IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо политиката на възпиране се провали срещу Русия?

Като сигнализира, че САЩ нямат намерение да използват своите военни способности, администрацията на Байдън сериозно отслаби тяхното възпиращо качество

21:02 | 25.03.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Стойностното възпиращо средство е предназначено да промени изчисленията на потенциалния агресор за риска и печалбата. Владимир Путин прецени, че потенциалната цена на нахлуването в Украйна е сравнително ниска, и на 24 февруари атакува. Работа на историците ще бъде да се опитат да разберат защо възпирането се провали, пише за Wall Street Journal Надя Шадлоу, сътрудник в Hoover Institution и Hudson Institute.

Възпирането включва два фактора: способност и воля. Способността означава да имате военна сила, за да нанесете мащабни щети на противник. Волята е решимостта да използвате тази сила и да нанесете тези щети.

САЩ харчат стотици милиарди долари годишно за укрепване на военните си способности, и те са страховити. Решителността не струва пари, но е безценна, когато става въпрос за възпиране на агресията. Като сигнализира, че САЩ нямат намерение да използват своите способности, администрацията на Байдън сериозно отслаби тяхното възпиращо качество.

Белия дом последователно излъчва какво няма да направи, премахвайки решаващ компонент на възпирането: способността за увеличаване на риска чрез неяснота. Путин вече знае колко точно да ескалира конфликта, защото американските представители му казаха точно какъв ще бъде максималният отговор на САЩ.

В началото на декември президентът Байдън изключи възможността за използване на военната мощ на САЩ, заявявайки, че разполагане на американски бойни войски в Украйна „не е на дневен ред“.

През януари, дори след като се опита да обясни коментара си, че „незначително нахлуване“ няма да оправдае силен отговор, Байдън повтори какво не би направил. Няма да има „американски сили в Украйна“, каза той. През февруари той го направи отново, обяснявайки, че действията на САЩ са „напълно отбранителни“ и че „нямаме намерение да се бием с Русия“.

Това, което е особено озадачаващо, е, че тези послания бяха излъчени на фона на нарастващите разузнавателни данни, че Русия се готви за война. Въпреки че Белия дом очевидно е имал стратегия за „агресивно разпространяване“ на разузнавателна информация, той едновременно даде да се разбере, че няма да действа на базата на тази информация, за да възпре Путин.

Наскоро държавният секретар Антъни Блинкен отхвърли възможността за изпращане на военни самолети на НАТО в подкрепа на украинската съпротива. Той обясни публично, че се притеснява, че подобно действие може да въвлече САЩ и НАТО в открит конфликт с Русия. Това мнение беше повторено от висши военни. Командващият генерал за европейските сили на САЩ обяви, че американското разузнаване е преценило, че „прехвърлянето на изтребители МиГ-29 в Украйна може да бъде възприето като ескалиращо конфликта“. В случай, че това не е ясно, командването допълнително поясни, че няма планове да „подпомага непряко или чрез трета страна прехвърляне на полски самолети“.

Подобни изявления постоянно отслабват волята на САЩ. Многократните изявления на администрацията на Байдън, че тя не желае да ескалира при никакви обстоятелства, увеличават рисковете от непреднамерена ескалация. Путин и неговите военни оценяват волята на американците въз основа на това, което виждат и чуват. Вероятно това е причината те да се държат така, сякаш има малка заплаха от съпротива от страна на сила, по-мощна от украинската армия.

Това не означава непременно, че САЩ трябва да разположат войски в Украйна или да създадат зона, забранена за полети над страната, като се противопоставят на руските самолети. Настоящият двупартиен консенсус е, че подобни действия не са в американски интерес. Но няма причина да излагаме резервите си и да разкриваме слабостта на волята си.

Защо трябва да споделяме дискусии за вътрешни политики и военни обсъждания с противника? Правдоподобно обяснение е, че Белия дом е решил да даде приоритет на вътрешната публика, вместо да изпраща сигнали към Русия. Но чрез открито премахване на опциите от масата, администрацията не само подкопава своята оперативна гъвкавост, но и дава допълнителна яснота на врага. Неяснотата има достойнства – особено след като Русия е майстор в това.

Руснаците, с тяхната ярка история на съпротива срещу по-добре оборудвани армии от имперските Швеция, Франция и Германия, разбират важността на волята. Това е ключов компонент от тяхната военна доктрина и се изразява в концепцията им за „ескалиране с цел деескалация“. Това означава, че руските военни са заявили своята готовност да увеличат насилието, за да сложат край на войната при изгодни условия. Малко наблюдатели се съмняват в способността или в желанието на Путин да го направи.

