IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спукаме руския дезинформационен балон?

Тъй като Кремъл потиска последните остатъци от независими медии в Русия, това ще изисква изобретателност и находчивост

13:16 | 20.03.22 г. 96
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Телевизионната кула в Останкино. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Телевизионната кула в Останкино. Снимка: Bloomberg

Журналистите и правозащитните групи играят смела роля в отразяването за глобалната публика на варварската война на Русия в Украйна. Много руснаци обаче виждат съвсем различен конфликт. Държавните пропагандни канали на Москва изплитат мрежа от лъжи. В тази алтернативна реалност руските сили не са нашественици, обстрелващи болници и жилища, а освободители, които се борят да избавят гражданите, държани като заложници от украинските „нацисти“. Съгласуваната информационна кампания за предаване на истината на руския народ е жизненоважна за противопоставянето на войната на президента Владимир Путин. Тъй като Кремъл потиска последните остатъци от независими медии в Русия, това ще изисква изобретателност и находчивост, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Пробиването на дезинформационния балон на Кремъл е от решаващо значение по две причини. Ако Путин вече не може да прикрива грешките, бруталността и броя на труповете от своята армия в Украйна, изчисленията му може да се променят. Също така е важно да помогнем на руснаците да разберат, че санкциите целят да намалят способността на Москва да води непредизвикана война, а не, както тръбят кремълските медии, че са ескалация на дългогодишните западни усилия за поставяне Русия на колене.

Москва е възприела груби методи за блокиране на достоверна информация. Независими медии като радиото "Ехо Москвы" и телевизията "Дожд" бяха принудени да затворят, след като разпространението на това, което Кремъл определя като "фалшиви новини" за войната, беше криминализирано с присъди до 15 години затвор. Законът накара TikTok да спре качването на ново съдържание в Русия. Регулаторите забраниха Facebook и ограничиха Twitter. Instagram първоначално бе пощадена, но миналия петък беше забранена като отмъщение за облекчаването от страна на компанията-майка Meta на политиката й за модериране, позволявайки на потребителите в Украйна и няколко други страни да призовават за насилие срещу руската армия.

Тази „дигитална желязна завеса“ има някои пробойни. Руските изтегляния на VPN (виртуални частни мрежи – бел. прев.) приложения, позволяващи достъп до блокирани услуги, нараснаха. Популярното приложение за съобщения Telegram все още позволява достъп както до проправителствено, така и до независимо съдържание, плюс някои чуждестранни медии, като руската служба на BBC. Активисти се заеха да публикуват информация за войната в секциите за коментари и рецензии на компании в Google. Показвайки важността на дигиталното пространство, Белия дом инструктира инфлуенсърите в TikTok, след като приложението се превърна в информационно бойно поле в Украйна.

Голяма част от това достига до младите и технологично запознати градски жители. Много по-голямо предизвикателство обаче е връзката с по-възрастните руснаци извън големите градове, които разчитат на държавната телевизия. Чрез ход в стил „завръщане в бъдещето“ ВВС отново започна радиопредавания на къси вълни за Русия и Украйна. Войната трябва да накара демокрации като Обединеното кралство да преосмислят съкращенията във финансирането за излъчвания на чужд език. Те също така трябва да разгледат възможността за използване на сателити с цел излъчване в Русия.

Междувременно различни граждански инициативи използват каквато технология могат. Уебсайтове, създадени в Норвегия, Литва и Полша, призовават хората да изпращат имейли или текстове за войната до бази данни с руски адреси, а рускоговорящите - да въртят на руснаци. Ресторантьор от Киев стартира сайт, който насърчава 11-те милиона украинци с връзки в Русия да се обаждат на понякога скептични роднини там. По-ефективно от въртенето на руски номера може да бъде мобилизирането на руснаци в чужбина да произвеждат съдържание, което може да използва руски културни препратки и хумор, за разпространение чрез редица канали.

Подобни усилия никога не могат да се равняват на обхвата на държавната телевизия. Но те могат да започнат да сеят съмнение, което след това може да се разпространи от уста на уста. Това ще отнеме време. Но войната показа колко спешно е сега да се пробие дезинформационният балон на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

76
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Ти си се опил от руски тролски изпълнения по фейс/инстаграм и т.н. Аз дори нямам акаунти там и няма и да си направя :) Ти се опитай да направиш ъндерстандинг защо сме толкова зависими от Русия и защо не си копаме собствен газ. Находища намериха бол. Имаме за над 200 години с нашето потребление. Кой е опит от пропагандата сега :) ? Тук няма руснаци и американци. Имаме газови хидрати и не ги копаем. Какво правим ? Защо така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Няма пропаганда приятелю :) Цитирах ти Васил Левски. Нашият герой ! Или за теб не е такъв ? Искаш ли да ти цитирам и Ботев, Захари Стоянов, Каравелов ? Има ли смисъл ? Аз отново ти казвам,че съм НЕЗАВИСИМ. Не ме интересува нито Русия а още по малко САЩ. Мен ме интересува единствено интереса на България защото е моя родина и после моят. Интересът на България е да бъде на първо място ЕНЕРГИЙНО НЕЗАВИСИМА от Русия най-вече защото 90% от петрол и газ идват от там. Можем да си копаем собствена газ ! На второ място да бъде добре защитена и подсигурен срещу всякакви агресори тип Путин,Ердоган. Това означава да имаме собствен ракетен щит. Когато изпълним тези неща ще пиша и за други интересни предложения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
за какво робство говориш, бе, няма ли грам ъндърстендинг в главата ти за разни понятия. пиян си от мръсната пропаганда. отрезви се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Всъщност да топля се и на слънце :) Използвам комбинация от smbs i dmppt :) Излишната енергия я складирам. Повече няма да споделя безплатно , ще ви оставя да се въодушевявате не избитите цивилни от Пу тин днес. "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" - Христо Ботев. Няма нужда от повече думи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Имам 5 деца и жена също. Отдавна съм го написал :) Днес обаче пак си зададох един елементарен въпрос. Защо до само преди 3-4 години нямахме нито един паметник на Цар Симеон и на Хан Аспарух , но пък имаме паметник на "Съвецката армия" ? Мислих и намерих отговор. Всъщност Левски и останалите "хъшове" са били напълно прави. Заменихме един поробител с друг. Хората (русофили) не ги интересува България ! Интересува ги това колко нови бомби е направил Путин и колко баби и деца е убил днес. Това е жалката истина. Хубавото е ,че агресорите рано или късно намират своето "щастие", лошото е ,че за свободата умират хора, но явно така трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Тия се топлят на слънце и за протеин ползват червейчета :) Какви деца, те имат лош въглероден отпечатък!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
нямаш ли жена и деца бе болен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 4 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
понеже живея на село си правя всичко сам - храна, топливо, ракия, вино и всичко друго. имунизирам съм от софийски болести
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 0 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Сори double-click :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
А пък който не иска може да чка дядо Иван да му вземе и последните дрехи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още