IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът бърка собственото си единство с глобален консенсус относно Украйна

Държави, които представляват повече от половината световно население, не осъдиха Русия в ООН

13:01 | 27.03.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Една от най-честите реплики, които се чуват във Вашингтон, е, че Русия сега е глобално изолирана - като Китай е основният увъртащ по въпроса. Америка обаче рискува да бъде подлъгана от собствения си пиар. Реакцията на света на руската инвазия в Украйна е много по-сложна. След 24 февруари Западът бе подтикнат да демонстрира повече единство, отколкото го е правил от години. Но по-голямата част от света наблюдава отстрани, чакайки да види накъде ще тръгнат нещата, пише Едуърд Люс за Financial Times.

Не за първи път Западът бърка собственото си единство с глобалния консенсус. Един подвеждащ показател е ООН. При последното гласуване в организацията по-рано този месец 141 от 193 държави членки осъдиха грубото нарушение на международното право от страна на Владимир Путин. Но 35-те, които се въздържаха, представляват почти половината от световното население. Тук влизат Китай, Индия, Виетнам, Ирак и Южна Африка. Ако добавите тези, които гласуваха с Русия, делът им надвишава половината.

Освен това много от тези, които са номинално срещу Русия, хеджират своите залози. Саудитска Арабия обмисля искането на Китай да й бъде плащано в юани за петрола. Това би помогнало да се подкопае силата на долара. И Саудитска Арабия, и Обединените арабски емирства не приеха обажданията на Джо Байдън този месец, когато той искаше те да увеличат производството на петрол – рядко пренебрежение към американски президент.

Миналата седмица ОАЕ бяха домакини на официално посещение от страна на Башар Асад, сирийския диктатор и близък съюзник на Путин, когото САЩ с право смятат за парий. Един от мотивите на ОАЕ за реабилитация на Асад е, че Байдън настоява за съживяване на ядреното споразумение с презирания в региона Иран, което ще освободи повече петрол на глобалния пазар. Дори Израел, може би най-близкият приятел на Америка, още не е определил позицията си. Неговият министър-председател Нафтали Бенет, който се предлага за посредник между Русия и Украйна, е видимо безпристрастен.

Всичко това може да изглежда академично след няколко месеца, ако Украйна продължава да унижава Русия, а Западът - да поддържа единството си. Всички обичат победителя и хеджиращите се сега страни вероятно биха се наклонили обратно към Запада. Но по-големите въздържащи се, като Индия, която учетвори вноса си на петрол от Русия с отстъпка в сравнение със същия период на миналата година, биха коригирали позицията си, което причинява безпокойство във Вашингтон. Раздвоеността на света трябва да бъде повод за размисъл на Байдън и Европа.

Един червен флаг е обичайната тенденция на Запада да претендира за морално лидерство. Това създава три проблема. Първо, лицемерно е. Общественото мнение в САЩ обърна малко внимание на ужасяващата касапница в Сирия, за която е виновен преди всичко Асад. Въпреки че Германия прие 1 милион бежанци през 2015 г., по-голямата част от Запада не последва примера. Великобритания и САЩ приеха по-малко от 50 000 сирийци. Това, което Русия прави с Украйна, е варварство. Но мнозина в мюсюлманския свят смятат, че Америка прилага двоен стандарт. Хиляди цивилни загинаха в Ирак и Афганистан от американски оръжия, въпреки че не бяха целенасочени мишени (за разлика от Украйна).

Втори момент е, че Западът прибързва с приемането, че неговите ценности са универсални. Тази седмица САЩ определиха това, което Мианмар извърши срещу своето малцинство от рохинги, като геноцид. Въпреки че Мианмар, за разлика от Украйна, е в съседство на Индия, Нарендра Моди, хиндуисткият националистически премиер на Индия, предприе само символични протести. Фактът, че рохингите са мюсюлмани, несъмнено му е повлиял. Индия прие нищожна част от бежанците. Всичко това е въпреки факта, че тя, за разлика от Китай, е демократична държава.

Трето, голяма част от света се възмущава от западните санкции. С изключение на износа на горива за Европа, Западът до голяма степен се отдели икономически от Русия за един месец. Изпълнението беше изумително. Но това също така напомни на другите за способността на Запада да наказва онези, с които не е съгласен. В този случай е много трудно да се твърди, че Западът греши. Путин не само представлява смъртна заплаха за демократичните ценности; той също възхвалява закона на джунглата. Нищо чудно, че толкова много малки държави осъдиха Русия в ООН.

