IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовият шок за световната икономика

Енергийната криза се превръща във въпрос на оцеляване за много компании, а цените на петрола, газа и въглищата достигат рекордни нива

21:07 | 08.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Русия: Вдига ли Путин цената?

„Продължавахме да предлагаме повече транзитни капацитети, но „Газпром“ не ги резервира. Няма транспортно затруднение - защото имаме достатъчно свободен капацитет“, казва ръководителят на украинската компания Gas Transmission Systems (GTS) Сергей Макогон.

„Газпром“ обаче „не е резервирал никакви допълнителни мощности“ от средата на юни. Концернът има транзитно споразумение с Украйна до 2024 г., което предвижда транспортирането на само минимално количество руски газ през страната. Допълнителни количества могат да бъдат договорени с Украйна, а едва след това трябва да бъдат резервирани.

Всъщност има интересна взаимовръзка: винаги когато „Газпром“ увеличава доставките за Европа тази година - през февруари, март, април, началото на юни - цените на газа в Европа падат, показват данни на енергийната агенция Agsi +. Ако „Газпром" не направи това, цените на газа винаги се покачват рязко.

„Газпром" изпълнява всички свои договорни задължения за доставка, отново потвърждават най-големият доставчик на газ в Европа и неговите основни клиенти в ЕС - европейските доставчици. Дори германският канцлер Ангела Меркел зае тази позиция в срядата на тази седмица. Тя препоръча да не се търсят „твърде прости решения“, когато става въпрос за темата.

„Въпросът е: Има ли направени поръчки, които не се доставят от Русия?“. Според последната ѝ информация това не е така, каза Меркел. „Това означава, че няма поръчки, за които Русия да е казала: Няма да ви го доставим и със сигурност не го доставяме по украинския тръбопровод“. Русия може да пуска газа само въз основа на договори. Следователно въпросът е: „Поръчвате ли достатъчно или високата цена в момента може би също е причина да не поръчвате толкова много?“

Според Меркел сме свикнали и с „много ниски цени на газа“. Това ли е намекът, с който напускащият канцлер иска да настрои европейците, че цената няма да е много по-ниска?

А сега? Само промяната може да донесе стабилност

Експертът от SWP Кирстен Вестфал не вярва, че енергията ще стане отново евтина в краткосрочен или средносрочен план. Тя е убедена, че европейците си причиняват огромни вреди, като не продължават достатъчно решително да преструктурират енергийната система, за да намалят зависимостта си от изкопаемите горива.

„Ситуацията на газовия пазар е предупредителен знак. На нас, европейците, стана ясно, че има голяма разлика между целите и делата. Ние бързаме напред в реториката за опазване на климата и увеличаваме отново и отново климатичните теми. Но сме слаби, когато става въпрос за прилагането“, казва Вестфал. В момента много хора вече усещат колко зависима все още е Европа от изкопаемите горива.

Тази зависимост може да бъде доказана с цифри, особено в случая  на Германия. Германия внася около 70% от енергийните си нужди от чужбина. Русия е най-големият доставчик на суров петрол, природен газ и каменни въглища за федералната република.

„Не можем да решим едно излизане (от вид енергетика) след друго, без да налагаме навлизането в нови, благоприятни за климата технологии. Това несъответствие сега ни се отплаща горчиво“, казва  Вестфал. Разширяването на възобновяемите енергийни източници и на инфраструктурата не се случва със същата скорост и със същата решителност, критикува тя. „Лъжем себе си, ако продължавамме да пренебрегваме този тренд“.

Преструктурирането на енергийната система наистина заема голямо място в предизборните програми на онези партии, които имат реалистични перспективи да участват в бъдещо федерално правителство. В центъра на усилията е драстичното ускоряване на разширяването на възобновяемата енергия.

Вятърът, слънцето, биомасата и хидроенергията вече допринасят с 44% за производството на електроенергия в Германия през 2020 г. Това означава, че техният дял се е увеличил седем пъти през последните 20 години. През следващите години се очаква делът на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс да продължи да се увеличава драстично.

Дълго време беше безспорно, че природният газ представлява решаващият мост по пътя към климатичната неутралност. Но зелени активисти и части от Зелената партия в Германия сега се фокусират върху природния газ като енергиен източник.

Вестфал смята, че това е нереалистично. И не ги обвинява, че се възползват от ситуацията с дефицита: „Пазарът на природен газ е пазар на купувача от много години. Сега той се превърна в пазар на продавача. Ясно и напълно рационално е, че продавачите се възползват от това положение“, казва тя. Също така би било напълно ясно и рационално, ако купувачите просто не приемат това.

