IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ами ако младите се ваксинират първи срещу COVID-19?

Ако се сменят приоритетите, нормалният живот би се възстановил по-бързо, смята вирусолог

16:30 | 08.02.21 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Seong Joon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: Seong Joon Cho/Bloomberg

Изображения на възрастни и уязвими хора, които получават ваксини срещу COVID-19, излъчвани във всички новинарски емисии, стоплят сърцата в отчаяни времена и дават знак, че вървим към преодоляването на пандемията. Ако обаче стратегията за ваксиниране е напълно погрешна? Това се пита д-р Джулиан Танг, почетен професор и клиничен вирусолог в Университета в Лестър, в свой анализ за онлайн изданието Politico.

Танг посочва, че е много вероятно завръщането към нормалността да изисква ваксиниране първо на коренно различна демографска група – младите и активните. Ако имахме неограничени ваксини срещу COVID-19, вероятно щяхме да започнем кампаниите си за ваксиниране, като не се избира приоритетно ваксиниране на възрастни или млади хора.

Причините да се ваксинират първо възрастните са очевидни: те са изложени на най-голям риск от тежки усложнения от COVID-19 и смърт. Ваксиниране първо на младите би означавало, че децата могат да се върнат в училище, без да се заразяват помежду си, както и да заразяват своите родители и учители. По този начин се защитават също така възрастните и уязвимите. Хората биха могли да се върнат и на работа, както и да станат обичайните клиенти на заведенията, кината, театрите, които се борят да останат на повърхността заради блокадите.

В този идеален сценарий всички печелят: възрастните хора са защитени, а по-младите им семейства и приятели са имунизирани и след това могат да ги посетят. Работниците могат да изкарват прехраната си и да подкрепят други бизнеси, като станат техни клиенти.

С ограниченото предлагане на ваксини обаче, както и с нарушеното им разпространение сме далеч от този идеален сценарий, казва д-р Танг.

В отговор на тези условия повечето страни на Запад избраха да дадат приоритет на ваксинирането на възрастните и уязвимите, като същевременно държат по-младото население вкъщи. Това е стратегия, която има интуитивен смисъл, но ефектите от продължителното затваряне на хората са опустошителни и може да попречат на цялостното ни възстановяване.

На много места децата трябва да учат дистанционно, а реалното им, присъствено обучение се прекъсва за седмици или месеци, когато огнищата от коронавируса принуждават училищата да затворят врати. Междувременно повечето млади възрастни живеят в неизвестност - изправени пред несигурни перспективи за работа и силно ограничен социален живот.

За младите страхът се усложнява от факта, че на хоризонта няма крайна дата: „Успявам да спазвам правилата и мога да прекарам известно време сам, но се страхувам.“ Пренебрегването на тази тежест върху децата и младите хора си има сериозна цена. На човешко ниво ситуацията оказва влияние върху психичното им здраве и развитие. В по-широк социален мащаб блокадата рискува да възпрепятства възстановяването след пандемията.

Има и други начини да помислим на кого да дадем приоритет при ваксинацията. Медицинските работници от първа линия, които са изложени на най-голям риск от заразяване с COVID-19, трябва да получат ваксина първи. След това обаче етичните аргументи за ваксиниране първо на активното население са по-силни.

Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
Пуделче, намали джафкането и се концентрирай над фактите ! ***.medalerts.org и https://childrenshealthdefense.org не са спонсорирани от таварищите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не ми говори бе, ***-помийник, брой си там капейките и лижи зaдниkа на жужето.Ха, някой ще тръгне да се напъва да ти доказва пък на тебе нещо, ***, такива, като тебе, просто се заобикалят, като ако на улицата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Д-ж-е-н-д-ъ-р-ч-е, сега остава да докажеш,че ***.medalerts.org и https://childrenshealthdefense.org са "спонсорирани от таварищите" ! Нали си юристче - *** с няколко ника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, тролчето заскимтяло от безсилие.Само като ти видя източниците и вече ми е ясно - англоезични версии на Шок, разбира се, спонсорирани от таварищите.Елементарните тролчета копейници сте ясни - дрънкате заучени глупости и когато ви свалят гащите ставате абсолютно безпомощни мишлета.Незначителни, неприятни и на на много ниско ниво - нещо, като coпoл, залепнал за подметката. Сега те остъргвам на някой бордюр и те оставям да си църкаш жалките глупости за още по-жалки копейки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
" фейк материалите " можеш ли да ги опровергаеш? Ако кажа долу Путин ще се подмокриш ли д-ж-е-н-д-ъ-р-ч-е ?Бегай да докладваш в Брюксел ,че пропагандата издиша !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
18neon7"501 СЛУЧЕА С..."========== Мда, ясно, образованието и на теб, като на останалия мypзилаж, е на "ниво"! По-добре се концентрирай върху копи-пействането на фейк материалите на английски, които получи със задача разпространение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
ЛИЦЕВИ ПАРАЛИЗИ-139 From the 1/29/2021 release of VAERS data:Found 139 cases where Vaccine is COVID19 and Symptom is Facial asymmetry or Facial dysmorphism or Facial palsy or Facial paralysis or Facial paresishttps://***.medalerts.org/vaersdb/findfield.php?TABLE=ON&GROUP1=AGE&EVENTS=ON&SYMPTOMS[]=Facial+asymmetry+%2810068737%29&SYMPTOMS[]=Facial+dysmorphism+%2810016045%29&SYMPTOMS[]=Facial+palsy+%2810016060%29&SYMPTOMS[]=Facial+paralysis+%2810016062%29&SYMPTOMS[]=Facial+paresis+%2810051267%29&VAX=COVID19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
501 СЛУЧЕА С НАЙ- ГОЛЯМИ ПОДРОБНОСТИ ! From the 1/29/2021 release of VAERS data:Found 501 cases where Vaccine is COVID19 and Patient Diedhttps://***.medalerts.org/vaersdb/findfield.php?TABLE=ON&GROUP1=STA&EVENTS=ON&VAX=COVID19&DIED=Yes"Групата на Кенеди е определена като един от двамата основни купувачи на антиваксинална реклама във Facebook"КОЙ ПЛАЩА ЗА " антиваксинална реклама" бре зелко!ДЪЛБОК Е ВАКУУМА В ГЛАВАТА ТИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
kane
преди 3 години
И аз първоначално мислех като теб, но се оказах в заблуда. Има към петък 368 умрели като реакция след Мрна ваксиниране.Информацията е от СДС сайта на САЩ. Ще публикувам линка, но не сега. Търси adverse vaccine reactions в cdc.gov има търсачка, там го пиши... Имам го отворен на компа ще го публикувам от там...за съжаление няма идеална ваксина явно...и на мен много ми се иска, но няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
"3. В ранните си години групата се фокусира върху възприемания проблем с живака в промишлеността и медицината, особено етилов живак съединение тимерозал във ваксините ... ПХАХХА ... особено това , готин , ти с изяждането на една обикновенна ябълка поемаш повече тимерозал отколкото със всички ваксини които ще ти бъдат поставени през целият ти живот ."Ти май си мнооог *** А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още