IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да, Тръмп не започна войни, но дългът и при него скочи

През неговия мандат дългът нарасна с близо 40% до 27,8 трлн. долара, или около 100% от БВП. Далеч не само заради пандемията

13:58 | 21.01.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Разходите за лихви са далеч по-ниски от това, което биха били, ако Фед не беше снижил лихвите в опит да стимулира икономиката и да смекчи въздействието на пандемията. Цената на едногодишните държавни ценни книжа за данъкоплатците е минимална - 0,10% в края на 2020, в сравнение с 1,59% в края на 2019 г. Доходността на 10-годишните книжа бе 0,93%, спрямо 1,92% преди година.

В края на декември Федералният резерв съобщи, че е увеличил вложенията си в държавни ценни книжа с повече от 2 трилиона долара спрямо година по-рано. Увеличението е предимно при дългосрочните ДЦК. Това е спестило набирането от федералното правителство на трилиони долари на капиталовите пазари и следователно е запазило дългосрочните лихвени проценти далеч под нивата, на които биха били в противен случай.

Но ако нещо не се промени, дори ангажиментът на Фед да държи лихвите близо до сегашните нива в продължение на няколко години няма да предотврати бъдещите проблеми. По-голямата част от заемите на правителството за финансиране на пандемичната помощ са краткосрочни и ще трябва да бъдат рефинансирани през следващите години. Ако ставките се повишат, ще нараснат и разходите на правителството за лихви.

Дори при сегашните ставки лихвите по дълга вече ще бъдат най-бързо растящата бюджетна категория през това десетилетие, според Фондация Питърсън, която следи данните. Очаква се годишните нетни лихвени разходи да се удвоят за 10 години и да нараснат толкова много след 2030 г., че лихвите ще станат движещ фактор за годишния растеж на дефицита, според изчисленията на Питърсън.

Чуйте какво каза директорът на CBO Суейджъл по този въпрос в доклад пред републиканците в Конгреса през декември: „Въпреки че сегашните ниски лихвени проценти сочат, че дългът засега е управляем и че САЩ не са изправени пред непосредствена фискална криза, при която лихвите рязко се вдигат или настъпят други смущения, рискът и потенциалните бюджетни последици от такава криза стават по-големи с течение на времето.“

Тръмп беше попитан за този риск по време на виртуална дискусия с Икономическия клуб в Ню Йорк миналия октомври. „Ако се приеме нов законопроект за стимулиране от Конгреса, притеснявате ли се, че целият размер на федералния дълг ще бъде твърде голям, за да можем да го изплатим по разумен начин?“, попита Дейвид Рубенстийн, изпълнителен директор на непублична компания.

Тръмп отговори с фалшивото твърдение, че САЩ са започнали да изплащат националния дълг преди пандемията и заяви, че бъдещият икономически растеж ще им позволи да го правят. „Мисля, че ще видиш огромен растеж, който ще помогне за това, Дейвид“, каза Тръмп.

Два месеца по-късно, когато Конгресът най-накрая одобри 900 милиарда долара икономически стимули, финансирани с дълг, Тръмп подкани Конгреса да харчи и заема дори повече. След това отиде да играе голф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Защо да работят, като могат да печатат на корем и да изкупуват работещите?Те откриха философския камък и няма да се откажат от него, напротив - ще го използват все повече и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
За 10 не знам, но 3-4 ми се струват напълно реалистчини.Той още не е поел и вече се кани да прокара в конгреса нови 1.9 трилиона, в добавка към 900 млрд. които гласуваха преди нова година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
първия рабптен ден на Некролога и веднага 52хил. безработни с прекъсването на нефтопровода Кейстоун и стената на границата с Мексико ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Абсолютно си прав. За съжаление и тукашните ОФ-медии (в каквата бавно се превръща и тази) не са по-назад. Апропо, имаше прогноза, че Байдън се кани да изпляка около 10 трлн. нов дълг само за 2021.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Обама натрупа 8 трлн $ дълг( с което почти удвои сумата на общият дълг) по време на неговите години начело на САЩ , но тогава това на прогресивните сили не им пречеше.В тези 7.8 трлн, които сега са приписват на Тръмп, 3 трлн са от последната година и са основно (2.2 трилиона от тях) резултат от антипандемийнисте мерки.Дългът по целият свят скочи най-вече заради огромните разходи покрай коронакризата.И въобще не е нещо присъщо само на САЩ.В много страни в Европа и Япония ситуацията е дори по зле.Между другото подобна е и в Китай, само дето там дългът е замаскиран като дълг на държавни структури и провинциалните власти, и се проявява по-малко в държавния бюджет.Сега отечественият фронт в Щатите, предвождан от CNN и Ню Йорк Таймс ше направи всичко възможно да изкара де що има негативно че е причина от Тръмп. и разбира се , ще се положат максимални усилия населението да забрави, че в началото на 2020 година икономиката на САЩ беше в блестящо състояние и безработицата беше паднала на нива , каквито не беше имало откакто се води статистика там ,и най-вече ще се постараят да заличат факта че за пръв път от много години насам през 2019 година ножицата в богатството между най-богатите и най бедните се сви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivan.r
преди 3 години
Тръмпчето верно напомпа дълг, въпреки обещанията, но бая от него дойде форсмажорно 2020 (не че имаше ефект де)По добре Америка фалирала от заеми за социални политики (хахаха) отколкото фалирала от войни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Zalmoxis
преди 3 години
Хахахахах, това ли е новата опорка. Не почнал войни, ама дълга скочил най-много. Америчкия дълг расте почти експоненциално. На края на Мандата на Байдън ще е 40Т.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още