IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След инфлацията следващият шок за пазарите ще е предлагането на облигации

Картината на нетното предлагане ще се промени драстично през следващата година

19:14 | 20.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

АЦБ планира да спре реинвестирането на постъпленията от падежния дълг, след като лихвените проценти достигнат 0,5% - ниво, което е възможно до средата на 2022 г. След като лихвите достигнат 1%, институцията може да обмисли продажбата на облигациите, които притежава.

Плановете за брутни държавни заеми на Обединеното кралство предполагат средно 120 млрд. паунда годишно нетно емитиране през следващите четири години - нива, невиждани от 2011 г. Очаква се доходността по 10-годишните книжа да се удвои до края на 2022 г. от приблизително 0,75% сега.

Това е в ярък контраст с преди година, когато централните банки засилваха печатането на пари.

В еврозоната премията за доходност може да се повиши с 20-30 базисни пункта, според Ралф Пройсер, международен ръководител на лихвените проучвания в BofA.

„Ако пазарите са прави, при пълен край на покупките на активи през следващата година лихвеният шок ще е още по-голям и рискува да заеме значителна част от положително нетно емитиране, което ще трябва да поемем за първи път след европейската дългова криза", допълва Пройсер.

„Спредовете в Европа не отразяват това“, казва още той.

Франция изглежда особено уязвима. Страната плаща минимална премия от 35 базисни точки спрямо Германия, по-малко от една четвърт от тази на Италия. Според Unicredit тя ще има най-големия обем дълг, който не е покрит от покупките на ЕЦБ – около 120 млрд. евро през 2022 г.

Общото предлагане на облигации в Европа, включително облигации на Европейския съюз, ще бъде най-високото от 2015 г. насам – 157 млрд. евро, според Камий дьо Курсел, ръководител на стратегията на BNP Paribas за лихвените проценти на G10, Европа.

„Картината на нетното предлагане ще се промени драстично през следващата година заради силното забавяне на покупките от централната банка и в светлината на факта, че брутното предлагане все още ще остане сравнително повишено“, допълва тя.

Анализаторите на ING казват, че прекратяването на покупките на Фед, възлизащи на 1 трлн. долара годишно, ще бъде компенсирано от спад от 1,5 трлн. долара в нетните емисии на Министерството на финансите, т.е. ще има чувствителен спад на нетното предлагане.

С постоянното задгранично търсене на държавни ценни книжа това трябва да ограничи ръста на доходността по 10-годишните облигации. Според проучване на Ройтерс доходността ще достигне 2,08% в края на 2022 г., докато повечето банки очакват около 2,25%. Това е с около 85 пункта по-високо от сега, независимо от свиването на програмата на Фед за покупка на дългове и трите очаквани увеличения на лихвите догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още