IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на Талибаните в Афганистан повдига опасения за възраждане на тероризма в региона

Победата на талибаните, които вече контролират около 80% от страната, ще насърчи съмишлениците им в региона, според анализатори

11:46 | 10.07.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Jim Huylebroek/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jim Huylebroek/Bloomberg

В момента властите в Кабул все още контролират всичките 34 провинциални столици, въпреки че две от тях близо до границите с Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан сега се оспорват. Афганистанското министерство на отбраната засили въздушните удари срещу талибанските бойци през последните седмици.

Бързият напредък на талибаните рискува да доведе до колапс на афганистанското правителство и военн – сценарий, който вече се случи през 90-те години след оттеглянето на Съветския съюз. Докато САЩ се стремеше да попречи на Ал Кайда да си възвърне опората в Афганистан, последиците могат да бъдат ужасяващи за шестте държави, граничещи със страната, както и за близките държави като Индия, които често са били обект на джихадистки атаки.

Рисковете от регионално разпространение на тероризма станаха още по-ясни през април, когато кола-бомба избухна в луксозен хотел, в който се намираше китайския посланик в пакистанския град Кета, в близост до крепостите на талибаните в южната част на Афганистан. Атаката, за която претендира Техрик-и-Талибан Пакистан (TTP), показва, че правителствата в региона ще трябва да полагат сериозни усилия да защитят високопоставени дипломати и бизнесмени.

„Талибаните имат тесни връзки с около 20 терористични групи, които действат в целия регион от Русия до Индия“, казва Фарид Мамундзай, посланик на Афганистан в Индия. „Техните дейности вече са видими на място и представляват значителна заплаха за региона“, допълва той.

Пакистан, който помогна на талибаните да се издигнат на власт през 90-те години, сега се притеснява от възраждането на ТТП - група, която е обвинена за 70 000 смъртни случая на цивилни в страната след инвазията на САЩ в Афганистан през 2001 г.

TTP може да види възможност да атакува и китайски проекти, за да повлияе на политиката в Исламабад.

С икономика, която е нараснала с около пет пъти след инвазията на САЩ в Афганистан, Китай е особено зряла цел. Показвайки важността на отношенията между Пекин и Исламабад, армията на Пакистан е събрала специална многохилядна защита на проектите на CPEC в цялата страна.

Афганистан, ръководен от талибани, вероятно ще затвърди отношенията между Китай и Пакистан, от една страна, и САЩ и Индия, от друга, с Русия и Иран в средата, за да коригират политиките в зависимост от възприемането на заплахата, според Гаутам Мухопадхая, бивш посланик на Индия в Афганистан, Сирия и Мианмар.

„Регионът ще бъде сериозно засегнат, но останалата част от света няма да бъде имунизирана срещу промените в геополитическия баланс, екстремизма и насилието“, казва Мукопадшая, понастоящем старши  сътрудник в Центъра за политически изследвания, мозъчен тръст със седалище в Ню Делхи.

Докато талибаните завоюват територии, много афганистанци бягат от селата в относителната безопасност на по-големите градове. Пакистан очаква 500 000 бежанци от Афганистан и властите заявиха, че те ще бъдат държани в гранични лагери. Над 1,4 млн. регистрирани афганистански бежанци вече са в Пакистан, според Върховния комисар на ООН за бежанците.

Победата за талибаните в крайна сметка ще насърчи всички техни съмишленици в региона, казва Мадиха Афзал, стипендиант на Дейвид М. Рубенщайн от базираната във Вашингтон институция Брукингс. "Пехотинците от тези групи също преминават от едната в другата", допълва тя. Те виждат оттеглянето на САЩ и позицията на талибаните като победа за джихадистите“, заключава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
без враг не може ... било пландемия , било тероризъм ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
многодобре
преди 2 години
....даааа, и аз много им се чудя на американците. Защо са им притрябвали всичките тези бази по цялото земно кълбо , като могат да ги целят / враговете им / от далеч, с дронове. Зарежи! Пълен провал на америка и в Афганистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Имат си достатъчно дронове да целят терористи както, когато и откъдето си искат. Толкова ли бързо се множат талибаните, че да не могат да бъдат изметени с нови технологии отдалеч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още