Наистина ли ще стане така? В началото на тази седмица в енергийния дебат се прокрадна и друг анонс: Операторът на тръбопровода „Северен поток - 2“ обяви, че за първи път е напълнил с газ първия участък на тръбата. В краткосрочен план това би могло да бъде добра новина, защото отнема известен натиск от енергийния пазар. В средносрочен план обаче това незадължително укрепва независимостта на Европа. Явно няма лесни решения…

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 2 години
Всъщност във Венецуела е най-евтина, ако въобще я има - към я цент е. Не успяхме да извадим всички 195 държави, а и не знам каква графика би ги побрала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
След като четох 5 страници мъдри анализи, сочещи във всеки абзац, че ограничаването на добивът на нормални горива и насилственото налагане на очевидно нецелесъобразните ВЕИ, са довели до жестоката енергийна криза, на шестата страница прочетох, че лекарството за кризата е... още ВЕИ. "Развитият" свят прилича на 16-годишна умираща анорексичка-булимичка - която е станала 30-килограмов скелет, но продължава да се напъва да повръща... вече само стомашни сокове, примесени с кръв. Жалко, че сте пуснали хубави картинки, особено колелцето на първа страница. Дори през кризисната и със силно намалено потребление 20-а година, делът на ВЕИ (ако не броим хидроенергията) е жалък. Дори и той не реален, защото знаем навикът на ВЕИ-измамниците да си измислят производство, често дори крадейки ток от мрежата. Е, сега, когато потреблението се възстанови, лъжите им лъснаха с пълна сила. Колчетата на цените също са хубави. Как красиво сте изкарали българия с най-евтиния ток - само дето в Русия - последно като гледах - е към 6 цента, със сигурност има и други страни с евтин ток, ама те не са заразени от зеланешески ***-0тии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
причината за газовия шок е ясна, но никой не ще да я каже на глас - СПОТОВИТЕ цени, по които Европа реши да купува за да се избави от Русия. а самата Русия си изпълнява всички договори, и Меркел го призна. Германия и Западна Европа през юли и август без вятър, изчерпаха си газа и сега реват, че Путин не давал. а те и не купуват. сега в Германия горят мазут за електричество. ой-ой беда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
хаха.. точно така, руснаците си имат.. само, че дали европейците, които искат руския газ, имат? нищо.. и да нямат, ще им се наложи да си купят.. както сам каза руснаците имат бая.. ще им продадат малко :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
То газ, нефт, диаманти та и цялата менделеева таблица ....... но клетите мyжици : " УФА, 8 окт РИА Новости. Количество погибших после употребления суррогатного алкоголя в Оренбургской области выросло до 21, сообщили РИА Новости в пресс-службе правительства региона. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
bgMan
преди 2 години
*** на тях рубли не им трябват, те си ги печатат колко си искат, трябват им фалирали американски $-ри. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
Държавните органи прилагат неправилни знания за инфлация. С този подход е невъзможно успешно противодействие срещу общото повишение на цените на стоките и услугите.Сгрешената обществена употреба на пари причинява инфлация.При голямо въздействие от паричната грешка е с поразяваща инфлация.Пример: Новите цени на електрическата енергия, природният газ, други стоки и услуги са проявления на поразяваща инфлация.Все още обществеността коментира инфлацията (последицата), а е мълчалива за причината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
ресурсите са практически неизчерпаеми. борбата е за лесните и достъпни ресурси, както и за тяхното разпределение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Когато бяхме студенти ,един професор или доцент,вече не си спомням ни каза"третата световна война ще бъде за ресурси,защото те са ограничени",тогава това не ми се стори достатъчно сериозно,в момента обаче проблема е както се казва и в статията "цената на газа вече не е само въпрос на предлагане и търсене. Цената на газа се превърна в политически въпрос....."ситуацията загрубява от тук нататък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 11
zelka007
преди 2 години
екстра си е газЪт , оня ден почти пипна $2000 за илядо кубика ... прелест ... ключовото определение е "оптимизиране на потреблението" ... и е крайно време да си дойдът цените на токът там където си им е мястото 1лв за киловат , стига социализъм , щото ще стане накрая като във венецуела уж ток и бензин по един цент , ама ги нема ... :))) ... и туканка зелената сделка и въглеродните квоти немат общо , щото който си е планирал нещата и си има ВЕИ-та оразмерени за търсенето-предлагането си има и ток и нормални цени ... примери колкото щеш по света , не е само нова зеландия с нормални цени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още