IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕС се съгласи да плати по-голяма сума за новите ваксини срещу Covid-19?

Увеличената цена е по-ниска от тази, която САЩ са се споразумели да платят при последната си поръчка през юли

22:07 | 05.08.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angus Mordant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Европейската комисия, която координира преговорите с производителите на ваксини заедно с представителите на правителствата от ЕС, отказва да коментира материала заради клаузи за конфиденциалност.

По-рано тази година депутати, медии и анализатори разкритикуваха съюза, че е платил прекалено малко за първите доставки, което според тях е допринесло за първоначалните забавяния във ваксинацията.

"Лесно е да критикуваш ЕС, че харчи малко и със закъснение, или че харчи прекалено много", каза Джована Де Майо, анализатор в американския мозъчен тръст Институт Brookings.

"Реалността е доста по-сложна и може би е правилно да бъде дадено предимство на достъпността на ваксините пред цената, с оглед на темповете, с които се разпространява делта вариантът", добавя тя, визирайки по-заразния вариант, който за пръв път беше открит в Индия.

На 23 юли Вашингтон купи нови 200 млн. ваксини на цена от 24 долара за доза, съобщи компанията, което е повече в сравнение с платените от САЩ 19,5 долара за първата партида от 300 млн. ваксини.

Pfizer заяви, че по-високата цена за САЩ се дължи на инвестициите, които са необходими за производството, опаковането и доставката на новите формули на ваксината, както и на допълнителните разходи за производството на по-малки опаковки, подходящи за съхранение и използване например в педиатрични кабинети.

Произведено в ЕС
   
Когато през май ЕС договори третото си споразумение за доставки с Pfizer за най-малко 1,8 млрд. ваксини, ЕК заяви, че в новия договор е записано изискване ваксините да бъдат произвеждани в ЕС, а основните съставки за направата им да бъдат отново от региона.

При първите две сделки ЕС изискваше само ваксините да бъдат произвеждани на негова територия, без съставките.

Съсредоточаването на производството в Европа може да съдейства за гарантиране на непрекъснатите доставки, сега, когато вече има добре изградени производствени мощности, a на производителите не е нужна чак толкова голяма свобода за маневриране. Но това вероятно ще се отрази и на цената в посока нагоре.

ЕК допълни, че договорът предвижда "гарантирани доставки за ЕС още от началото на 2022 г.", докато в първия контракт от Pfizer  се изискваше единствено "да положи максимални усилия в разумни граници" да достави предварително договорените количества в определените крайни срокове.

Компанията Pfizer засега спазва ангажиментите си и е доставила малко повече от предварително планираното за първото тримесечие на годината.

Друга значителна промяна в сравнение с първите договори е появата на варианти и опасенията, че ваксините може да не действат достатъчно срещу тях.

Европейски представители заявиха, че правителствата може да откажат да купуват дози, които не предпазват от различните варианти на коронавируса, а от компаниите ще се очаква бързо да адаптират ваксините си, разходите за което може да са високи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Едно лечение за корона вирус струва няколко левчета. За фармацевтичните фашисти това няма сметка обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Четохме в съседната статия. Защото всъщност цялото мероприятие е да се подпомогне фармацията с обществени средства без хората да недоволстват заради това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
petrg5s
преди 2 години
20 евро пак е стотици пъти по-евтино от 10-20 000лв,колкото струва лечението на едно шимпанзе в Ковид интензивното, щото видиш ли *** има IQ на *** и вярва ,че имало дискети и чипове в тези ваксини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Бе кво ми пука, важното е , че ги слагат безплатно бе.Шамар да е, аванта да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
penman
преди 2 години
Лудия, като не си пиеш хапчетата, май принудително трябва да те вътворят в Карлуково.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
neon7
преди 2 години
Защото ''ваксините'' работят ''перфектно'' !------------------------------------------The director of Herzog Hospital in Jerusalem, Dr. Kobi Habib, spoke today (Tuesday) with Anat Davidov on her program "Where's the Money" on 103FM and addressed the differences between the current wave of illness and previous waves: "The third wave had a significant load in a short time, which did not happen this time. Most of our patients are adults over the age of 70 but not only that, over 90% of them are vaccinated. "https://***.maariv.co.il/corona/corona-israel/Article-855728Израел обмисля нов локдаун заради нарасналия брой случаи на COVID-19https://glasove.com/categories/***/news/izrael-obmislya-nov-lokdaun-zaradi-narasnaliya-broy-sluchai-na-covid-19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
novata_ikonomika
преди 2 години
ЕС бавно но сигурно се превръща в подобие на прогнилата и корумпирана Австро-Унгарска империя описана от Ярослав Хашек в неувяхващия хитов роман "Приключенията на Добрия Войник Швейк през Първата Световна Война". Корупцията в България също е следствие от тази трансформация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Сигурно защото са още по-по хубави и по-по-ефективни от първата серия безполезни, неработещи псевдоваксини. А вече догодина още по-по новите ще са най-най страхотни и скъпи, поне до есента на 2022 докато излязат вече четвъртите великолепни, съвършени и най-скъпи неработещи безполезни псевдоваксини. И така, докато повечко се усетят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
тъпунгерри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
статията е за *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още