IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да, Тръмп не започна войни, но дългът и при него скочи

През неговия мандат дългът нарасна с близо 40% до 27,8 трлн. долара, или около 100% от БВП. Далеч не само заради пандемията

13:58 | 21.01.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Имаше множество причини. Намаляването на данъците на Тръмп, особено рязкото свиване на ставката по корпоративния данък до 21% от 35%, снижиха сериозно федералните приходи. CBO изчисли през 2018 г., че данъчните съкращения ще увеличат дефицитите с около 1,9 трилиона долара за 11 години.

Междувременно твърдението на Тръмп, че увеличените приходи от митата ще спомогнат за елиминирането (или поне за понижаването) на националния дълг, не се оправда. През 2018 г. администрацията на Тръмп започна да повишава митата върху алуминия, стоманата и много други продукти, започвайки глобалната търговска война с Китай, Европейския съюз и други страни.

Митата наистина донесоха допълнителни приходи. През фискалната 2019 г. те добавиха нетно около 71 млрд. долара, което бе с около 36 млрд. повече от последната година на президента Барак Обама. Но въпреки че 36 милиарда са много пари, това е 1/750 част от държавния дълг. Тези 36 милиарда долара покриваха лихвата по държавния дълг за едва три седмици - тоест, ако Тръмп не беше решил еднолично да насочи немалка част от митническите приходи към фермерите, засегнати от търговските му войни. Бизнесът, който беше в затруднение в резултат на митата, също плащаше по-малко данъци, компенсирайки част от увеличените приходи от мита.

До началото на 2019 г. държавният дълг се повиши до 22 трилиона долара. Бюджетният план на Тръмп за 2020 г. го нарече „сериозна заплаха за нашия икономически и обществен просперитет“ и заяви, че САЩ преживяват „криза на националния дълг“. Същият този план обаче включваше значителен ръст на държавния дълг.

Към края на 2019 г. дългът се увеличи до 23,2 трилиона долара и все повече федерални служители биеха тревога. „Нито след Втората световна война страната е имала дефицити по време на ниска безработица, колкото предлаганите - нито през миналия век е имало толкова големи дефицити, колкото дълго предвиждаме сега“, каза през януари 2020 г. директорът на CBO Филип Суейджъл.

Седмици по-късно COVID-19 избухна и влоши неимоверно финансовата ситуация. Към 31 декември 2020 г. държавният дълг бе скочил до 27,75 трилиона долара, което е с 39% повече от 19,95 трилиона долара, когато Тръмп положи клетва. Правителството завърши финансовата 2020 с публично търгуван дълг, предпочитаната мярка на CBO, от около 100% от БВП. CBO прогнозира по-малко от година по-рано, че това ще стане едва през 2030 г. Като се включат трилионите, дължими на различни държавни доверителни фондове, общият дълг сега е около 130% от БВП.

Тук би трябвало да е мястото да представим версията на Тръмп. Но не успяхме да намерим някой, който да я изложи. Джъд Диър, говорител на Белия дом, ни препрати към Службата за управление и бюджет (OMB) към Белия дом.

От OMB не отговориха на нашите запитвания. Министерството на финансите ни насочи към коментари, направени от директора на OMB Расъл Воот през октомври, в които той прогнозира, че с намаляването на пандемията и възстановяването на икономическия растеж „фискалната картина“ ще се подобри. OMB обвини законодателите за дефицита, когато Тръмп представи предложения от него бюджет за 2021 г.: „За съжаление, Конгресът продължава да отхвърля всякакви усилия за ограничаване на разходите. Вместо това те допринесоха значително за продължаващото набъбване на федералния дълг и дефицит, излагайки на риск фискалното бъдеще на нацията."

Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Защо да работят, като могат да печатат на корем и да изкупуват работещите?Те откриха философския камък и няма да се откажат от него, напротив - ще го използват все повече и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
За 10 не знам, но 3-4 ми се струват напълно реалистчини.Той още не е поел и вече се кани да прокара в конгреса нови 1.9 трилиона, в добавка към 900 млрд. които гласуваха преди нова година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
първия рабптен ден на Некролога и веднага 52хил. безработни с прекъсването на нефтопровода Кейстоун и стената на границата с Мексико ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Абсолютно си прав. За съжаление и тукашните ОФ-медии (в каквата бавно се превръща и тази) не са по-назад. Апропо, имаше прогноза, че Байдън се кани да изпляка около 10 трлн. нов дълг само за 2021.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Обама натрупа 8 трлн $ дълг( с което почти удвои сумата на общият дълг) по време на неговите години начело на САЩ , но тогава това на прогресивните сили не им пречеше.В тези 7.8 трлн, които сега са приписват на Тръмп, 3 трлн са от последната година и са основно (2.2 трилиона от тях) резултат от антипандемийнисте мерки.Дългът по целият свят скочи най-вече заради огромните разходи покрай коронакризата.И въобще не е нещо присъщо само на САЩ.В много страни в Европа и Япония ситуацията е дори по зле.Между другото подобна е и в Китай, само дето там дългът е замаскиран като дълг на държавни структури и провинциалните власти, и се проявява по-малко в държавния бюджет.Сега отечественият фронт в Щатите, предвождан от CNN и Ню Йорк Таймс ше направи всичко възможно да изкара де що има негативно че е причина от Тръмп. и разбира се , ще се положат максимални усилия населението да забрави, че в началото на 2020 година икономиката на САЩ беше в блестящо състояние и безработицата беше паднала на нива , каквито не беше имало откакто се води статистика там ,и най-вече ще се постараят да заличат факта че за пръв път от много години насам през 2019 година ножицата в богатството между най-богатите и най бедните се сви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivan.r
преди 3 години
Тръмпчето верно напомпа дълг, въпреки обещанията, но бая от него дойде форсмажорно 2020 (не че имаше ефект де)По добре Америка фалирала от заеми за социални политики (хахаха) отколкото фалирала от войни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Zalmoxis
преди 3 години
Хахахахах, това ли е новата опорка. Не почнал войни, ама дълга скочил най-много. Америчкия дълг расте почти експоненциално. На края на Мандата на Байдън ще е 40Т.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още