IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Купувай американското" е нещо повече от "Да направим Америка отново велика"

Планът на Байдън не е магическо решение на икономическите проблеми, но е политически умно признаване на факта, че сме в един нов свят

16:16 | 02.02.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По-ниската цена на вносните стоки не компенсира факта, че нарастващата цена на други неща, които определят средната класа - образование, здравеопазване и жилища - изяде ръста в доходите на домакинствата през последните две десетилетия. Това, а не моделите на рикардианската търговска икономика - които определено не отчитат сложността на китайския държавен капитализъм или финансиализираните глобални пазари - е живата реалност за колебанията у избирателите. Новата американска администрация трябва да наблюдава и двете.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, макар и изключително движена от данните, зададе революционен тон в този аспект. В послание до персонала за първия си ден на поста тя обеща да премине отвъд учебникарската икономика и да остане съсредоточена върху „хората зад данните“. Интересното е, че тя се позова също на необходимостта от справяне не само с непосредствените предизвикателства, но и с „икономическа криза, която набира сили от 50 години“. Това беше признание за десетилетията на спадащи заплати в работническата класа.

Администрацията на Байдън е пълна с хора като Йелън, които знаят, че за да се ангажират по-добре със света, САЩ трябва да решат проблемите си у дома.

САЩ не са единствената част на света, която гледа своя си интерес. Новото инвестиционно споразумение на Европа с Китай може да е добро за германските износители, какъвто е за Германия и спорният проект за газопровода „Северен поток 2“ с Русия, но едва ли е в съответствие с високите стандарти в областта на труда и човешките права, които Европа твърди, че защитава. Сделката може също така да затрудни изграждането на нов трансатлантически съюз със САЩ в области като цифровото регулиране - нещо, за което ЕС настоя на мига, в който Байдън встъпи в длъжност.

Липсата на реален механизъм за разрешаване на инвестиционни спорове в търговската сделка между ЕС и Китай също подчертава, че Европа не се бори с проблема „един свят, две системи“. Едно добро нещо, което администрацията на Тръмп направи, беше да признае публично това, което много хора си мислят тайно от известно време - че настоящите търговски модели и споразумения не са способни да се справят с хаотичните икономически и политически реалности в света днес.

Всъщност много от неолибералните правила и структури, които в момента ръководят пазарите, са създадени в отговор на европейския фашизъм, възникнал в началото на 20 век. Институциите тогава са искали да свържат глобалния капитал и бизнеса, за да потушат национализма.

Днес може да се каже, че твърде голямата икономическа глобализация облагодетелства избрана група заинтересовани страни и така всъщност подкрепи политическия екстремизъм в САЩ и Европа.

Планът на Байдън „Купувай американското“ не е някакво магическо решение за икономическите проблеми на света. Но е политически умно признаване на факта, че сме в един нов свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
"Признаване на факта, че сме в един нов свят", не е политическо, а фактическо действие.Очакват ни нови предизвикателства и едва ли има кой да прогнозира какъв ще е светът след 5-10г. Ванга и Нострадамус ги няма, та така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
Тромпета го каза вече, че ще виждаме разни неща които да ни напомнят за неговата администрация и ето воала .... Made "IN" America great again .... Чайниците нема се израдват мноо на тия излияния и надписи и ше му пратат мноо поздрави на Жо по сино му .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 3 години
Най-добре 3 пъти щото американските аналози са три пъти по-скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
"Купувай американското" Ха така ,прасни двойни мита на чайниците да те видим колко си ербап !MAGA тръгнал да копира ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 3 години
Купуват китайското с американски етикети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
как кво произвежда дядя вова , ще ти се карам вече човек , кутев за кво ви прави тези сбирки на позитано ... ?! да пиете чай ли ... ?! Ф16-ки и втечнен газ произвеждат , даже и ние ще купуваме приоритетно и с предплащане от тях ... :))) хем да си ни е сигурно топлото , хем да си пазим черното море от мечешките лапи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
дълбоката държава да си му бере грижата ... нли си туриха техен човек , сега да се оправя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
"Купувай американското" е нещо повече от "Да направим Америка отново велика" Какво произвеждате вие беее ***** ?!ГМО и процесори. Даже последните пак не са ваши реално, а чайнатаун предимно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още