IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕС се съгласи да плати по-голяма сума за новите ваксини срещу Covid-19?

Увеличената цена е по-ниска от тази, която САЩ са се споразумели да платят при последната си поръчка през юли

22:07 | 05.08.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angus Mordant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Европейската комисия, която координира преговорите с производителите на ваксини заедно с представителите на правителствата от ЕС, отказва да коментира материала заради клаузи за конфиденциалност.

По-рано тази година депутати, медии и анализатори разкритикуваха съюза, че е платил прекалено малко за първите доставки, което според тях е допринесло за първоначалните забавяния във ваксинацията.

"Лесно е да критикуваш ЕС, че харчи малко и със закъснение, или че харчи прекалено много", каза Джована Де Майо, анализатор в американския мозъчен тръст Институт Brookings.

"Реалността е доста по-сложна и може би е правилно да бъде дадено предимство на достъпността на ваксините пред цената, с оглед на темповете, с които се разпространява делта вариантът", добавя тя, визирайки по-заразния вариант, който за пръв път беше открит в Индия.

На 23 юли Вашингтон купи нови 200 млн. ваксини на цена от 24 долара за доза, съобщи компанията, което е повече в сравнение с платените от САЩ 19,5 долара за първата партида от 300 млн. ваксини.

Pfizer заяви, че по-високата цена за САЩ се дължи на инвестициите, които са необходими за производството, опаковането и доставката на новите формули на ваксината, както и на допълнителните разходи за производството на по-малки опаковки, подходящи за съхранение и използване например в педиатрични кабинети.

Произведено в ЕС
   
Когато през май ЕС договори третото си споразумение за доставки с Pfizer за най-малко 1,8 млрд. ваксини, ЕК заяви, че в новия договор е записано изискване ваксините да бъдат произвеждани в ЕС, а основните съставки за направата им да бъдат отново от региона.

При първите две сделки ЕС изискваше само ваксините да бъдат произвеждани на негова територия, без съставките.

Съсредоточаването на производството в Европа може да съдейства за гарантиране на непрекъснатите доставки, сега, когато вече има добре изградени производствени мощности, a на производителите не е нужна чак толкова голяма свобода за маневриране. Но това вероятно ще се отрази и на цената в посока нагоре.

ЕК допълни, че договорът предвижда "гарантирани доставки за ЕС още от началото на 2022 г.", докато в първия контракт от Pfizer  се изискваше единствено "да положи максимални усилия в разумни граници" да достави предварително договорените количества в определените крайни срокове.

Компанията Pfizer засега спазва ангажиментите си и е доставила малко повече от предварително планираното за първото тримесечие на годината.

Друга значителна промяна в сравнение с първите договори е появата на варианти и опасенията, че ваксините може да не действат достатъчно срещу тях.

Европейски представители заявиха, че правителствата може да откажат да купуват дози, които не предпазват от различните варианти на коронавируса, а от компаниите ще се очаква бързо да адаптират ваксините си, разходите за което може да са високи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 11
abdul
преди 2 години
По важния въпрос е защо толкова малко.20 евро ли струва човешкия живот?!?!Една игла трябва да струва поне 20000 евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
abdul
преди 2 години
По важния въпрос е защо толкова малко.20 евро ли струва човешкия живот?!?!Една игла трябва да струва поне 20000 евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още