IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърдата позиция на Байдън срещу Путин може да се превърне в проблем

Нарастващото усещане, че отстраняването на руския президент е реалната цел на Америка, може да затрудни сключването на каквато и да е междинна сделка за Украйна

16:38 | 28.03.22 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дефиницията на Вашингтон за гаф е казване на истината в неудобен момент. В събота Джо Байдън каза на глас това, което всеки западен лидер със сигурност тайно желае – края на управлението на Владимир Путин. Неудобното е, че смяната на руския режим сега може да бъде погрешно възприета като изрична цел на НАТО. Това, разбира се, може да направи Путин още по-малко склонен на условия, които биха могли да доведат до край на инвазията на Русия в Украйна, пише Едуърд Люс за Financial Times.

Изявлението на Байдън не може да бъде заличено, въпреки че представители на Белия дом направиха всичко възможно, за да му придадат различен нюанс. Те настояха, че когато Байдън каза, че Путин „не може да остане на власт“, ​​той е имал предвид, че не трябва да упражнява власт над други държави. Думите на Байдън обаче не бяха в духа на речта, която той изнесе във Варшава в събота.

Ефектът от репликата на Байдън може да затрудни поддържането на демократичното единство, което беше основното послание на неговата реч във Варшава. В неделя президентът на Франция Еманюел Макрон призова западните лидери да избягват ескалационна реторика, тъй като това би направило Путин още по-малко склонен да седне на масата за преговори. През последните дни Байдън нарече Путин „касапин“ и „военен престъпник“ – отново казвайки публично това, което западните лидери вярват насаме.

Ще промени ли нещо от това на практика изчисленията на Путин? Отговорът вероятно е не. Руският лидер вече премина точката, след която няма връщане назад със своята безразборна и некомпетентна във военно отношение инвазия в Украйна. Той даде да се разбере, че крайната му цел е да върне Украйна и вероятно други бивши съветски територии обратно в лоното на майка Русия. По този начин всяко прекратяване на огъня или по-голямо примирие, което Путин може да предложи на президента на Украйна Володимир Зеленски, ще бъде третирано с максимален скептицизъм.

Но нарастващото усещане, че отстраняването на Путин е реалната цел на Америка, може да затрудни сключването на каквато и да е междинна сделка. В неделя Лиз Тръс, външният министър на Обединеното кралство, каза, че западните санкции могат да бъдат премахнати, ако Русия се съгласи да сложи край на войната. Това е отклонение от позицията на Байдън. Той внимателно избегна да каже кога и дори дали санкциите на САЩ срещу Русия могат да бъдат отменени. Предвид мнението на Байдън за Путин, е трудно да си представим обстоятелствата, при които САЩ биха включили отново Русия в глобалната икономика, докато Путин все още е там.

Освен това вътрешният натиск в САЩ накланя везните към ескалация. В ярък контраст с историята на САЩ след Виетнамската война, либералният консенсус на Америка днес е най-малкото толкова войнствен, колкото и този на консервативната десница. Част от това е реакция на възхищението на Доналд Тръмп от Путин. Контрастът между посланието на Байдън за „демокрация срещу автокрация“ в Полша този уикенд и конспиративната среща на Тръмп с Путин в Хелзинки през 2018 г. е силен сред демократите. За първи път от началото на Студената война, когато републиканците бяха разделени на изолационисти и интернационалисти, либералите в САЩ са поне толкова ястреби, колкото и консерваторите.

В такъв климат би било политически трудно за администрацията на Байдън да се съгласи на каквото и да е „подновяване“ на отношенията с Русия, докато Путин е на власт. Все по-малко правдоподобни изглеждат приказките за предлагане на Путин на дипломатически „пътища за отстъпление“ и спасяващ репутацията му изход от украинското блато. Тук се крият потенциалните западни разделения. Тъй като Байдън даде да се разбере, че САЩ няма да се намесват директно в Украйна, основното послание е, че Западът ще се бори с Русия до последния украинец.

