IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовият шок за световната икономика

Енергийната криза се превръща във въпрос на оцеляване за много компании, а цените на петрола, газа и въглищата достигат рекордни нива

21:07 | 08.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

САЩ: газ и петрол за собствена употреба

Дерек Самман отговаря за търговията със стокови фючърси и варанти в най-голямата стокова борса в света - Чикагската стокова борса (CME). Опитният търговец никога не е виждал това, което сега се случва във важния център за контракти за доставка на природен газ. „Производителите на електроенергия настояват да се подсигурят за по-нататъшно увеличение на цените“, казва той.

Никога досега толкова много участници на пазара не са търгували толкова големи обеми на пазара на природен газ. Той наблюдава „изключително отвращение към риска" от страна на търговците. Производителите на електроенергия също се запасявали с договори за доставка, които продължават все по-дълго.

„Това ни показва, че не става дума  за краткосрочно увеличение на търговската активност. Пазарът се позиционира за все по-високи цени на газа за все по-дълъг период от време“, казва специалистът. Противно на общественото мнение обаче не толкова спекулантите със суровините повишават цената на природния газ, а по-скоро индустриалните клиенти, които търсят планиране на сигурност.

Дефицитът на природен газ също води до повишаване на цената на петрола: за последно той достигна седемгодишен връх от около 83 долара за барел за Брент. Някои електроцентрали, особено в Азия, сега изгарят мазут и дизел вместо газ.

 

 

Джовани Стауново, експерт по суровините в голямата швейцарска банка UBS, казва: „Повишаването на цените може да продължи“. В краткосрочен план е възможно цената на петрола да се повиши до 90 долара. Държавната саудитска петролна компания Saudi Aramco изчислява, че само недостигът на газ е причина за увеличаване на търсенето на петрол от 500 000 барела на ден.

Освен това Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не предприе стъпки за увеличаване на добива на петрол на фона на газовата криза. 23-те министри на петрола от разширения алианс ОПЕК+, включващ Саудитска Арабия и Русия, се срещнаха в началото на седмицата на видеоконферентна среща. Но те се придържаха към плана, който приеха през лятото - за увеличаване на доставките на петрол само с 400 000 барела на ден през ноември. Исканията за увеличаване на производството на петрол с двойно по-високо количество не бяха дискутирани на срещата.

При това дори в САЩ, които всъщност са нетен износител на енергийни ресурси, запасите в момента са със седем процента под средното ниво за последните пет години. Според енергийния орган EIA това се дължи главно на изключително горещия август, щетите, причинени от урагана "Айда" и сушата в западната част на страната.

В писмо до енергийния министър Дженифър Гранхолм Асоциацията на потребителите на енергия - Industrial Energy Consumers of (IECA), призова министъра да намали износа в средата на септември: „Призоваваме Ви да действате незабавно съгласно Закона за природния газ, за да предотвратим кризата в предлагането и ръстовете на цените за потребителите тази зима чрез намаляване на експортните квоти за износителите на втечнен природен газ, така че складовете в САЩ да достигнат средните петгодишни нива“.

Малко след това, по време на посещение в Полша, министърката увери, че САЩ ще работят в тясно сътрудничество с европейските партньори, за да гарантират, че през зимата ще има достатъчно газ.

Но може би правителството на Джо Байдън не е единно: „Гранхолм не иска намаляване. Но американският отговорник по климата Джон Кери е по-песимистичен по отношение на износа на газ“, отбелязва Бари Рейб, професор по екологична политика в Мичиганския университет и старши сътрудник в мозъчния тръст Brookings. Причината за скептицизма на Кери е, че добивът на природен газ, не на последно място поради изтичащия метан, произвежда твърде много CO2, обяснява Рейб.

„САЩ сега са най-големият световен производител на газ и петрол“, отбелязва Рейб. На теория американските компании биха могли да добиват повече газ, казва той. „Но това означава огромни инвестиции и те ще ги направят, само ако знаят накъде ще се движи цената на газа през следващите години“, казва специалистът. А това зависи от това дали Азия ще продължи да е толкова гладна за природен газ, както и от решенията, взети от правителствата по целия свят за защита на климата.

Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 2 години
Всъщност във Венецуела е най-евтина, ако въобще я има - към я цент е. Не успяхме да извадим всички 195 държави, а и не знам каква графика би ги побрала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
След като четох 5 страници мъдри анализи, сочещи във всеки абзац, че ограничаването на добивът на нормални горива и насилственото налагане на очевидно нецелесъобразните ВЕИ, са довели до жестоката енергийна криза, на шестата страница прочетох, че лекарството за кризата е... още ВЕИ. "Развитият" свят прилича на 16-годишна умираща анорексичка-булимичка - която е станала 30-килограмов скелет, но продължава да се напъва да повръща... вече само стомашни сокове, примесени с кръв. Жалко, че сте пуснали хубави картинки, особено колелцето на първа страница. Дори през кризисната и със силно намалено потребление 20-а година, делът на ВЕИ (ако не броим хидроенергията) е жалък. Дори и той не реален, защото знаем навикът на ВЕИ-измамниците да си измислят производство, често дори крадейки ток от мрежата. Е, сега, когато потреблението се възстанови, лъжите им лъснаха с пълна сила. Колчетата на цените също са хубави. Как красиво сте изкарали българия с най-евтиния ток - само дето в Русия - последно като гледах - е към 6 цента, със сигурност има и други страни с евтин ток, ама те не са заразени от зеланешески ***-0тии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
причината за газовия шок е ясна, но никой не ще да я каже на глас - СПОТОВИТЕ цени, по които Европа реши да купува за да се избави от Русия. а самата Русия си изпълнява всички договори, и Меркел го призна. Германия и Западна Европа през юли и август без вятър, изчерпаха си газа и сега реват, че Путин не давал. а те и не купуват. сега в Германия горят мазут за електричество. ой-ой беда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
хаха.. точно така, руснаците си имат.. само, че дали европейците, които искат руския газ, имат? нищо.. и да нямат, ще им се наложи да си купят.. както сам каза руснаците имат бая.. ще им продадат малко :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
То газ, нефт, диаманти та и цялата менделеева таблица ....... но клетите мyжици : " УФА, 8 окт РИА Новости. Количество погибших после употребления суррогатного алкоголя в Оренбургской области выросло до 21, сообщили РИА Новости в пресс-службе правительства региона. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
bgMan
преди 2 години
*** на тях рубли не им трябват, те си ги печатат колко си искат, трябват им фалирали американски $-ри. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
Държавните органи прилагат неправилни знания за инфлация. С този подход е невъзможно успешно противодействие срещу общото повишение на цените на стоките и услугите.Сгрешената обществена употреба на пари причинява инфлация.При голямо въздействие от паричната грешка е с поразяваща инфлация.Пример: Новите цени на електрическата енергия, природният газ, други стоки и услуги са проявления на поразяваща инфлация.Все още обществеността коментира инфлацията (последицата), а е мълчалива за причината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
ресурсите са практически неизчерпаеми. борбата е за лесните и достъпни ресурси, както и за тяхното разпределение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Когато бяхме студенти ,един професор или доцент,вече не си спомням ни каза"третата световна война ще бъде за ресурси,защото те са ограничени",тогава това не ми се стори достатъчно сериозно,в момента обаче проблема е както се казва и в статията "цената на газа вече не е само въпрос на предлагане и търсене. Цената на газа се превърна в политически въпрос....."ситуацията загрубява от тук нататък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 11
zelka007
преди 2 години
екстра си е газЪт , оня ден почти пипна $2000 за илядо кубика ... прелест ... ключовото определение е "оптимизиране на потреблението" ... и е крайно време да си дойдът цените на токът там където си им е мястото 1лв за киловат , стига социализъм , щото ще стане накрая като във венецуела уж ток и бензин по един цент , ама ги нема ... :))) ... и туканка зелената сделка и въглеродните квоти немат общо , щото който си е планирал нещата и си има ВЕИ-та оразмерени за търсенето-предлагането си има и ток и нормални цени ... примери колкото щеш по света , не е само нова зеландия с нормални цени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още