fallback

"Купувай американското" е нещо повече от "Да направим Америка отново велика"

Планът на Байдън не е магическо решение на икономическите проблеми, но е политически умно признаване на факта, че сме в един нов свят

16:16 | 02.02.21 г. 8
Автор - снимка
Създател

Позицията, която заемате, зависи от поста, на който сте, каза веднъж Руфъс Майлс, сътрудник на трима американски президенти. Това е поговорка за личния интерес и перспективи, която стана известна като Закона на Майлс. Тази фраза си струва да се помни, когато се разсъждава относно идеята на Джо Байдън да прокара инициативата „Купувай американското“ при федералните обществени поръчки, пише Рана Форухар за Financial Times.

За трудовите активисти и някои американски бизнесмени и регулатори разпоредбите, които увеличават закупуването на местни продукти, изглеждат като нещо естествено. Защо парите на американците да не подкрепят работните места в страната, когато е възможно? 

Но от гледна точка на правителствата в Европа, Канада и други съюзници на САЩ, изглежда, че новата администрация просто гримира слогана на Доналд Тръмп „Да направим Америка отново велика“.

Но не е така. Като президент Тръмп говори много за работническата класа, но нямаше реален план за подпомагане на трудещите се. Байдън има, но някой може да каже, че подходът за купуване на американското няма да помогне.

Чисто икономическите аргументи игнорират политическите предизвикателства, пред които е изправена администрацията на Байдън, които са безспорно по-големи от тези пред Франклин Рузвелт през 30-те години. Този президент трябва да се пребори не само с бушуващата пандемия, но и да отговори на призивите за расова справедливост, на острото класово разделение, на екологичната криза и - най-важното – на загубата на доверие в правителството сред големи групи избиратели.

През последните пет години стана ясно, че голяма част от американското население смята, че капитализмът и либералната демокрация не работят, а американската икономика е станала олигополна. Като се има предвид нивото на корпоративното влияние и монополната сила, бих казала, че има основание за такова мислене.

През следващите 18 месеца преди междинните избори Байдън трябва да убеди американците, че неговата администрация съществува, за да ги обслужва всичките, а не само 10-те процента от домакинствата, които притежават над 80 на сто от акциите. Ако той не успее и демократите загубят контрол над Конгреса, способността му да постигне голяма част от останалия си дневен ред, която включва ангажиране наново със света, ще се стопи.

В момента много американци гледат на последните десетилетия, както при демократическа, така и при републиканска администрация, като твърде фокусирани върху глобалните, а не върху местните интереси. Има сериозни доказателства в подкрепа на това заключение. Неотдавнашен доклад на ООН разкри как последните 30 години на глобален пазарен фундаментализъм са облагодетелствали предимно мултинационалните компании и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 10.09.22 г.
fallback