IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата битка за суровините

Средносрочното увеличаване на добива на газ в родината е значителна отстъпка от страна на правителството на САЩ

09:00 | 26.03.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
 

Изминаха четири седмици, откакто Владимир Путин започна кървава агресивна война срещу Украйна. Четири седмици, в които украинците показаха на света, че могат да се противопоставят на привидно силна армия. И четири седмици, през които Европа - и особено Германия - трябваше да научи колко абсурдна е била енергийната ѝ политика през последните десетилетия. 

В тази връзка президентът на САЩ Джо Байдън пътува до Европа тази седмица с дългоочаквана новина в арсенала си: твърди ангажименти за доставка на американски втечнен природен газ. САЩ искат да доставят на ЕС допълнителни 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ през 2022 г.

„Байдън показа своята признателност към европейците", каза вчера моят колега Мориц Кох от Handelsblatt. „Никога досега Брюксел и Вашингтон не са работили в толкова тясно сътрудничество, както сега, което се дължи най-вече на желанието на Байдън да третира ЕС като равноправен партньор“.

Средносрочното увеличаване на добива на газ в родината е значителна отстъпка от страна на правителството на САЩ: много поддръжници на Демократическата партия на Байдън отхвърлят изкопаемите енергийни източници от екологични съобръжения. Въпросът дали газовата индустрия ще получи допълнителни лицензи за добив е предмет на ожесточени спорове в САЩ.

Енергийният пакт съдържа твърди ангажименти за доставка на втечнен природен газ (LNG). Според съвместен документ на американската администрация и Европейската комисия, представен в Брюксел в петък сутринта, САЩ искат да гарантират, че ЕС ще получи повече от 15 милиарда кубически метра допълнителен втечнен природен газ през тази година. „Това ще замени количествата втечнен природен газ, които купуваме от Русия", каза фон дер Лайен.

От краткосрочното обещание за доставки трябва да се създаде дългосрочно партньорство в областта на енергетиката. „Европа ще гарантира стабилно търсене на допълнителен американски втечнен природен газ поне до 2030 г.", заяви Фон дер Лайен. Според нея става дума за общо 50 милиарда кубически метра годишно - това е около една трета от досегашния внос на газ от Русия. Миналата година ЕС е закупил 155 милиарда кубически метра руски газ, основно по тръбопроводи. Споразумението се разглежда в Брюксел като важен елемент за постигане на независимост от руския енергиен износ. Досега ЕС изключваше санкции срещу руските доставки на газ и петрол, особено по искане на Германия. Напоследък това се критикува все по-често, но германското правителство се опасява от рецесия, ако вносът бъде спрян веднага.

Досега обаче в този енергиен съюз просто липсваха терминали за втечнен природен газ, които да подават допълнителните количества газ към мрежата. Но тук министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек може да отчете успех, както научихме вчера: Германското правителство е осигурило достъп до три плаващи терминала за втечнен природен газ.

Сътресенията на енергийните и стоковите пазари през последните дни показаха много ясно на света колко крехка е световната икономика. На нашите редакционни конференции многократно сме обсъждали подробно колко бързо системата на свободната световна търговия може да се дебалансира поради прекъсване на веригите за доставки, поради намаляване на доставките на храни или просто поради затваряне на заводи заради липса на суровини - и какви са последиците от всичко това.

Отсега е ясно, че промените, които наблюдаваме сега на световните стокови пазари, са нещо повече от временно явление. Стратегиите за геополитическа мощ на съюзниците Китай и Русия ще променят трайно стоковите пазари и световната икономика - с драматични последици за европейската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
Предишният период на санкции и ограничаване трансфера на технологии към Русия известен като Студената Война се отличава като период на икономически растеж за западния блок така , че намалете плякането и помислете малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Голямата битка май ще е за рублите. Щото рашаните не предвиждат обмен на фалшиви пари за рубли в РЦБ. Ще трябва да си ги изкарат с честен труд, може и с "услуги".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Евопа ще гарантира стабилно търсене ама УСА не могат да им предложат стабилно предлагане щото целият износ на УСА не е достатъчен да замени дори малка част от руският внос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Европа ще гарантира стабилно търсене на допълнителен американски втечнен природен газ поне до 2030 г.", заяви Фон дер Лайен. ... да си додем на думата ... за какво беше целото театро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Не точно - за Германия следва Ваймарска Депресия 2.0 просто защото еврото е загубило всичките си връзки с енергетиката. За Япония следва също нещо такова просто защото Япония внася енергия чрез долара, а той вече няма да може да купува енергия директно и САЩ ще забранят отново износа на американски петрол, който Обама отмени. Инфлационните депресии, в каквато сме, в момента могат да продължат дълго дори десетилетия напред. Всъщност при хиперинфлация следва срив на имотите и опашки за хляб и режим на тока и водата, а ние скоро ще ги усетим тези неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Май000ната им на руските суровини- в дългосрочен план- 30тина години или 20- това може да е основният източник на енергия за ЕС / Европа- Магнити от съвсем нов тип ще дадат възможност за запалването на слънце в бутилкаhttps://.....kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d1%81%d0%b5%d0%bc-%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%82%d0%b8%d0%bf-%d1%89%d0%b5-%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bc-381118.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Китай има най-големия танкерен флот и корабостроителници за това. Ще трябва и при тях да ходите на поклон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Шистовият боклучив газ на янките ще потече към Азия, където цените ще скочат яко и ония отдавна имат зелени гущери в излишък. Както и стана преди. Другото е пропаганда за наивници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
alex8712
преди 2 години
Кое е неясно? Тези 15 млрд т. втечнен газ са допълнително количество, което се очаква да замести вноса на ВТЕЧНЕН газ от Русия, тръбният остава за момента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Всъщност цялата операция по Украйна е наказателна Акция срещу Германия и всичко останало е бонус, УСА шамаросаха Германия също както Япония преди 30 тина години. За Германия и Европа следва дълга рецесия Японски тип
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още