IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекалените икономически стимули в САЩ са реален риск

Всички фактори са налице, за да се генерират нарастващи цени и в крайна сметка по-високи лихвени проценти

11:01 | 04.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки че икономическата активност остава потисната по време на новото затваряне, а и скоростта на паричното обращение е ниска, монетарният агрегат M2 все пак нараства с 28,3% през последните 12 месеца. И това е преди Фед да монетизира следващата вълна от стимули. За сравнение, ръстът на паричното предлагане достигна връх от 13,8% през ерата на висока инфлация от 70-те години. Може да звучи старомодно в дръзкия нов свят на „Модерната парична теория“, но няма ли нужда тук от известна предпазливост?

Въпреки скорошните затваряния, енергията е очевидна в цялата икономика. Продажбите на жилища са на 14-годишен връх, инвестициите на частния бизнес са се увеличили с 25%, промишленият индекс на IHS достигна шестгодишен пик, а цените в земеделието са на осемгодишен връх. Фед прогнозира икономически ръст от 4,2% през 2021 г., а Международният валутен фонд повиши прогнозата си за растежа в САЩ до 5,1%. Дори неблагоприятният доклад за работните места през декември показа фундаменталната сила. Докато индустриите за развлечения и гостоприемство са загубили 498 000 работни места в резултат на новите затваряния, останалата част от икономиката е добавила 358 000 нови.

Какво да кажем за твърдението на министъра на финансите Джанет Йелън, че са необходими нови стимули, които да „помогнат на семействата, изложени на риск от глад или загуба на подслон”? Миналата година средното домакинство от долните 20% по доходи получи над 45 000 щатски долара трансферни плащания от държавата (от общо над 100 вида програми и кредити), а на 22,6 милиона домакинства бяха раздадени купони за храна. Доказателствата за гладуващи идват от застъпническата група „Да нахраним Америка“, която определя респондентите като „изложени на риск от глад“, ако казват, че са се притеснявали за изхранването си в поне един ден от предходната година.

Изследователи от Харвардското училище за обществено здраве установиха, че опасенията относно продоволствената сигурност, изразени в проучванията, не намаляват с увеличаването на хранителните помощи. Що се отнася до риска от загуба на подслон, с повишаване на доходите и спестяванията повечето хора, които избраха да не плащат наема или ипотеката си, направиха това, защото правителството премахна последиците от неплащането. В този процес то ощети пенсионерите, които притежават много от наемните имоти в страната и финансират безброй ипотечни заеми чрез своите пенсионни фондове и застрахователни полици.

Разгръщащата се ваксинация може да възстанови потребителското търсене в областта на развлеченията и гостоприемството дори преди обектите да могат да увеличат капацитета си. Увредените вериги за доставки причиняват едни от най-дългите закъснения от четвърт век. Предизвикателствата пред международното корабоплаване водят до повишаване на световните цени на товарните превози.

Институциите се държат така, сякаш вдигането на държавния дълг и печатането на пари нямат значение. Но всички фактори са налице, за да се генерират нарастващи цени и в крайна сметка по-високи лихвени проценти: прекомерни фискални стимули, свръх растеж на паричното предлагане, накърнен вътрешен производствен капацитет и нарушен международен производствен и транспортен капацитет. Към тази нестабилна комбинация, Байдън обещава да добави регулаторен натиск в енергетиката, финансите, малкия бизнес, труда и здравеопазването.

Може би резултиращото влошаване на икономическия капацитет ще се окаже управляемо, но като се има предвид, че подобни действия се случват едновременно с прекомерен фискален стимул в допълнение към възпламенима монетарна експанзия, това излага нацията на риск. Освен ако членовете на Конгреса не са склонни да харчат, независимо от последствията, нов законопроект за стимулиране сега вероятно е риск, който не си струва да се поема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още