IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да, Тръмп не започна войни, но дългът и при него скочи

През неговия мандат дългът нарасна с близо 40% до 27,8 трлн. долара, или около 100% от БВП. Далеч не само заради пандемията

13:58 | 21.01.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

И все пак ръстът на дефицита при Тръмп е исторически. Стърл от Центъра за данъчна политика направи сравнение между всички американски президенти, използвайки метрика, наречена „първичен дефицит“. Определя се като дефицита минус лихвените разходи, тъй като лихвите са единствените бюджетни разходи, които президентите и Конгресът не могат да контролират, освен ако не искат да направят немислимото и да изпаднат в просрочие по дълга. Стърл разглежда статистиката на 45 президенти, за да види как първичният дефицит е намалявал или нараствал спрямо размера на икономиката между първата и последната година на администрацията.

Тръмп има третия по големина ръст на първичния дефицит, 5,2% от БВП - зад Джордж Буш (11,7%) и Ейбрахам Линкълн (9,4%). Буш, разбира се, не само прокара голямо намаление на данъците, както Тръмп, но и започна две войни, които силно надуха бюджета за отбрана. Линкълн трябваше да плати за Гражданската война. За разлика от тях, войните на Тръмп бяха почти изцяло политически.

Националният дълг на САЩ сега е на най-високото си ниво като дял от БВП от края на Втората световна война. След края на войната извънредните военни разходи изчезват, започва следвоенно възстановяване и дългът започва бързо да се топи.

Но това няма да се случи този път. Когато Втората световна война приключи преди 75 години, социалното осигуряване беше в зародиш, а Medicare не съществуваше. Днес много от най-големите и най-бързо нарастващи разходи в страната, особено за социално осигуряване и Medicare, са залегнали в бюджета поради застаряващото население. Тези разходи са напът да нараснат рязко. Стърл наскоро изчисли, че се очаква разходите за социално осигуряване, здравеопазване и лихви да възлязат на 122% от общия ръст на федералните приходи от 2019 до 2030 година.

Освен това, инвестициите в бъдещето - неща като научноизследователска и развойна дейност, образование, инфраструктура, обучение на работната сила и подобни - намаляват като дял в бюджета. Данните на OMB показват, че през 1970 г. задължителните разходи (като социално осигуряване и Medicare, но без лихвите по дълга) и инвестициите са представлявали по около 30% от общите федерални разходи. Но към 2019 г., последната налична година, задължителните разходи са се удвоили до около 61%, докато инвестициите са спаднали с повече от наполовина - до около 12,5%.

Харченето все повече и повече за минали обещания и намаляването на дела на разходите за бъдещето не предвещава нищо добро за следващите поколения. Ако Тръмп бе направил това, което каза, че ще направи, и бе изплатил част от националния дълг, преди COVID-19 да удари, фискалната ситуация далеч нямаше да бъде толкова мрачна. И ако Тръмп се бе справил по-добре с коронавируса, икономическите и човешките разходи щяха да бъдат значително намалени.

В допълнение към намалението на дела от бюджета, изразходван за бъдещето, за да помогнем за изплащането на дълга от миналото, има и втора причина, поради която огромните и нарастващи бюджетни дефицити са важни: разходите за лихви.

По-големият дълг в крайна сметка означава по-големи лихвени разходи, дори в епоха, когато Федералният резерв задържа доходността на ДЦК на свръхниски нива. Правителствените разходи за лихви (включително лихвите, изплащани на държавни доверителни фондове) са били около 523 милиарда долара през финансовата 2020 година. Това надхвърля всички разходи за образование, обучение за заетост, научни изследвания и социални услуги, показват данните на Министерството на финансите.

Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Защо да работят, като могат да печатат на корем и да изкупуват работещите?Те откриха философския камък и няма да се откажат от него, напротив - ще го използват все повече и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
За 10 не знам, но 3-4 ми се струват напълно реалистчини.Той още не е поел и вече се кани да прокара в конгреса нови 1.9 трилиона, в добавка към 900 млрд. които гласуваха преди нова година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
първия рабптен ден на Некролога и веднага 52хил. безработни с прекъсването на нефтопровода Кейстоун и стената на границата с Мексико ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Абсолютно си прав. За съжаление и тукашните ОФ-медии (в каквата бавно се превръща и тази) не са по-назад. Апропо, имаше прогноза, че Байдън се кани да изпляка около 10 трлн. нов дълг само за 2021.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Обама натрупа 8 трлн $ дълг( с което почти удвои сумата на общият дълг) по време на неговите години начело на САЩ , но тогава това на прогресивните сили не им пречеше.В тези 7.8 трлн, които сега са приписват на Тръмп, 3 трлн са от последната година и са основно (2.2 трилиона от тях) резултат от антипандемийнисте мерки.Дългът по целият свят скочи най-вече заради огромните разходи покрай коронакризата.И въобще не е нещо присъщо само на САЩ.В много страни в Европа и Япония ситуацията е дори по зле.Между другото подобна е и в Китай, само дето там дългът е замаскиран като дълг на държавни структури и провинциалните власти, и се проявява по-малко в държавния бюджет.Сега отечественият фронт в Щатите, предвождан от CNN и Ню Йорк Таймс ше направи всичко възможно да изкара де що има негативно че е причина от Тръмп. и разбира се , ще се положат максимални усилия населението да забрави, че в началото на 2020 година икономиката на САЩ беше в блестящо състояние и безработицата беше паднала на нива , каквито не беше имало откакто се води статистика там ,и най-вече ще се постараят да заличат факта че за пръв път от много години насам през 2019 година ножицата в богатството между най-богатите и най бедните се сви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivan.r
преди 3 години
Тръмпчето верно напомпа дълг, въпреки обещанията, но бая от него дойде форсмажорно 2020 (не че имаше ефект де)По добре Америка фалирала от заеми за социални политики (хахаха) отколкото фалирала от войни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Zalmoxis
преди 3 години
Хахахахах, това ли е новата опорка. Не почнал войни, ама дълга скочил най-много. Америчкия дълг расте почти експоненциално. На края на Мандата на Байдън ще е 40Т.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още