Реакцията на западната общественост към варварството на Путин е възхитителна. Но тя е неизбежно избирателна. Колкото повече западните правителства разбират колко големи части от света ги наблюдават, толкова по-способни ще бъдат те да практикуват ефективна дипломация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Пуканка дори и днес не можеш да посетиш УСА без виза тоест твоите господари не те броят за човек и с право лaкейте всеки ги подритва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Не е , виж какво са изпонаписали днес следобяд в "Факти" сменяват курса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Може и самия ти да си избивал и пращал българи по лагерите в името на руския си вожд. Личи си че злобно гадно човече. Най голямата грешка беше че, като падна комунизма, никой не ви издири да ви съди за военни престъпления. Кажи бе урооод, избивал ли си българи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Преди 89 българина не можеше да напуска България. Можеха да пътиуват на Запад, другарите от висшите етажи на ЦК на БКП. Естествено те се лекуваха в прогнилия Запад, а децата им учеха в Западни университети. Както сега децата на Путин, Лавров, Си Дзинпин и друфите герой децата им учат и живеят на Запад. Обикновенния българин можеше да се опита да избяга на Запад, но на границата го застрелваха други българи по заповед на гадни комунистически прасееееета като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Poncho
преди 2 години
И сега остава да кажеш, че по твои спомени си джиткал до Париж през седмица. Напоследък забелязвам много хора да си мислят, че като материализират някаква лъжа тя се превръща в истина:https://przone.info/2021/04/21/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Иване би ли ни припомнил какъв беше проблема да посетиш западна държава преди 89-та Че по мои спомени проблема беше че западните държави не ти даваха виза - Този проблем не изчезна дори и когато управлението се смени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
мерзанов
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=mu2uI0gZD-c Това е много любопитно изказване на ирландски депутат, пак от началото на войната, по отношение на апартейда в Палестина, и отказа да се наложат санкции на Израел под предлога, че нямало да имат ефект, докато за 5 дни война в Украйна, и на Русия й наложиха немислими санкции, та чак то степен да се рискува да се срине европейската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
мерзанов
преди 2 години
На всеки има-няма 4-5 години, САЩ води война, най-често се случва в близкия изток напоследък. Умират стотици хиляди. Наивно е да вярват, че тези хора там, някога ще подкрепят американската политика. А войната Русия - Украйна е до голяма степен и американска. Само в нашите и в западните медии се тиражира войната като безпричинна, варварска, и ни заливат всекидневно с фалшиви украинско-американски новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
мерзанов
преди 2 години
САЩ и Канада в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия в Австралия, Япония и Южна Корея в Азия, и почти цяла Европа, с изключение на Сърбия и Турция - това са държавите, наложили санкции на Русия. Вярно е, че с изключение на Китай, това са по-силните икономики в света, но в крайна сметка - 50 държави не са света, нито като брой държави, нито като територия, нито като население. Не представляват и половината свят дори. А още от началото на войната в азиатските медии говореха за расизма на Запада, например в това видео - https://***.youtube.com/watch?v=KBRwmTVVKQkРепортер в БиБиСи казва "Много е емоционално за мен, защото виждам европейски хора със сини очи и руси коси, как са убивани", репортер на ЕнБиСи за украинските бежанци "Това не са бежанци от Сирия, това са християни, те са бели. Много са близки до нас", кореспондент на СиБиЕс "Това не е Ирак или Афганистан. Това е относително цивилизован, относително европейски град". Накрая на видеото го има и наш Кирчо -ако другите са журналисти, той е премиер, с изявлението си "тези хора са интелигентни, те са образовани .. това не са бежанците, на които сме свикнали".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Иванов Иван
преди 2 години
Аз съм си написал иметото и не се крия под алабализми като "император" или ала бала. Защо беше издигната Берлинската стена - защото в Източна Германия нямаше да останат дори и уличните кучета. Който има някой лев за харчене, отива да го изхарчи на запад не на изток, същото се отнася и за тези които гласуваха въздържал се на Общото събрание на ООН за путиниската агресия. В тази ситуация на агресия не е необходимо да се правим на философи, единсвеното е "Смърт на агресора и да го навреш там от където е излязъл". Ако това което се случва на руските творци, спортисти и обикновени хора е брутална дискриминация, какво да кажат украинските творци, спортисти и обикновени хора? Може би, да се качват във вагоните и доброволно да заминават на хуманно изтребление в ССибирските колонии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още