IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава ли се инфлационен черен лебед в САЩ

Хеджирането от страна на инвеститорите е показателно

21:11 | 21.01.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Други ръководители на Фед, като Леъл Брейнърд, твърдят, че всеки подобен скок на цените ще бъде временен. Може би. Но вторият въпрос, който инвеститорите трябва да вземат предвид, е, че структурните фактори, които поддържаха инфлацията ниска през последните десетилетия - особено глобализацията и цифровизацията - могат да отслабнат. Както Чарлз Гудхарт и Манож Прадхан се обосновават в нова книга, демографският натиск на места като Китай може да създаде недостиг на работна ръка и по този начин ръст на заплатите. Повишеният търговски протекционизъм също може да вдигне цените на услугите и стоките. Близкото минало на глобализацията може да не е добър ориентир за бъдещето.

Третият и може би най-важен въпрос е позицията на централната банка на САЩ. Друг фактор, който поддържаше ниски инфлационните очаквания през последните години, беше оптимистичното предположение, че целта на Фед за 2% инфлация го е ангажирала да действа превантивно, ако инфлационният натиск нарасне. Но това допускане все по-често изглежда погрешно.

Една от причините е, че сега ръководителите на Федералния резерв казват, че 2 процента не са таван, а средна дългосрочна цел, което означава, че могат да оставят инфлацията да се повиши над 2% в определени периоди. Друга причина е, че политическият и икономически натиск може да затруднява все повече Фед да действа превантивно, тъй като всяко повишаване на лихвите увеличава и разходите за обслужване на непрекъснато нарастващите дългове на правителството.

„При стария режим Фед се опитваше да се намесва навреме. Сега те казват, че няма да го правят, а вместо това... ще закъсняват планово“, коментира пред мен Бил Дъдли, бивш шеф на клона на Федералния резерв в Ню Йорк. „Когато лихвените проценти започнат да се покачват, проблемът с обслужването на дълга най-накрая ще стане очевиден... Трябва да се притеснявате от натиск върху Фед да не затяга толкова, колкото е необходимо.“

В дългосрочен план всичко това означава, че шансовете за бъдещ инфлационен шок също се увеличават, както Дъдли и някои други ръководители в централната банка признават. „В момента сме в един Ла Ла Ленд, в който количественото облекчаване на Федералнлия резерв осигурява подкрепа за финансовите пазари, които просто не са фокусирани върху края му“, предупреждава той. „Но в един момент Фед ще трябва да намекне, че преминава в друг режим.“

Когато това се случи, „може да има затягане на монетарната политика“, ​​добавя Дъдли, позовавайки се на колебанията на пазара през 2013 г., когато Бен Бернанке, тогавашният председател на Фед, даде съвсем лек сигнал, че централната банка може да намали или преустанови програмата си за количествено облекчаване. В действителност има всички шансове следващото затягане да се възприеме много по-тежко, след като Фед толкова изрично насърчи инвеститорите да залагат на ниски лихви за поне още две години (което считам за грешка).

За щастие този риск вероятно е в бъдещето. Тонът на Фед все още е експанзионистичен. Но това, което се случва сега, е промяна на вероятността за инфлация от „много ниска“ към „не толкова ниска“. Затова инвеститорите са прави да се хеджират, независимо от мрачните новини за пандемията. В крайна сметка, нещо друго, което научихме през 2020 г., е, че немислимото понякога става неочаквано реално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Въведеното неправилно емитиране на долари причинява неограничени щети, рецесия и кризи.Със злокобната процедура, колкото повече е икономическия растеж в САЩ толкова са по-големи щетите. Няма шанс за избавление на САЩ от стопански колапс. САЩ са жертва на лошото прилагане на долара. След достатъчно време е с обществено признат национален стопански провал.Сгрешената употреба на долара е заплаха за катастрофална криза в САЩ.Чрез държавни заеми (с които се заплащат щети от опасното ползване на долара), правителството е с шанс да отложи начало на криза, за сметка на бъдещи завишени щети.Ако не се допускаше грешката при долара, САЩ нямаше да имат сегашни дългове.При подобрено емитиране на пари е възможно устойчиво държавно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
преди черния лебед трябва да мине грозното пате... щяло да яде сварени луди жаби.ама това като пукне пролетта, така че има време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Дългът е нечия собственост (на ФЕД или ЕЦБ) и когато си взел толкова дълг, че вече не можеш да върнеш дори лихвите, собствениците на твоя дълг вече са и твои собственици. От камбанарията на демократичният и либерален свят това се нарича национализация, но когато се прави от същите тези либерали "голямото зануляване". Или с прости думи преразпределение на активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
RIJKO
преди 3 години
В дълг може да се скрие този, който има възможност да емитира облигации. Останалите трябва да имаме предвид, че при промяна на ситуацията кредиторите могат да са много чевръсти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Очертава ли се инфлационен черен лебед в САЩ Очертава се бял лебед над САЩ.Стартирал от Куба или Венецуела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 3 години
как къде... в дългове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Голям проблем е това печатане на пари, ето сега се казва, че ще има висока инфлация. Но къде ще се крием ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още