IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания планира ежегодни ваксинации заради вариантите на коронавируса

Страната е поставяла по 979 дози в минута в най-натоварения момент в събота

09:30 | 08.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Великобритания е напът да ваксинира всички хора над 50-годишна възраст до май и вече планира програма за допълнителни имунизации в борбата с новите варианти на коронавируса от есента, предава Bloomberg.

Министърът на здравеопазването Нахим Захауи прогнозира ежегодни ваксинационни кампании, подобни на програмите за грип, организирани всяка година.

Вече се работи по разработването на ваксина, която ще предложи по-добра защита срещу варианта от Южна Африка, след като според едно проучване ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca е имала ограничен ефект при лекото протичане на Covid-19, причинено от този вариант.

Правителството очаква „вероятно годишна ваксинация или силна кампания през есента и след това годишна“ доза ваксини да бъде предоставяна „по начина, по който правим с ваксинациите срещу грипа“, каза Захауи пред BBC.

„Виждате какъв вариант на вируса се разпространява по света, бързо произвеждате вариант на ваксина и след това започвате да ваксинирате и защитавате нацията“, каза той.

Обединеното кралство е вече от месец в третото си национално блокиране, голяма част от бизнеса е ограничена, а училищата са затворени. Тъй като икономиката вече бе пострадала и влезе в най-дълбоката си рецесия от повече от 300 години, правителството на премиера Борис Джонсън се надпреварва да извърши достатъчно ваксини, за да може да започне да вдига ограниченията през следващия месец.

Захауи, който е отговорен за разпространението на ваксината в страната, каза, че на хората са поставяни по 979 дози в минута между 11 и 12 часа - в най-натоварения период в събота.

Говорейки пред Sky News, той каза, че е „уверен", че правителството ще изпълни целта си да предложи ваксини на 15-те милиона най-уязвими хора до 15 февруари и ще осигури дози за всички на възраст над 50 години до май.

Сега правителството започва да складира ваксини за вторите дози, които ще се прилагат от март, каза Захауи в интервю за Sky в неделя.

Досега Великобритания е направила първи ваксинации на повече от 12 милиона души, изпреварвайки почти всички други страни в света. Тя обаче се превърна в една от най-големите жертви на пандемията, като 112 465 души на Острова досега са загубили живота си, показва данни, публикувани в неделя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Микимаус, до моята къща строят една нова, като ти чета глупостите, все едно съм си отворил прозорците и слушам "мъдростите" на бригадата с лопатите отвън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
мише , ваш'те като те полагаха да учиш , ти не та не ... е , са вместо да бъхтиш на поточна линия в некой склад , щеше да правиш PCR-тестове или ваксини и шапка на тояга ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
точно за тва си мислех и аз, напрао да им се дава с яденето х3 пъти на ден от фабрикациите на Били Инжексиона и сека вакса х20йска ей така тънко да им я продааа да не земат се усетат. .... :))Така за сека нова вакса ше се чака минимум година през тва време у ше се стои и Карантия от там оп един нов щам, айде нова вакса обаче и тя след година, което автоматически се флиза пак в Карантия щот старата не важи и те така до края на света с Ковидод после ше излезе некой друг модел Мовид 2026та и напрао са си открили Светия Граал и перпетууммобиле за контрол над баламурниците .... Мда оше малко и швепс .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още