IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилността на ЕС отново ще обърка критиците му

Въпреки пандемията съюзът е в по-добра политическа форма от САЩ или Великобритания

12:10 | 17.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но европейските националисти сега промениха тона. Докато се подготвя за президентските избори във Франция през следващата година, Льо Пен се отказа от говоренето за напускане на ЕС и обеща да запази еврото. Новата й политика е за оставане в ЕС и водене отвътре на кампания за „Европа на нациите“. Салвини пък в момента подкрепя технократското и проевропейско правителство, водено от Марио Драги, бивш президент на Европейската централна банка.

Льо Пен и Салвини не се превърнаха изведнъж в емоционални еврофили. Но те виждат социологическите проучвания. Във Франция те показват, че хората, които подкрепят оставането в ЕС са голямо мнозинство. В началото на коронавирусната криза в Италия имаше проучвания, според които над 40% от италианците искат да напуснат ЕС. Но оттогава насам съюзът разгърна многомилиарден пандемичен фонд за възстановяване, голяма част от него предназначен за Италия. Изглежда Салвини е решил, че призивите за напускане на ЕС или еврото не са това, което избирателите искат да чуят в момента.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който обича да се подиграва с Брюксел и да громи либерализма, е в подобна позиция. Той знае, че страната му се възползва много сериозно от фондовете на ЕС и от достъпа до единния пазар. Колкото и да се влошат отношенията с Брюксел, Орбан няма да излезе от ЕС. Той може да е циничен, но не е глупав.

Процесът на нагаждане е двупосочен. ЕС се чувства много некомфортно по отношение на развитията в Унгария и Полша, като изправи двете страни пред съда заради неспазване върховенството на закона. Но е малко вероятно да изгони някоя от двете държави от клуба. Победа за Марин льо Пен през 2022 г., която е възможна, също би била дълбок шок за върхушката в Брюксел. Но ако Frexit е извън картите, ЕС вероятно би понесъл удара, ако тя спечели.

С течение на времето европейският проект може да става все по-сигурен. Анкетите сочат, че младите хора са по-проевропейски настроени от по-възрастните гласоподаватели. Променящата се международна среда също засилва доводите за ЕС. Тъй като Китай и Русия изглеждат по-заплашително, а САЩ - по-малко надеждни, аргументите европейците да се държат заедно са все по-убедителни.

Нищо от това не означава, че ЕС може да бъде спокоен за бъдещето си, точно както Китай, САЩ или Великобритания не могат да приемат, че политическата им стабилност е гарантирана. Но е грешка да се вярва, че уникалните и често объркващи политически структури на ЕС го правят особено податлив на колапс. В действителност ЕС представлява внимателен и променящ се баланс между национална и наднационална власт, и между технокрация и демокрация. Това е източник на стабилност и сила, а не на слабост или крехкост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Само преди 70 години европейците са се избивали по между си. Имало е много сълзи, ама не такива саркастични като твоите, един други-от гледка как бомба разпилява семейството ти на парчета или как някой разстрелва сина ти с автомат. А виж сега-ходим си на гости, въртим си търговийка и някак си се погаждаме. Ама кво знаеш ти, война видял ли си, само мрънкащ пред компа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Абсолютен хамелеон е ЕС. Никоя друга държава не е била под такав натиск последните години. Ударите идваха от всякъде, САЩ, Русия, Великобритания, Близкия Изток, Африка и за десерт пандемията от Ковид. Въпреки всичко съюза оцеля. Хора от 27 различни държави намериха начин да живеят в мир, въпреки многото проблеми в миналото. Не всичко е префектно, но Европа си остава приятно местенце с готини хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
Насълзиха ми се очите от тая мъдра статия... Ей тука специално тренирам, каня и автора да се включи: https://***.youtube.com/watch?v=z1FJRCDvunM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още