IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овластяването на жените може да стимулира икономиката на ЦИЕ със 146 млрд. евро

Жените в региона са 60% от завършилите университет, но 45% от работната сила, става ясно от доклад на McKinsey

08:13 | 23.09.21 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В региона жените съставляват повече от 60% от завършилите университет, а 37% от всички мениджъри са жени - дял, който е по-висок в сравнение със Западна Европа и дори Скандинавските страни.

С изкачването на корпоративната стълбица обаче задържането на жените остава обезпокоително. Днес жени заемат около 20% от изпълнителните роли в Централна и Източна Европа и само 8% от позициите на изпълнителни директори.

Освен това 44% от водещите компании в региона нямат нито една жена в изпълнителна роля.

Заплахи пред равенството

Въпреки че регионът има силна основа за участието на жените на пазарите на труда, напредъкът се забавя през последните години. През 2012 г. делът на жените ръководители в Централна и Източна Европа е 14%, само с един процентен пункт зад скандинавските страни и пет процентни пункта пред Западна Европа. Осем години по-късно разликата между Централна и Източна Европа и Скандинавските страни се е увеличила шест пъти, а Западна Европа е намалила разликата с Централна и Източна Европа до само три процентни пункта.

Пандемията изостря предизвикателствата за баланс между професионален и личен живот. Докато и жените, и мъжете сега отделят повече време за домакински задължения и неплатени грижи, изследванията на McKinsey установяват, че жените са по-склонни да намалят размера на платената си работа, като намалят работното си време чрез преминаване на непълно работно време, по-нископлатена работа или изобщо напускане на работната сила.

Подобна промяна би имала драматично въздействие върху икономиката на региона и заплашва равенството на работното място в региона.

„Действията за подобряване на представителството на половете на работното място биха могли да помогнат на икономиката на Централна и Източна Европа да се върне към траекторията на макроикономически растеж, на която се радваше преди пандемията“, казва Юрица Новак, управляващ партньор на McKinsey в Централна Европа и автор на доклада.

„Факторите, които традиционно стимулират този растеж - като предимствата на разходите за труд и силните традиционни индустрии, сега губят инерция и нашите изследвания показват, че овластяването на жените може да се превърне в обещаващ източник на конкурентоспособност в региона“, допълва тя.

За да се реализира неизползваният потенциал на жените, McKinsey казва, че са необходими допълнителни действия както от бизнеса, така и от политиците.

Според доклада има четири области, които биха могли да бъдат приоритетни: създаване на споделена визия и дневен ред от цели и действия за преодоляване на пропуските и измерване и съобщаване на напредъка; стартиране на схеми за подпомагане на недостатъчно представени таланти; подобряване на баланса между професионален и личен живот както при жените, така и при мъжете; ангажиране в усилията за намаляване на половия дисбаланс.

Женските модели за подражание на най-високо ниво също са от съществено значение, заключава докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
и твоята логика не е правилна ... ако зада се грижиш ти трябва власт, това значи че тоя който има власт трябва да се грижи за другите? Защото практиката показва че който има власт се грижи предимно за себе си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
както и теоритично не е възможно мъжете и жените да са 50 на 50, в една фирма може и да стане... но не и да имаме средна стойност за всички, както им се иска! ... Това даже го обясних на жената математически, ама пееераси сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Няма как да стане жените да имат повече власт от мъжете, винаги ще е обратно. Предполагам цялата история, е да се стигне до някво компромисно решение и да не се връщаме в миналото или да не ставаме мюсулмани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ехааа, докладчик да си... пишеш според тоя дето плаща и не носиш никаква отговорност.. в източна европа жените имат равни права с мъжете още от комунизЪма... и равни възможности за работа.. и въпреки това не сме изпреварили запада, нито по бвп, нито по иновации... това за последните 100 г де... следователно тоя доклад е тоалетна хартия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ти си противоречиш - ако жените са слабия пол и ние, мъжете, трябва да,се грижим за тях, това автоматично значи, че не те, а ние трябва да овладтени. Т.е. грижещия се има властта, а не обгрижвания. Хубавото е, че много жени са доста по-силни духом от доста мъже и нямат нужда някой да се грижи за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Пълни глупости! Никой и нищо в ЦИЕ не пречи на жените да се конкурират на свободен принцип. А когато некви боклуции искат да заменят свободната конкуренция заради разни простотии, че и лъжат, ето това вече заплашва да ощети икономиката, вместо да има каквито и да било ползи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Защото жените са по слабия пол и няма как да се конкурират с нас. Ние сме по силни, умни и способни, но трябва да се грижим за тях защото са нашите жени, майки, дъщери и сестри и живота би бил скучен и невъзможен без тях. и най вече защото си ги обичаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Сетих се за любимата книга на Бил Гейтс - "Как да лъжем със статистиката".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivan.r
преди 2 години
Поправянето на този "дисбаланс" значи по малко деца за ЦИЕ, а от там и по малко работници емигранти за западна Европа.Да внимават какво си пожелават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 2 години
McKinsey са усвоили едни пари по някаква програма. Види се, не само в БГ е така. Изводите им(в предпоследния абзац) са покъртителни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още