IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Докато инфлацията е ниска, няма да повишаваме лихвите

Според гуверньора на Фед американската икономика ще се върне по-скоро към добрите си позиции през февруари 2020 г.

22:55 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл потвърди ангажимента си да запази ниски лихвените проценти в обозримо бъдеще макар да изрази надежда за силно възстановяване на икономиката, предава CNBC.

„Когато му дойде времето за повишаване на лихвите, със сигурност ще го направим, но между другото това няма да е скоро“, коментира ръководителят на централната банка по време на сесия с въпроси и отговори, организирана от Принстънския университет.

По време на дискусията, на която бяха обсъдени широк кръг от теми, Пауъл говори за начина, по който Фед се е справил с предизвикателствата на пандемията от COVID-19 и за очакванията си за бъдещето.

В най-новото си съобщение за политиката през декември Федералната комисия по отворените пазари заяви, че ще запази позицията си, докато види „значителен допълнителен напредък“ към целите й за заетостта и инфлацията. По отношение на заетостта Пауъл подчерта новия подход на Фед към инфлацията, при който той няма да повиши лихвите, дори ако безработицата намалее под нивата, смятани в исторически план за предупреждение за предстоящ ценови натиск.

„Това няма да е причина да повишим лихвите, ако не започнем да наблюдаваме инфлация или други дисбаланси, които биха застрашили постигането на целите ни“, каза Пауъл.

Подобен дисбаланс би била инфлацията. През последните дни няколко представители на Фед предупредиха, че тя може да нарасне по-скоро от очакванията на централната банка и може да наложи отмяна на някои благоприятни политики по-скоро от прогнозите на някои членове на комисията.

Бенчмарковата краткосрочна лихва на Фед е близо до нулата и банката продължава да купува облигации на стойност най-малко 120 млрд. долара всеки месец. Основната инфлация е около 1,4%, което е доста под целта на Федералния резерв за 2%.

„Ако инфлацията се повиши по неблагоприятен начин, имаме инструменти за това и ще ги използваме. Никой не бива да се съмнява в това“, каза Пауъл. Той допълни, че макар икономиката да е изправена пред силни предизвикателства и да трябва да се извърви дълъг път, докато трудовият пазар бъде излекуван, има причина за оптимизъм.

„През февруари 2020 г. бяхме в добра позиция и мислим, че можем да се върнем там, бих казал, че това ще се случи много по-скоро, отколкото се опасявахме“, заяви Пауъл.

Той говори в деня, когато министерството на труда обяви най-бързия ръст на заявленията за помощи при безработица от август насам. Това се случи седмица след като министерството обяви, че работните места извън земеделието са намалели през декември за първи път от април заради срива на секторите на развлеченията и настаняванията вследствие на ограниченията заради коронавируса.

Въпреки тези предизвикателства Пауъл заяви, че за икономиката предстои светло бъдеще, отчасти заради липсата на заразяване като при финансовата криза през 2008 г. Въпреки притесненията от продължаващия ръст на корпоративния дълг и раздутите стойности на фондовия пазар ръководителят на Фед заяви, че не се притеснява от тези проблеми.

„Всяка икономика, и със сигурност нашата икономика, е изправена пред множество дългосрочни предизвикателства. Но бих казал, че няма явни дисбаланси, които застрашават продължаващата експанзия“, заяви Пауъл.

Последна актуализация: 10:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още