IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спукаме руския дезинформационен балон?

Тъй като Кремъл потиска последните остатъци от независими медии в Русия, това ще изисква изобретателност и находчивост

13:16 | 20.03.22 г. 96
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Телевизионната кула в Останкино. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Телевизионната кула в Останкино. Снимка: Bloomberg

Журналистите и правозащитните групи играят смела роля в отразяването за глобалната публика на варварската война на Русия в Украйна. Много руснаци обаче виждат съвсем различен конфликт. Държавните пропагандни канали на Москва изплитат мрежа от лъжи. В тази алтернативна реалност руските сили не са нашественици, обстрелващи болници и жилища, а освободители, които се борят да избавят гражданите, държани като заложници от украинските „нацисти“. Съгласуваната информационна кампания за предаване на истината на руския народ е жизненоважна за противопоставянето на войната на президента Владимир Путин. Тъй като Кремъл потиска последните остатъци от независими медии в Русия, това ще изисква изобретателност и находчивост, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Пробиването на дезинформационния балон на Кремъл е от решаващо значение по две причини. Ако Путин вече не може да прикрива грешките, бруталността и броя на труповете от своята армия в Украйна, изчисленията му може да се променят. Също така е важно да помогнем на руснаците да разберат, че санкциите целят да намалят способността на Москва да води непредизвикана война, а не, както тръбят кремълските медии, че са ескалация на дългогодишните западни усилия за поставяне Русия на колене.

Москва е възприела груби методи за блокиране на достоверна информация. Независими медии като радиото "Ехо Москвы" и телевизията "Дожд" бяха принудени да затворят, след като разпространението на това, което Кремъл определя като "фалшиви новини" за войната, беше криминализирано с присъди до 15 години затвор. Законът накара TikTok да спре качването на ново съдържание в Русия. Регулаторите забраниха Facebook и ограничиха Twitter. Instagram първоначално бе пощадена, но миналия петък беше забранена като отмъщение за облекчаването от страна на компанията-майка Meta на политиката й за модериране, позволявайки на потребителите в Украйна и няколко други страни да призовават за насилие срещу руската армия.

Тази „дигитална желязна завеса“ има някои пробойни. Руските изтегляния на VPN (виртуални частни мрежи – бел. прев.) приложения, позволяващи достъп до блокирани услуги, нараснаха. Популярното приложение за съобщения Telegram все още позволява достъп както до проправителствено, така и до независимо съдържание, плюс някои чуждестранни медии, като руската служба на BBC. Активисти се заеха да публикуват информация за войната в секциите за коментари и рецензии на компании в Google. Показвайки важността на дигиталното пространство, Белия дом инструктира инфлуенсърите в TikTok, след като приложението се превърна в информационно бойно поле в Украйна.

Голяма част от това достига до младите и технологично запознати градски жители. Много по-голямо предизвикателство обаче е връзката с по-възрастните руснаци извън големите градове, които разчитат на държавната телевизия. Чрез ход в стил „завръщане в бъдещето“ ВВС отново започна радиопредавания на къси вълни за Русия и Украйна. Войната трябва да накара демокрации като Обединеното кралство да преосмислят съкращенията във финансирането за излъчвания на чужд език. Те също така трябва да разгледат възможността за използване на сателити с цел излъчване в Русия.

Междувременно различни граждански инициативи използват каквато технология могат. Уебсайтове, създадени в Норвегия, Литва и Полша, призовават хората да изпращат имейли или текстове за войната до бази данни с руски адреси, а рускоговорящите - да въртят на руснаци. Ресторантьор от Киев стартира сайт, който насърчава 11-те милиона украинци с връзки в Русия да се обаждат на понякога скептични роднини там. По-ефективно от въртенето на руски номера може да бъде мобилизирането на руснаци в чужбина да произвеждат съдържание, което може да използва руски културни препратки и хумор, за разпространение чрез редица канали.