Можеше ли този конфликт да бъде предотвратен чрез по-убедителна демонстрация на американската решимост? Никога няма да знаем със сигурност. Възпирането е изкуство, а не наука. Но САЩ почти сигурно са изправени пред предизвикателство, ако искат да запазят мира в бъдеще. Възстановяването на влиянието на американската воля за възпиране на конфликти може иронично да изисква още по-силно проявление на тази воля на бойното поле. В свят на намалено възпиране желанието за мир може да направи конфликта по-сигурен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Руснако, у вас- в русия- може всичко да е поскъпнало зверски, но тук- в България- може да се живее все още спокойно и без ''зверско поскъпване''. Да бяхте мирни седяли, не би чудо видяли. Кой ви би през главите да започвате руска агресивна война в Украйна, м...Истината е, че явно не получаваш парични знаци в достатъчните количества, за да живееш както преди 6 месеца, за което сам си си виновен. И точно ти да се перчиш как не можело да стане това или онова решение за премахването на зависимостта ни от руски газ и нефт, показва само липсата ти на умствен багаж...Българите знаем, че руснаците нонстоп ще ни доказвате как не можем да се освободим от енергийната ни зависимост, а докато сме живи, ние нонстоп ще ви доказваме обратното- не може да има нито приятелство между нас на ниво народи, нито културен , социален, икономически или всякакъв друг обмен- просто вие не ставате; малко сте като мюсюлманите- живеете ментално в 14-15 век, а светът е в 21 век и докато не го достигнете, има още доста да патите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
А, чак тогава ще го ядете както през 97а :)Щото толкова си можете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
От време на време по някоя "Курск" :)Местните леш-пери не могат да схванат, че войната само гти прави бедни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 9
ledosvetlenie
преди 2 години
Соларка а ти какво американско имаш в къщи??? НВО-то ли ??? Наложихме санкции на Русия и всичко поскъпна зверски - Ако наложим санкции на УСА кое ще поскъпне бе соларка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Напиши ми как Русия е пуснала нов чип още по малък с по ниски разходи. Пуснала е нов телефон с чип R1 примерно който ще се ползва от населението. Нов компютър ... дори съдомиялна или пералня и т.н. С тези ресурси само правят бомби и ракети вместо да подобряват живота на хората си. С ресурсите и страната можеха да бъдат ТОП 1 по икономика а сега са като Италия. Можеха да бъдат стожер за МИР и т.н. но уви както винаги Русия се управлява от грандомани. БОТЕВ и ЛЕВСКИ са били напълно прави когато са писали против русия ! Жалко ,че не си вземате поука от нашите герои от преди 150 години. Сега е същото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Теб какво те топлят тези ядрени подводници и ракети ? Подобрявват ли твоя бит ? Ако е така защо на уредите ти пише made in china с американски чипове вътре и американски софтуер. Имаш ли 1 продукт руски у вас ? Ако нямаш какво те вълнува 10 или 1010 подвоници има русия щом не могат да произведат един телевизор или телефон значи не стават за нищо. Нарича се *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
А пък вие чакате дядо ви Иван или чичо САм да ви освободи. С 90% руска газова зависимост трудно се чупят оковите... Добре,че аз успях ! Дано и вие успеете, но трябва да си спрете сами руските трактовки ... инъче ще се чудите зимата що скъпа газта. Защото сте роби /крепостни на русия затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Тук си много прав ! Руския президент наистина ще изпълни мечтите им. Сам се нацеди в капана. Следва дълга война, много убити (и от двете страни). Накрая мир и заем от чичо САМ :) Хахахахаах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
За какво да възпират. САЩ се намесват едва когато стане критично за да не се избием както ПСВ и ВСВ. Така ,че опичайте си акъла разни руски военнолюбци ! САЩ ще се намеси за да спре ТСВ. Дотогава ще остави Русия и Украйна да се бият ... леко ще снабдяват Украйна с оръжия за да не загуби , но и да не спечели. В крайна сметка Русия ще фалира ще се изтегли и ще има мир. После и двете държави ще теглят кредити от САЩ. Това е бизнес, капитализъм ! Сталин също тегли кредит навремето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Подигравките към пиянската армия валят от цял свят. А такъв фейсбуков и тиктокърски имидж си бяха създали....изведнъж смях и презрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още