IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще промени ли Байдън съотношението на силите между труда и капитала?

Глобалните демографски тенденции, които поставяха работниците в неравностойно положение, най-накрая се обръщат

21:02 | 28.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

„Време е да възнаградим упорития труд в Америка, а не богатството.“ Това изявление на американския президент Джо Байдън е може би най-краткият израз на икономическите планове на новата администрация. Байдън иска да увеличи националната минимална работна заплата, да повиши данъците върху корпорациите и да започне да изменя баланса на силите между труда и капитала, пише Рана Форухар за Financial Times.

Делът на труда в националния доход - размерът на брутния вътрешен продукт, изплатен на работниците като заплати и обезщетения - намалява в САЩ и много други развити страни от 80-те години на миналия век. Спадът от 2000 г. насам е особено стръмен, което води до стагнация на заплащането, нарастващо неравенство и загуба на покупателна способност на потребителите.

Но в много отношения това е труден момент за администрацията на Байдън да обърне тренда. Тъй като безработицата все още е висока поради пандемията, няма естествен натиск за повишаване на заплатите. А някои икономисти твърдят, че вдигането на минималната заплата сега би обезкуражила наемането.

Освен това много компании, оцелели от пандемията, ще се стремят да намалят разходите, като заменят работниците с нови технологии. Всъщност автоматизацията е един от ключовите фактори зад спада на дела на труда в БВП от десетилетия, според проучване от 2019 г. на McKinsey Global Institute.

Има обаче три големи причини, поради които все още може да се намираме в преломна точка относно разделението между труда и капитала в САЩ.

Първо, администрацията на Байдън наскоро задейства Закона за отбранително производство, за да принуди частния сектор да ускори производството и разпространението на ваксини. Това веднага ще създаде повече търсене на работни места - тенденция, която може да продължи и отвъд пандемията, тъй като има двупартийни призиви за укрепване на вътрешните вериги на доставки за други фармацевтични продукти, както и за храните.

Второ, има тенденция към засилване на синдикализма, особено в индустрии с висок растеж като технологиите. Въпреки че въздействието на няколкостотин служители на Google в Калифорния, формиращи профсъюз, не трябва да се преувеличава - те все още са само малка част от стоте хиляди служители там - това беше важен културен маркер. Профсъюзните активисти сега водят подобни разговори с други компании от Силициевата долина. Служители на Amazon в Алабама ще гласуват за създаване на синдикат през февруари. В същото време световни организации на труда, като Международната конфедерация на профсъюзите, настояват САЩ и ЕС да включат разпоредби за правата на работниците в евентуалното законодателсттво за регулиране на големите технологични компании.

Байдън вече използва правомощията си на президент, за да настоява, че частните компании, получили държавни поръчки, трябва да използват по-добре платена работна ръка - нещо, което профсъюзите похвалиха.

Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още