Изводът е също така, че за Америка ще е много трудно да подпише каквато и да е сделка с Путин. Части от Европа - особено Полша и балтийските държави - са значително по-твърди от други, като например Германия. Но тъй като войната продължава, а Европа приема още милиони бежанци и страда от по-нисък икономически растеж, разстоянието между червените линии на Америка и това, което голяма част от Европа ще толерира, може да се превърне в проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Най-извратеното, Вълков е, че един УЗУРПАТОР твърди, че законно избран и радваш се на огромна подкрепа лидер на суверенна държава не можело да остане на власт !!! Смъpтта на ypoдът с деменцията ще е празник за човечеството !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 2 години
В тази война освен мразещите се до смърт РУСНАЦИ и УКРАИНЦИ има и една трета невидима страна. Предлагам ти да видиш границите на старият ХАЗАРСКИ КАГАНАТ който вече е и нов. Новата му столица се нарича НИПРО и е аналог на ЙЕРУСАЛИМ. Евреите ХАСИДИ срещу евреите ЦИОНИСТИ. Войната не е от сега. Тя продължава с векове. Еврейската държава не може да има две столици ЙЕРУСАЛИМ и ДНИПРО с двама еврейски царе. Прочети за най големият МИНОР в Днипро и синегогата ЗЛАТНАТА РОЗА!!! Изгледай и краят на това видео: https://blitz.bg/svyat/brutalno-video-18-s-gavri-iztezaniya-i-ubiystva-na-pleneni-ruski-voynitsi-v-ukrayna-potrese-sveta_news876749.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 2 години
ИЗГЛЕДАЙТЕ КРАЯТ НА ТОВА ВИДЕО: https://blitz.bg/svyat/brutalno-video-18-s-gavri-iztezaniya-i-ubiystva-na-pleneni-ruski-voynitsi-v-ukrayna-potrese-sveta_news876749.html Трябва да не си човек за да нараняваш някого и да изпитваш САДИСТИЧНО УДОВОЛСТВИЕ наблюдавайки как умира изтичайки кръвта му!!! ТЕЗИ ЛИ ПОДКРЕПЯМЕ?!! Жените и децата на тези *** ли храним ?!! Когато свърши войната те ще бъдат в Европа , а може би и у нас!!! Нали си спомняте украинците които застреляха Луканов?!! ХУБАВИ ХОРА , НАЛИ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
wart
преди 2 години
Този изкуфял дърт пръч тоя престъпник готов да постъпи по-същият начин ако имаше възможност както направиха с М.Кадафи .С.Хюсеин но тоя убиец или не знае или не му "стига " ума,че Русия не Ирак не Либия новите руските ракети летящи със скорост 20 МАХ ще ги изтрият от лицето на света и то завинаги ще "отидат" дъното на двата океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 7
Solar Power
преди 2 години
Аз все още не мога да си обясня лакомията на Русия за територия ?!?!? Има съвсем предостатъчно. Трябва да се фокусира върху бизнес ,икономика, по добър живот за своите граждани дори и по дълга средна продължителност на живота. Защото за мъжете в Русия е 59 години ! За какво са ти тези ракети ... бомби и т.н. ?!??! Обърни внимание на народа си ! Освен ако управниците на Русия не ги е грижа за народа им :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Новия Китай със сигурност не е прозст като нашите управници комунденца и няма да позволи повече от 10-15% руски газ :) Бъди сигурен. Какво ще го прави остатъка Русия не ми е ясно, но трябва да знаеш,че кладенците петролни и газ трудно се спират пускат и това не е като копчето на бойлера. О да може да търгуват с Индия за рупии - рубли :) Ама защо си мислите ,че България като е глупава да позволи 90% зависимост то и другите ще го направят ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 7
Solar Power
преди 2 години
Пепе защо да напада НАТО ? Първо НАТО е отбранителен съюз в своята история няма нито едно нападение ! ФАКТ ! Освен това защо да не оставят Путин сам да затъва в калта на партизанската война ? Знаем как свърши тя в Афганистан за Русия :) Фалит ! Сега защо мислиш,че ги очаква нещо по различно ? Чака ги фалит и САЩ ще им дадат заем после :) Икономиката винаги побеждава в крайна сметка всички империи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Аз много отдавна знам ,че не всичкото гориво е руско :) Освен това аз изобщо не зареждам гориво :) Хахахахах ! Който е прозст да плаща 90% на Русия зависимост.... вместо да си копа собствените газови хидрати. Умници :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Краха за америка означава,че е много възможно да станеш отново роб. В магазините ще липсват всякакви елементарни хранителни продукти дори и тоалетна хартия, ще чакаш за компютър 1 година , за кола 5 години за панелка 10 години и разбира се няма да можеш да пишеш в този сайт. Ще имаш съботници когато ще ходиш да правиш четвърта лента на прохода на републиката или ще береш ябълки безплатно разбира се точно както едно време. И понеже няма да има и тоалетна хартия ще трябва да се бършеш с някой плакат на Ленин ... опс Путин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 2 години
проблем... ама за путин, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още