Подобни усилия никога не могат да се равняват на обхвата на държавната телевизия. Но те могат да започнат да сеят съмнение, което след това може да се разпространи от уста на уста. Това ще отнеме време. Но войната показа колко спешно е сега да се пробие дезинформационният балон на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

66
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
А пък който не иска може да чка дядо Иван да му вземе и последните дрехи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Освен това 5 пъти им написах,че цената на петрола ще падне. Аз шортих още на 120 като беше и излезнах на 105. Той падна още но се застраховах :) Сега е 107 долара. Моите прогнози са за спад до около 80 долара може и още надолу. Зависи кога Путин ще му свършат кинтите и кога ще пуснат Иран и Венецуела.... но там ще ходи :) Така,че който ме слуша с един лост по 10 може да изкара кинти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Така е :( Объркани хора има много по земята. Объркват ги защото са бедни и технически неграмотни. Когато има такива хора можеш много лесно да ги контролираш ! Пускаш им 2 партенки във фейсбук и готово :) Това е ! Аз като човек постигнал първия си милион много отдавна не могат да ме хлъзнат така елементарно :) То ако беше така нямаше да постигна и първия си милион. Но който за каквото учил. Някои не учат и чакат още дядо Иван да ги освободи :)))) За тях мога само да циритрам думите на Васил Левски - "А по отношение на освободителната мисия на Русия и Сърбия, по-долу той ясно и категорично отбелязва: Никому не се надявайте - говореше той. - Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
конкретно тия дето си ги изброил са глууупави... ама тежка форма! Доказали са се многократно! като най глуупав е валката, а най злобен импа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Те не могат да Ви разберат- нямат усещането за независимост като основна потребност в живота им. За тях е важно само да не са на страната на прецаканите от силните на деня, за да могат да се гаврят с прецаканите, които определят като ''слабаци''. И всичко това- за да заглушат собствените им страхове- страхът да се изправиш пред изнудвача, престъпника, да заявиш позицията си, да го спреш и да му кажеш- твоята няма да стане...Нито са мъже, нито са жени- не им е лесно с този евн999ухски характер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Аз нямам господари Русия или САЩ ! Независим съм ! Защо разни "фенове" като valentin,imperator,ingrov и всякакви подобни се кланяте на Русия или САЩ или Турция като можем да бъдем напълно енергинно независими ?!?!Или ви плащат или сте глу пави няма друго обяснение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
За да се оправиш от емоционалния шок от новината, която публикувах преди малко, пийни едни 150 гр. ВАШ, РУСКИ ПРИРОДЕН ГАЗ за отскок, не замезвай след первой стаканчик, после пийни на екс едни 150 гр. ваш РУСКИ НЕФТ и накрая замези с УКРАЙНСКАТА готварска сол, която твоята агресивна русия все още купува от Украйна- нападнатата от русия държава, защото русия НЕ ПРОИЗВЕЖДА достатъчни количества готварска сол, за да задоволи собственият си руски вътрешен пазар;D Наздоровье, товарищ российский неонацист;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Коя ситуация ? Аз вижда само една ! Един полу побъркан старец или по скоро международен бандит убива в момента и руски и украински войници, а заедно с тях и невинни деца и жени. Освен това пропъди вече 3 милиона извън Украйна. Унижощи инфраструктура за милиарди. Ти какво виждаш по различно ? Или си сложил някакви очила със сърп и чук ? Обясни ми ... защото хората се борят за родината си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Радвай се,че можеш да пишеш някъде свободни :) Ако беше в масква щеше да има 1 сайт. Както навремето имаше само работническо дело. А освен това няма да има и тоалетна хартия и щеше да ползваш това дело за ду пето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
защитава единствено паричките , които и плащат за гнусотиите написани тука ... най ниското стъпало са тролевете , после са поръчковите журнаглисти , па сетне са главните редактори , за които вместо деветата Божия заповед в библията им има празно място .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още