IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стреля ли Западът с халосни патрони срещу Путин, или кървенето тепърва предстои?

Анализаторите са разделени по отношение на ефикасността на западните наказателни мерки срещу руската икономика

17:02 | 01.04.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Корабоплаване

Великобритания и Канада наложиха пълна забрана на свързани с Русия кораби от 1 март. Натоварените със зърно, петрол и друг руска продукция плавателни съдове са принудени да избягват британските и канадски пристанища.

„Морският сектор е от основно значение за международната търговия и трябва да изиграем нашата роля, за да ограничим икономическите интереси на Русия и да държим руското правителство отговорно“, заяви от своя страна транспортният министър на Обединеното кралство Грант Шапс. 

Руската компания „Совкомфлот“, която оперира с петролни и газови танкери, беше засегната от наказателни мерки от страна на САЩ и Великобритания. Това значително затруднява доставката на руски петрол до външните пазари.

В същото време Гибралтар блокира достъпа на руски кораби до своето ключово пристанище в Средиземно море.

Нефтохимическа индустрия

Северна Корея спря износа на метилтретичен бутилов етер (MTBE) за Русия през февруари, докато Michelin обяви, че някои от заводите на компанията в Европа ще спрат работа поради проблеми с доставките, свързани с войната в Украйна. Последното отразява и въведените от Великобритания 35% мита върху вноса на редица руски продукти.

Доставите на руски метанол за Европа се очаква да се свият значително, докато купувачите търсят други източници на суровината.

Наложени са санкции срещу Дмитрий Конов, председател на „Сибур“.

Заключения

Предвид растящата руска устойчивост срещу международните мерки, все по-автократичния характер на правителството на президента Путин и неуспеха на европейските демокрации да приложат подходящи силни и широкообхватни мерки, умните и целенасочени санкции е малко вероятно да повлияят на изчисленията на Кремъл. ЕС би могъл да повлияе на това изчисление само като възстанови репутацията си на надежден кандидат на силни широкообосновани санкции, включително на ембарго върху капиталовите стоки и бойкот на руската енергия, изтъква Ван Бергейк от Университета в Кеймбридж.

Надеждата, че ЕС ще направи това скоро, изглежда нереалистична, защото предпочитаните към момента санкции срещу отделни лица, компании и банки в Русия генерират медийно ехо, подхранващо новинарския цикъл на Запада и създават впечатлението за твърдост на европейските правителства. Ако публичният сектор не се притече на помощ на украинците, към кого биха могли да се обърнат те, пита Ван Бергейк.

Откакто западът наложи санкции в отговор на първата инвазия на Русия в Украйна през 2014 г., Москва потърси помощта на Пекин, за да ограничи щетите върху руската икономика. Оттогава икономическият ангажимент между двете авторитарни държави нарасна, изтъква от своя страна Антъни Ким от Index of Economic Freedom. През 2021 г. обемът на търговията между Русия и Китай надхвърля 145 млрд. долара, което е с 36% повече спрямо предходната година.

Недвусмислено е, че ефективността на продължаващите санкции и ефектите от тяхното въздействие върху други страни със сигурност изискват по-задълбочен и по-голям анализ. Няма съмнение обаче, че досегашните мерки започнаха да хапят военната икономика на Путин, заключва Ким.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
как сме с рублите ... щото нали сме тарикати ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Няма значка, руснаците до 1 май няма да изнасят - тая реколта ще я пропуснат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
data
преди 2 години
САЩ са намалили ограниченията наложени наскоро върху вноса на руски минерални торове, за да избегнат дефицита на пазара, информира днес авторитетното руско бизнес издание "Комерсант". :) :):) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"САЩ свали санкциите върху минералните торове от Русия." ... ти май от носа си по-далеч не видиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 2 години
А нали тука през глава всички обеснявахте къв гении бил Путин кат анексира Крим ? Е това ни докара до тук , санкциите са следствие , както е следствие украйнския национализън , както е следствие превъоръжаването на укранйна след 2014 и т.н. Следствие на амбициите на един който се е взел прекалено на сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 години
Стреля ли Западът с халосни патрони срещу Путин === Бе то че западът стреля по Путин е ясно, но защо мисли че Путин му е седнал на коляното, та все него умерва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
от политиката на санкции спрямо Русия сме се докарали до тука ... проблемът е че копаем все по надолу .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още