fallback

Какво е бъдещето на Полша в ЕС?

Реториката на управляващите повдига въпроси дали не сме изправени пред Polexit, пише в коментар Politico

08:08 | 04.12.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В последните седмици Полша и Унгария наложиха вето над новата Многогодишна финансова рамка на ЕС, както и на пакета за възстановяване на икономиката след COVID. Двете държави подписаха и споразумение да се подкрепят в опитите да блокират идеята за нов демократичен критерий при разпределяне на европейските фондове.

Това повдига въпроса какво бъдеще има Полша в ЕС и дали не сме изправени пред Polexit, пише в коментар европейското издание Politico. Причината за тези опасения е реториката на полските власти, които представят общността като чужда и недружелюбна сила, която в крайна сметка ще доведе до инерция за напускане на общността, както се случи с Великобритания.

Темата не е чужда във Варшава - в края на миналата седмица председателят на контролирания от опозицията парламент Томаш Гродзки заяви, че правителството няма мандат да извади страната от ЕС без първо да се допита до хората.

И въпреки някои изявления, правителството заяви, че няма намерение да напуска ЕС, а само да го насочи към неговата първоначална цел - обединение на нации, а не либерална федералистки проект.

От Politico анализират няколко хипотези, според които Полша може да излезе от ЕС и защо няма да го направи.

На първо място става въпрос за ценности. Полските ценности понякога са различни от тези в останалите държави. Например, дори когато говори за вето, полското правителство не споменава думите "пари" или "фондoве", а коментира идеологията, суверенитета и цивилизацията.

И така включването на върховенството на закона като условие за разпределяне на европейските фондове в Полша звучи като "загуба на суверенитета на нашата страна". Именно това е в основата на битката между Варшава и Брюксел - ценностите. Управляващите в Полша настояват, че ЕС се превръща в ултра ляв проект, воден от идеологии, или че целта на всички е Германия да контролира всички.

Няма значение дали става дума за върховенство на закона, климатичните цели, абортите или правата на гейовете, политиците от "Право и справедливост", управляващата партия в Полша, виждат желанието на ЕС да наложи "западните" или "либералните" ценности над консервативната християнска Полша.

Друго основание за напускане на ЕС може да бъде намерено в засилващите се анти-ЕС настроения в поддръжниците на управляващата партия в Полша. Въпреки че Polexit е "абсолютен абсурд" по думите на външния министър Збигнев Рау, правителството не харесва особено и не уважава европейските институции.

Оставането в ЕС може и да не е в дългосрочните планове на Ярослав Качински. Това също е опасност, която не бива да се пропуска при анализа на бъдещето на Полша в ЕС, пише още Politico. Във визията на 71-годишния Качински ЕС няма централна роля в плановете за възстановяване на страната.

Причини за оставане в ЕС

Но все пак, въпреки настроенията в правителството, поляците като цяло са сред най-големите поддръжници на ЕС. При референдума за влизане в общността през 2003 година, 74% от гражданите гласуваха с "да", в следващите години този ентусиазъм дори се засили.

Това не е голяма изненада - поляците се възползват в пълна степен от единния пазар и европейските фондове. От 2004 година досега страната е получила 127 млрд. евро от ЕС, повече от всяка друга държава в общността. С тези пари Полша финансира инфраструктурни проекти, училища и индустрията.

Повече от 2 млн. поляци пък намериха работа в друга държава от ЕС.

Преговорите за Brexit показаха колко е трудно да се запази достъпът до единния пазар. В случая с Полша това ще бъде още по-сложна задача и опасенията са, че последиците могат да бъдат катастрофални за икономиката. Полският внос и износ е свързан основно с ЕС - през 2018 година около 80% износа и 58% от вноса е свързан със страни от общността. Икономическият бум в страната е свързан с чуждите инвестиции, които превърнаха Полша в индустриална сила на ЕС.

Не на последно място: Полша знае колко е лошо да нямаш съюзници, пише още Politico. През последните години страната се свърза с ЕС и НАТО и така се откопчи от сферата на влияние на Москва. Идването на власт на Доналд Тръмп засили националистичните настроения в Полша и идеята за излизане от алиансите. Но Джо Байдън няма същата визия за ЕС.

Това сега е проблем за Великобритания, но до голяма степен ще се превърне в такъв и за Полша, ако тя реши да я последва и да напусне ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
fallback