fallback

Газовият шок за световната икономика

Енергийната криза се превръща във въпрос на оцеляване за много компании, а цените на петрола, газа и въглищата достигат рекордни нива

21:07 | 08.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Владимир Путин поема дълбоко дъх, изражението му изглежда дори по-сериозно от обикновено. Руският президент притиска бележките си към бюрото си, след това се обръща към правителството си и към руския народ във видеоклип от резиденцията си в Ново Огарьово, до Москва. В известна се обръща и към целия свят.

„Колеги, днес имаме много сериозен и важен въпрос, който да обсъдим", чете Путин от бележката си във вторник. Става въпрос за опазването на климата и пандемията - и най-вече за енергийните доставки и световната икономика. А те не се справят добре тези дни.

Цените за най-важните енергийни източници са на рекордно високи нива. Много хора в западните държави обвиняват Путин, че притиска европейците с недостига на природен газ, за да повиши цените и за да създаде зависимости.

Путин излезе пред камерите, за да противодейства на всичко това. И той има собствени обвинения: Европа е в състояние на „истерия и объркване“. Русия нямала нищо общо с повишаването на цените. При това някои европейски страни не само обвиняват Русия, че е намалила доставките на газ през лятото до такава степен, че с оглед на рязкото нарастване на търсенето се стигна до дефицит и в резултат на това до исторически най-високите цени на природния газ в Европа, но и иначе предпазливата Международна енергийна агенция (МАЕ) също отправя критики към Русия: „Ние вярваме, че Русия би могла да направи повече, за да увеличи наличността на газ“, каза шефът на МАЕ Фатих Бирол.

Е, най-късно и сега всеки би трябва да е разбрал - цената на газа вече не е само въпрос на предлагане и търсене. Цената на газа се превърна в политически въпрос. И това се дължи на почти странна тенденция на световните енергийни пазари. За краткосрочните доставки например цената на електроенергията в Германия се е утроила от началото на годината, съобщава Федералната асоциация за управление на енергията и водите (BDEW).

Цената на електроенергията обаче в крайна сметка е просто производна; тя се извлича от цените на най-важните суровини, от които светът произвежда енергия: въглища, нефт, газ. А тези цени се покачват от седмици, сякаш няма утре. Цената на петрола от сорта „Брент“ се удвои в рамките на една година, цената на газа се повиши със 130 процента, цената на въглищата - с цели 342 процента, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

 

 

Преди всичко цените на енергията стимулират инфлацията месец след месец. В САЩ сега инфлацията вече е над пет процента. В Германия потребителските цени се повишиха до 4,1 % през септември. Бундесбанк очаква този параметър да се придвижи към пет процента тази година. Световната икономика претърпява енергиен шок, а зимата дори не е започнала. Потребителите страдат, бизнесът страда и в крайна сметка глобалната икономика, която едва беше започнала да се възстановява от най-големия си срив от десетилетия в резултат на пандемията през 2020 г., е изложена на риск.

От гледна точка на експерта Елена Ананкина от анализаторската компания S&P Global Platts комбинацията от технически, икономически и метеорологични фактори предизвиква безпрецедентното увеличение на цените. Нарастването на промишленото производство след коронакризата изненадващо увеличи търсенето на природен газ. Освен това имаше и екстремни метеорологични явления, като студеното време в Тексас или горещите вълни в Южна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
fallback