IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС сключиха сделка за допълнителни доставки на втечнен природен газ

Съвместна работна група между Белия дом и ЕК ще работи за намаляване зависимостта на Стария континент от руски природен газ

11:51 | 25.03.22 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Robert Perry/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Robert Perry/EPA/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) направи първата крачка в посока намаляване зависимостта на Стария континет от доставките на руски енергоизточници. В петък ЕС и САЩ се договориха да увеличат щатските доставки на втечнен природен газ за Европа, пише CNBC.

От САЩ заявиха, че ще работят съвместно с международните си партньори, за да осигурят за Европа поне още 15 млрд. кубични метра втечнен природен газ тази година. Съгласно споразумението страните членки на ЕС ще работят, за да гарантират търсенето на 50 млрд. куб. м втечнен природен газ от САЩ до поне 2030 г.

Европа внася повечето руски газ чрез тръбопроводи, като само малка част от него е под формата на втечнен природен газ. Русия доставя около 150 млрд. куб. м газ към Европа чрез тръбопроводи, като само между 14 и 18 млрд. куб. м са под формата на втечнен природен газ, пише Bloomberg.

По време на пресконференция американският президент Джо Байдън и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обявиха създаването на обща работна група, която да работи върху намаляването на зависимостта на съюза от руски енергоизточници. Друга цел на работната група ще е подсилването на енергийната сигурност на Украйна и ЕС за следващите два зимни периода.

"Обединяваме се, за да намалим зависимостта на Европа от руска енергия", заяви Байдън, а председателят на ЕК допълни, че обемът от 15 млрд. куб. м годишно "е голяма стъпка в тази посока".

Това са поредните мерки, които ще засегнат Русия, докато войната в Украйна продължава вече месец.

Изявлението бе направено на фона на нараснали опасения, че страните вносителки на енергия продължават да пълнят хазната на руския държавен глава Владимир Путин на ежедневна база с приходи от продажби на петрол и газ.

Работната група ще се ръководи от представител на Белия дом и на ЕК. Основната ѝ цел ще е да диверсифицира доставките на втечнен природен газ в съответствие с целите за климата и да намали търсенето на природен газ.

В резултат на изявлението петролът, който поскъпна рязко през последните четири месеца и достигна най-високото си ценово равнище от 2008 г. в началото на март, рязко поевтиня.

Към 11:27 ч. българско време американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) изтрива 2,35% от стойността си, или 2,64 долара, спадайки до ниво от 109,7 долара за барел.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 2,13%, или 2,53 долара, до 116,5 долара за барел.

В последните дни пазарът на петрол премина през силноволатилна търговия поради очаквания за налагане на ембарго на ЕС върху руския износ на петрол. Страните членки на съюза обаче засега се въздържат да ограничат вноса на руски петрол поради опозицията на някои страни, включително Австрия.

Към момента ЕС получава близо 40% от газа си през руски тръбопроводи, някои от които преминават през Украйна

Новата енергийна стратегия на Европа, която ЕК очерта по-рано този месец, цели да замени 101,5 млрд. куб. м руски газ през 2022 г. с алтернативни източници на доставки, изграждането на възобновяеми източници и засилване на енергийната сигурност. ЕС цели да си гарантира вноса на 50 млрд. куб. м втечнен природен газ от нови доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Най важното от цялата история е, че държавите от ЕС решиха за в бъдеще газ и петрол да се купуват от името на ЕС. Така ще се сключват по изгодни сделки с различните доставчици, тъй като ЕС е един от най големите и богати пазари в света. Газ и петрол ще се купува от Русия, САШ, Катар, Норвегия и други държави.Монопола на Русия и зависимоста на ЕС ще бъде прекратена. За това се говори от 20 години и най накрая стана реалност. Това нямаше как да се случи без война и поскъпване на енергията за определено време. Русия и САЩ се сбиха в Украйна, за пазарен дял в ЕС. Това си е техен проблем, за нас е важно да не бъдем изцяло зависими от един човек, тъй като този пич, получава много голяма власт върху ЕС. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
''....Е вярно е, че ще видим най-големия срив на имотния пазар в София с 90-99%...'' Oлелее- пишеш тотални глупости. В София, а и в цяла България, в момента има имотен балон- гараж до баня Мадара се продава за 60К ЕВРО...Изобщо нямаш понятие от настоящото положение на имотния пазар... Къща от 250 кв.м. с двор 350 кв.м.на септична яма, но обазаведена, с локално парно, в Евксиноград е минимум 300К евро..Пишеш пълни тъпотии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Стояне... къде си уаа! :):) Обясни на копейките с едно изречение кво става с техните енергийни проекти! Как е северний паток цвайн?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Елементарен тpoл, можем да заменим руски газ с НЕруски газ или с НЕруски мазут. Токът си е наш и с него също можем да заменяме руския ви газ. А тия глупости, как в Австрия били студували, са само за ваша вътрешна консумация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Човече, тази специфична социална група (лузъри и yтaйки) путинофили няма градивно и позитивно решение дори за собствения си живот, камо ли за нещо друго. Дай им да мразят, да се оплакват и да обвиняват. Толкова им е капацитета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 6
studioaa
преди 2 години
Да можеш да замениш руски газ с руски мазут нали? То и двете ще се купуват с рубли. Редица западни страни в момента излъчват клипове как хората да оцеляват без отопление през зимата например за Австрия. Наистина в старите панели има изводи за печки и комини - но те са неизползваеми и неподдържани и никога не са работели. Не се надявайте на тях. Само в къщите може да се отопляват на дърва т.е. Панчарево, Бояна, Драгалевци, Княжево и Горна баня, останалите ще стоите на студено. Всъщност ливадите са най-лошото място в София, там няма да има нито парно, няма да има и капка вода освен тази мазетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Аз така и не видях от противницте на свободния свят някакви предложения какво да се направи и как да се излезне от ситуацията ? Например да изоставим всички украинци да се оправят ?! Да се правим ,че не виждаме ? Всички бежанци да им ги върнем на границата и като видим Путин да направим задно салто и после да се направим на килим ? Дайте конструктивни предложения :) Виждам обаче,че само се "кефите" на това колко ракети имал и не знам си какво докато в същото време украинците се борят и умират за своята свобода ! Точно както и ние през Османско !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Печки на дърва по панелките и това е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Е то ако им дадеш право на референдум ще гласуват да не плащат данъци изобщо и всякакви други глупости :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Печка на дърва ползвате само по селата, в градовете се топлим с Топлофикации (ако е скъп газа, на мазут) или на климатици (ако е скъп газа). Отново дрънкаш тотални глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още