IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовият шок за световната икономика

Енергийната криза се превръща във въпрос на оцеляване за много компании, а цените на петрола, газа и въглищата достигат рекордни нива

21:07 | 08.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Русия: Вдига ли Путин цената?

„Продължавахме да предлагаме повече транзитни капацитети, но „Газпром“ не ги резервира. Няма транспортно затруднение - защото имаме достатъчно свободен капацитет“, казва ръководителят на украинската компания Gas Transmission Systems (GTS) Сергей Макогон.

„Газпром“ обаче „не е резервирал никакви допълнителни мощности“ от средата на юни. Концернът има транзитно споразумение с Украйна до 2024 г., което предвижда транспортирането на само минимално количество руски газ през страната. Допълнителни количества могат да бъдат договорени с Украйна, а едва след това трябва да бъдат резервирани.

Всъщност има интересна взаимовръзка: винаги когато „Газпром“ увеличава доставките за Европа тази година - през февруари, март, април, началото на юни - цените на газа в Европа падат, показват данни на енергийната агенция Agsi +. Ако „Газпром" не направи това, цените на газа винаги се покачват рязко.

„Газпром" изпълнява всички свои договорни задължения за доставка, отново потвърждават най-големият доставчик на газ в Европа и неговите основни клиенти в ЕС - европейските доставчици. Дори германският канцлер Ангела Меркел зае тази позиция в срядата на тази седмица. Тя препоръча да не се търсят „твърде прости решения“, когато става въпрос за темата.

„Въпросът е: Има ли направени поръчки, които не се доставят от Русия?“. Според последната ѝ информация това не е така, каза Меркел. „Това означава, че няма поръчки, за които Русия да е казала: Няма да ви го доставим и със сигурност не го доставяме по украинския тръбопровод“. Русия може да пуска газа само въз основа на договори. Следователно въпросът е: „Поръчвате ли достатъчно или високата цена в момента може би също е причина да не поръчвате толкова много?“

Според Меркел сме свикнали и с „много ниски цени на газа“. Това ли е намекът, с който напускащият канцлер иска да настрои европейците, че цената няма да е много по-ниска?

А сега? Само промяната може да донесе стабилност

Експертът от SWP Кирстен Вестфал не вярва, че енергията ще стане отново евтина в краткосрочен или средносрочен план. Тя е убедена, че европейците си причиняват огромни вреди, като не продължават достатъчно решително да преструктурират енергийната система, за да намалят зависимостта си от изкопаемите горива.

„Ситуацията на газовия пазар е предупредителен знак. На нас, европейците, стана ясно, че има голяма разлика между целите и делата. Ние бързаме напред в реториката за опазване на климата и увеличаваме отново и отново климатичните теми. Но сме слаби, когато става въпрос за прилагането“, казва Вестфал. В момента много хора вече усещат колко зависима все още е Европа от изкопаемите горива.

Тази зависимост може да бъде доказана с цифри, особено в случая  на Германия. Германия внася около 70% от енергийните си нужди от чужбина. Русия е най-големият доставчик на суров петрол, природен газ и каменни въглища за федералната република.

„Не можем да решим едно излизане (от вид енергетика) след друго, без да налагаме навлизането в нови, благоприятни за климата технологии. Това несъответствие сега ни се отплаща горчиво“, казва  Вестфал. Разширяването на възобновяемите енергийни източници и на инфраструктурата не се случва със същата скорост и със същата решителност, критикува тя. „Лъжем себе си, ако продължавамме да пренебрегваме този тренд“.

Преструктурирането на енергийната система наистина заема голямо място в предизборните програми на онези партии, които имат реалистични перспективи да участват в бъдещо федерално правителство. В центъра на усилията е драстичното ускоряване на разширяването на възобновяемата енергия.

Вятърът, слънцето, биомасата и хидроенергията вече допринасят с 44% за производството на електроенергия в Германия през 2020 г. Това означава, че техният дял се е увеличил седем пъти през последните 20 години. През следващите години се очаква делът на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс да продължи да се увеличава драстично.

Дълго време беше безспорно, че природният газ представлява решаващият мост по пътя към климатичната неутралност. Но зелени активисти и части от Зелената партия в Германия сега се фокусират върху природния газ като енергиен източник.

Вестфал смята, че това е нереалистично. И не ги обвинява, че се възползват от ситуацията с дефицита: „Пазарът на природен газ е пазар на купувача от много години. Сега той се превърна в пазар на продавача. Ясно и напълно рационално е, че продавачите се възползват от това положение“, казва тя. Също така би било напълно ясно и рационално, ако купувачите просто не приемат това.

Наистина ли ще стане така? В началото на тази седмица в енергийния дебат се прокрадна и друг анонс: Операторът на тръбопровода „Северен поток - 2“ обяви, че за първи път е напълнил с газ първия участък на тръбата. В краткосрочен план това би могло да бъде добра новина, защото отнема известен натиск от енергийния пазар. В средносрочен план обаче това незадължително укрепва независимостта на Европа. Явно няма лесни решения…

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=rvTm2HSu7SE..........Заявление Лаврова о ценах на газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
време е путин да си поиска газът да се заплаща в рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Газовият шок за световната икономика >> Деебилният шок, породен от лакомия за новонарисувани пари. Под бодрите вувузели на "журналистите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още