходи (и за по-дълго време) и допълнително ограничаване приспадането на лихвите. И въпреки че данъците върху заплатите на хората с високи доходи трябва да бъдат повишени, за да се подкрепи социалната система, бих ограничил увеличението до около 5% от дохода, вместо 12,4%, които Байдън предлага.

Планът на Байдън като цяло ще даде тласък на икономиката, тъй като краткосрочните стимули значително надвишават непосредствените ефекти от увеличението на данъците, както като сума, така и като полза. Goldman Sachs установи, че силният фискален стимул на плана ще добави близо 1 процентен пункт към годишния темп на растеж през първия мандат на Байдън.

В дългосрочен план предложените данъчни повишения биха помогнали за финансирането на важни мерки за стимулиране на икономическия растеж и гарантиране на по-широкото му разпределяне. Помощта от поне 3000 долара на дете е стъпка, която, ако стане постоянна, би намалила детската бедност и би увеличила икономическата мобилност. Разширените грижи за деца - критична нужда, разкрита от пандемията - биха увеличили предлагането на работна ръка. А инвестициите в инфраструктура и чиста енергия биха ускорили ръста на производителността. Другите три оценки, които са ми известни, за цялостната програма на Байдън - от бюджетния модел на Пен-Уортън, на Oxford Economics и на Moody’s Economy.com, също прогнозират, че тя ще допринесе за общия икономически растеж.

Да, домакинствата, които печелят над 400 000 долара годишно, ще трябва да платят малко повече повече като данъци според плана на Байдън, но това е разумна цена за политики, които ще гарантират, че икономическият растеж е по-устойчив и споделен, и в крайна сметка облагодетелства всички нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
.....,повече белина.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Е защо е нужно да разкриваш какви експерименти си е правил зелевия с теб? За престижно ли го имаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
С дезинфектант, а може и със светлина. Тръмп избори няма да спечели, но може да спечели Нобел по медицина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
: ))) питай зелевия *** ...първо клизма, па сетне инхалация ... със същата джаджа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Никак.Ама инвестора, кажете как се лекува ковид за 3 дена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
Pyramid
преди 3 години
Теъмпоний е откачалка но, еза предпочитане. Щатите щели да демонтират всички договори за разоръжаване. ОК, вероятно. Ама......преи да започне явният демо таж, да не би да ги спазваха? Излиза, сега дори, е по-честно, някак. Корупция е Щатие е имало, има и.ще продължи да има. Ала хоеата на Обонго, достигнаха корупционния Олимп вече. На слизане. СЕГА НАКЪДЕ ОЩЕ, ЧЕ ВЕЧЕ НЕ ВДЯВАМ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
julian12
преди 3 години
Никак. Едва ли този изкуфял, арогантен и подкупен дядка ще спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още