IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната волатилност може да вещае намаляване на ликвидността

Омикрон вариантът, инфлацията и притесненията за Китай и Русия са рецепта за несигурност

11:22 | 11.12.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ел-Ериан. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Ел-Ериан. Снимка: Bloomberg

Досега епизодите на внезапна неликвидност в средата на обща ликвидност се оказваха временни и обратими, като имаше основателна причина за това: постоянното наводняване на финансовите пазари с ликвидност от Фед подсилваше пазарната нагласа да се купува при спад поради страх от пропускане на възходящия потенциал.

С толкова високо пазарно доверие, че Фед винаги ще се притече на помощ, всеки пристъп на локална неликвидност насърчаваше частния сектор да разшири своя ливъридж, за да се възползва от обратимия спад на пазара. Все повече хора се впускат в подобно позициониране. В този процес рискът от системна финансова нестабилност се измести от банките, обект на по-силен регулаторен надзор, към недостатъчно контролираните и слабо регулирани небанкови участници на пазара.

Тук се появяват двете нови глобални теми - инфлацията и възможностите за инвестиране на големите развиващи се пазари.

По-високата и по-устойчива инфлация ограничава способността на Фед да инжектира ликвидност по съществен и предвидим начин. Това също така принуждава други централни банки да станат по-малко агресивни, което води до всеобщо затягане на световната монетарна политика.

Колкото повече се установява тази реалност, толкова по-голям е рискът за фактори на пазарите като ливъридж и дълг, заплашвайки с допълнително ендогенно затягане на глобалните финансови условия. Омикрон вариантът засилва този риск предвид стагфлационните тенденции, подчертани от непреднамерените ефекти на добронамерените превантивни здравни мерки. Разбираемото налагане тази седмица на задължителна ваксинация на частния сектор от кмета на Ню Йорк Бил де Блазио е само един пример.

Въпросът за Китай и Русия е по-сложен. Колкото по-голяма е несигурността относно мащаба и обхвата на пряката намеса на китайското правителство на пазарите, толкова по-високи са рисковете за световния капитал, особено за така наречените „туристически” потоци, които се озовават далеч от естествената си среда, „избутани“ натам от силно потиснатата доходност у дома . Това също може да затегне глобалните финансови условия. Междувременно, колкото повече Западът е обезпокоен от заплахите за Украйна, толкова по-голяма е възможността за дестабилизиращ кръг от санкции и контрасанкции.

Надеждата е, че неотдавнашната пазарна волатилност е просто повторение на минали епизоди на обратима неликвидност в условия на обща ликвидност. Но рискът, който би нараснал в отговор на запазването на високата инфлация и несигурността на развиващите се пазари, включва по-трайно намаляване на общата ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
takiteasy
преди 2 години
Затягане никога повече нама да има. То е невъзможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
takiteasy
преди 2 години
Затягане никога повече нама да има. То е невъзможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Кажи си че не знаеш какво става, не го усуквай бре Ерианчо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Добра статия, и аз мисля че е прав Ел Ериан, ще пре скрибуцат малко пазарите, като има спад , няма веднага да се връща пазара, ще се наложи по-дълго държане в портфейлите. Ще има и загуби, какво да се прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още