fallback

Очертава ли се инфлационен черен лебед в САЩ

Хеджирането от страна на инвеститорите е показателно

21:11 | 21.01.21 г. 7

Кой беше най-добре представящият се клас активи през 2020 г.? Ако мислите, че са технологичните акции или биткойн, помислете отново. Както наскоро хедж фондът Bridgewater писа до своите клиенти, „сред най-интересните и най-малко забелязани резултати“ на 2020 г. е фактът, че американските облигации, обвързани с инфлацията, победиха други активи, като осигуриха възвръщаемост от 35% (след отчитане на риска), тъй като инвеститорите се хеджираха срещу инфлацията, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Това е много показателно за бъдещето. Може да изглежда странно сега някой да се тревожи за американската инфлация. Последните данни показват, че годишната инфлация на потребителските цени в САЩ е била скромните 1,4% през декември. Ръстът на заплатите също е слаб, безработицата висока, а икономическата активност е забавена от пандемията. Дори ако растежът се възобнови през 2021 г., последните десетилетия сочат, че глобализацията и дигитализацията би трябвало да държат цените под контрол.

Най-забележителното е, че интернет отприщи нови глобални форми на ценова конкуренция при стоките, услугите и труда. Това е напълно възможно да продължи, като се има предвид, че Covid-19 ускори цифровата промяна. Днес почти всеки е умел в онлайн пазаруването, докато компаниите откриха, че много служители могат да работят дистанционно. Така че конкурентният натиск, който предпазва от инфлация, изглежда е широко разпространен.

Причината обаче, поради която инвеститорите са се втурнали да се хеджират срещу инфлацията, се дължи на опасението, че тя може да се окаже събитие от типа „черен лебед“ - с ниска вероятност, но силно въздействие.

През последните години повечето инвестиционни портфейли се изграждаха при допускането, че лихвените проценти и инфлацията ще останат ниски до безкрай. Това означава, че ако нещо разклати този консенсус, ще настъпи неприятен обратен ефект. Всъщност в момента има поне три фактора, които трябва да накарат инвеститорите да спрат за размисъл.

Първият е краткосрочният риск от повишаване на инфлацията. Въпреки че в момента икономическият растеж е слаб поради пандемията, идващата администрация на новоизбрания президент Джо Байдън изглежда е готова да разгърне още фискални стимули. Ако те достигнат икономиката едновременно с разпространението на ваксините срещу Covid-19, по-късно тази година може да има ръст на икономическата активност.

Ако нарастващото търсене се сблъска със затруднения при предлагането - което е вероятно, тъй като затварянето засегна капацитета в някои сектори - цените могат да скочат в някои области, особено при развлеченията и услугите. Естер Джордж, шефът на клона на Федералния резерв Канзас, предупреди за това наскоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
fallback