IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стреля ли Западът с халосни патрони срещу Путин, или кървенето тепърва предстои?

Анализаторите са разделени по отношение на ефикасността на западните наказателни мерки срещу руската икономика

17:02 | 01.04.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Метали

По-рано този месец Европейският съюз (ЕС) обяви, че ще забрани вноса на алуминий и стомана от Русия. Забраната ще се прилага по-специално за горещо и студено валцувана стомана, тръби и други видове продукти от стомана. Според документ на Европейската комисия (ЕК) забраната за внос няма да се прилага за договори, сключени пред 16 март т.г., чието изпълнение е до 17 юни 2022 г.

Русия произвежда около 76 млн. тона стомана годишно, което се равнява на около 4% от глобалното производство на метали. 

Други страни като САЩ, Япония, Великобритания и Канада търсят алтернативни доставки.

На Русия е наложена и забрана за търговски операции, свързани със злато, като превенция за заобикаляне на съществуващите ограничения чрез употребата на злато или други благородни метали. 

Великобритания наложи и 35-процентни мита върху вноса на руски метали, което се очаква да изтрие около 800 хил. метрични тона годишно метали, внесени от Русия, в това число мед, алуминий, сребро, желязо и др.

Западът наложи санкции и на редица физически лица, свързани с индустрията – Олег Дерипаска, основател на „Русал“; Роман Абрамович, акционер в „Евраз“ и „Норникел“; Алишер Усманов, основател на „Металоинвест“; Алексей Мордашов, председател на „Северстал“; както и на Виктор Рашников, председател на ММК.

Земеделие

САЩ, ЕС и Великобритания санкционираха втората по големина руска банка ВТБ. Кредиторът държи около една пета от активите на руската банкова система. В началото на март Financial Times съобщи, че ВТБ планира да се изтегли от Европа заради санкциите, наложени от Запада. По данни на FT клиентите на ВТБ държат в банката около 4 млрд. евро на депозит, привлечени от по-високите лихви.

Заради мерките ВТБ изостави контролния си дял в „Деметра-Холдинг“, най-големият производител на зърнени култури в Русия, свивайки притежанията си в компанията до 45%.

Американската Cargill прекрати инвестиционната си дейност в страната, докато търговецът на зърно Bunge прекрати износа си. Archer Daniels Midland, известна като ADM, рязко ограничи своите операции извън производството и транспорта.

Руските компании се опитват да договорят нови трансакции по износ посредством рубли или турски лири.

При физическите лица санкции са наложени на Вадим Москович, основател на „Русагро“, както и на Андрей Мелниченко, основател на „Еврохим“.

Природен газ

Въпреки че Русия довърши газопровода „Северен поток 2“ със собствени плавателни съдове, заради военната инвазия на Москва в Украйна Германия спря процедурата по сертифициране на съоръжението и не е ясно дали някога ще влезе в експлоатация.

В проекта участват пет европейски акционера - Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall DEA. В края на февруари Shell обяви, че се оттегля от "Северен поток 2" и от всички дейности в Русия.

Полският премиер Матеуш Моравецки дори призова Германия да спре работещия газопровод „Северен поток 1“.

Със замразяването на „Северен поток 2“ Берлин ще трябва да се обърне към алтернативни източници на газ, като доставките на американски втечнен природен газ (LNG).

Руският президент Владимир Путин отвърна на атаките, като нареди на „Газпром“ да премине към трансакции при износа на газ с рубли

Войната в Украйна тласка ЕС да търси диверсификация от руската енергия, след като само през 2021 г. регионът е внесъл 155 млрд. куб. метра руски газ.

Западът наложи санкции на Алексей Милер, ръководител на „Газпром“, както и на Генадий Тимченко, инвеститор в „Новатек“.

Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
как сме с рублите ... щото нали сме тарикати ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Няма значка, руснаците до 1 май няма да изнасят - тая реколта ще я пропуснат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
data
преди 2 години
САЩ са намалили ограниченията наложени наскоро върху вноса на руски минерални торове, за да избегнат дефицита на пазара, информира днес авторитетното руско бизнес издание "Комерсант". :) :):) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"САЩ свали санкциите върху минералните торове от Русия." ... ти май от носа си по-далеч не видиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 2 години
А нали тука през глава всички обеснявахте къв гении бил Путин кат анексира Крим ? Е това ни докара до тук , санкциите са следствие , както е следствие украйнския национализън , както е следствие превъоръжаването на укранйна след 2014 и т.н. Следствие на амбициите на един който се е взел прекалено на сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 години
Стреля ли Западът с халосни патрони срещу Путин === Бе то че западът стреля по Путин е ясно, но защо мисли че Путин му е седнал на коляното, та все него умерва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
от политиката на санкции спрямо Русия сме се докарали до тука ... проблемът е че копаем все по надолу .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още