fallback

Западните икономики се изправят пред тежка рецесия заради санкциите

Политиците в ЕС и САЩ трябва да избират между налагането на максимален натиск върху Русия или по-скромен подход, който да предотврати опустошителна криза

10:55 | 10.03.22 г. 44
Автор - снимка
Редактор

Рецесия в Европа и Северна Америка вероятно ще е неизбежната цена за защитата на свободата, противопоставянето на агресията и спазването на международното право в Украйна.

Лидерите на САЩ и Европа сега са изправени пред неприятен избор, тъй като трябва да решат колко агресивно да използват икономическите санкции в отговор на военната инвазия на Русия в Украйна, пише Ройтерс.

Моралният императив е бързото оказване на максимален икономически натиск върху Русия, за да прекрати сраженията в Украйна възможно най-бързо и да изтегли военните си сили, за които Москва казва, че участват в „специална операция“ без планове за окупация.

Икономическият императив е да се защитят бизнеса и заетостта у дома, да се сведат до минимум последствията за домакинствата с по-ниски доходи и да се поддържа подкрепа за политиките за санкции.

Труден избор за санкциите

В средата на февруари топ политиците изглежда смятаха, че могат да съвместят тези цели чрез внимателно контролирана стратегия за ескалация на санкциите, която не обхваща търговията с петрол и газ.

Този план се провали в резултат на бавния напредък на Русия на бойното поле и огромния дипломатически и обществен натиск върху американските и европейските лидери за бързо увеличаване на санкциите.

Американските и европейските политици трябва да избират между налагането на максимален натиск върху Русия чрез прекратяване на покупките на петрол и газ или по-скромен подход, който да предотврати рецесията.

Но дори и преди инвазията бързото икономическо възстановяване след пандемията започна да се забавя, а ръстът на цените - да се ускорява, което налагаше повишаване на лихвените проценти.

Изглаждащата се крива на доходността на държавните облигации на САЩ показва повишена вероятност от забавяне в средата на цикъла или рецесия в края на цикъла през следващата година.

Руската инвазия и санкциите, които последваха, засилиха тези тенденции, като нарушиха веригите на доставки и покачиха цените на енергията и храните, което допълнително изравни кривата на доходността.

Финансовата криза през 2008/2009 г. и пандемията през 2020/2021 г. бяха шокове от страна на търсенето, които можеха да бъдат компенсирани чрез понижаване на лихвените проценти, купуване на облигации, намаляване на данъците и засилване на обезщетенията за безработица. Инвазията и санкциите са шокове от страна на предлагането, които намалиха производствения капацитет на световната икономика, така че не могат да бъдат компенсирани по същия начин.

Увеличаването на търсенето чрез засилване изкупуването на облигации, намаляването на данъци или увеличаването на държавните разходи просто ще влоши разликата между производството и потреблението и ще доведе до още по-бърза инфлация.

Нарушения в търговията на критични суровини

Кризата заплашва да наруши световната търговия с критични суровини и промишлени компоненти - алуминий, никел, благородни газове, автомобилни части, океанско корабоплаване и сухопътен железопътен товарен превоз.

Най-голямото и непосредствено въздействие се усеща при петрола и природния газ, където Русия е един от най-големите износители в света, и зърното, защото Русия и Украйна са основни световни доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
fallback