IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капиталоемките компании отново излизат на мода

Тази тенденция ще се движи от четири структурни фактора, които изискват преминаване от инвестиране в идеи и информация към инвестиране в неща

14:07 | 18.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Решорингът е инвестиция в независимост и устойчивост. Крехкостта на дългите, тънки вериги на доставки беше разкрита както от финансовата криза, така и от Covid-19. Правителствата са все по-фокусирани върху сигурността на веригата за доставки, за да осигурят киберсигурност, биосигурност, финансова сигурност и национална сигурност.

Някои компании вече осъзнаха потенциалните печалби. Tesla описва себе си като „абсурдно вертикално интегрирана“ компания, като начин за осигуряване на бърз растеж и за затрудняване копирането на нейните превозни средства чрез купуване от каталог на доставчиците. Amazon също инвестира, за да контролира своя бизнес от край до край, със собствена уеб услуга и фирми за въздушни товари.

Инвестирането в инфраструктура, а не в информация, е темата за правителствата, компаниите и инвеститорите. Глобалният център за инфраструктура изчислява, че глобалната инфраструктура се нуждае от 94 трилиона долара инвестиции през следващите 20 години, за да бъде в крак с демографските промени и да замени застаряващата инфраструктура. След десетилетия игнориране това ще засили търсенето на суровини и капиталово интензивни компании.

В същото време технологиите за климатиен преход ще изискват инвестиции в редица области. По-широката електрификация на транспорта се нуждае от бърз напредък в технологията за батериите и при водородните горивни клетки. Транспортът обаче отговаря за по-малко от една пета от въглеродните емисии, така че ще са необходими иновации в цялата икономика - от производството на стомана до селското стопанство.

Надпреварата за геополитическо лидерство също вероятно ще оформи инвестиционните модели. Военно-индустриалният комплекс бе от основно значение за технологичните иновации и икономическия растеж в САЩ през 60-те години, което направи печелившо „яхването“ на държавните инвестиции в изчислителна техника и космоса.

Днес китайската програма „Военно-граждански синхрон“ се стреми да постигне технологичния напредък, необходим за осигуряване на геополитическо лидерство. Целите на Пекин варират от намаляване на технологичните празнини в авиационните двигатели и полупроводниците от висок клас до изграждането на лидерство в квантовите изчисления. За да се движат редом до Китай, САЩ ще трябва да насочат капитал към тези области.

Нашето заключение е, че преминаването към капиталово интензивни бизнес модели първоначално ще бъде движено от онези сектори, които бяха лишени от капитал през последните 20 години, тъй като те се възползват от решоринга и увеличените инфраструктурни разходи, пише Харнет. В дългосрочен план обаче може зараждащите се технологии, необходими за климатичния преход, и геополитическите „прокси войни“ да са тези, които осигуряват по-голяма възвръщаемост на инвеститорите в капиталоемки компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още