IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо политиката на възпиране се провали срещу Русия?

Като сигнализира, че САЩ нямат намерение да използват своите военни способности, администрацията на Байдън сериозно отслаби тяхното възпиращо качество

21:02 | 25.03.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Стойностното възпиращо средство е предназначено да промени изчисленията на потенциалния агресор за риска и печалбата. Владимир Путин прецени, че потенциалната цена на нахлуването в Украйна е сравнително ниска, и на 24 февруари атакува. Работа на историците ще бъде да се опитат да разберат защо възпирането се провали, пише за Wall Street Journal Надя Шадлоу, сътрудник в Hoover Institution и Hudson Institute.

Възпирането включва два фактора: способност и воля. Способността означава да имате военна сила, за да нанесете мащабни щети на противник. Волята е решимостта да използвате тази сила и да нанесете тези щети.

САЩ харчат стотици милиарди долари годишно за укрепване на военните си способности, и те са страховити. Решителността не струва пари, но е безценна, когато става въпрос за възпиране на агресията. Като сигнализира, че САЩ нямат намерение да използват своите способности, администрацията на Байдън сериозно отслаби тяхното възпиращо качество.

Белия дом последователно излъчва какво няма да направи, премахвайки решаващ компонент на възпирането: способността за увеличаване на риска чрез неяснота. Путин вече знае колко точно да ескалира конфликта, защото американските представители му казаха точно какъв ще бъде максималният отговор на САЩ.

В началото на декември президентът Байдън изключи възможността за използване на военната мощ на САЩ, заявявайки, че разполагане на американски бойни войски в Украйна „не е на дневен ред“.

През януари, дори след като се опита да обясни коментара си, че „незначително нахлуване“ няма да оправдае силен отговор, Байдън повтори какво не би направил. Няма да има „американски сили в Украйна“, каза той. През февруари той го направи отново, обяснявайки, че действията на САЩ са „напълно отбранителни“ и че „нямаме намерение да се бием с Русия“.

Това, което е особено озадачаващо, е, че тези послания бяха излъчени на фона на нарастващите разузнавателни данни, че Русия се готви за война. Въпреки че Белия дом очевидно е имал стратегия за „агресивно разпространяване“ на разузнавателна информация, той едновременно даде да се разбере, че няма да действа на базата на тази информация, за да възпре Путин.

Наскоро държавният секретар Антъни Блинкен отхвърли възможността за изпращане на военни самолети на НАТО в подкрепа на украинската съпротива. Той обясни публично, че се притеснява, че подобно действие може да въвлече САЩ и НАТО в открит конфликт с Русия. Това мнение беше повторено от висши военни. Командващият генерал за европейските сили на САЩ обяви, че американското разузнаване е преценило, че „прехвърлянето на изтребители МиГ-29 в Украйна може да бъде възприето като ескалиращо конфликта“. В случай, че това не е ясно, командването допълнително поясни, че няма планове да „подпомага непряко или чрез трета страна прехвърляне на полски самолети“.

Подобни изявления постоянно отслабват волята на САЩ. Многократните изявления на администрацията на Байдън, че тя не желае да ескалира при никакви обстоятелства, увеличават рисковете от непреднамерена ескалация. Путин и неговите военни оценяват волята на американците въз основа на това, което виждат и чуват. Вероятно това е причината те да се държат така, сякаш има малка заплаха от съпротива от страна на сила, по-мощна от украинската армия.

Това не означава непременно, че САЩ трябва да разположат войски в Украйна или да създадат зона, забранена за полети над страната, като се противопоставят на руските самолети. Настоящият двупартиен консенсус е, че подобни действия не са в американски интерес. Но няма причина да излагаме резервите си и да разкриваме слабостта на волята си.

Защо трябва да споделяме дискусии за вътрешни политики и военни обсъждания с противника? Правдоподобно обяснение е, че Белия дом е решил да даде приоритет на вътрешната публика, вместо да изпраща сигнали към Русия. Но чрез открито премахване на опциите от масата, администрацията не само подкопава своята оперативна гъвкавост, но и дава допълнителна яснота на врага. Неяснотата има достойнства – особено след като Русия е майстор в това.

Руснаците, с тяхната ярка история на съпротива срещу по-добре оборудвани армии от имперските Швеция, Франция и Германия, разбират важността на волята. Това е ключов компонент от тяхната военна доктрина и се изразява в концепцията им за „ескалиране с цел деескалация“. Това означава, че руските военни са заявили своята готовност да увеличат насилието, за да сложат край на войната при изгодни условия. Малко наблюдатели се съмняват в способността или в желанието на Путин да го направи.

Можеше ли този конфликт да бъде предотвратен чрез по-убедителна демонстрация на американската решимост? Никога няма да знаем със сигурност. Възпирането е изкуство, а не наука. Но САЩ почти сигурно са изправени пред предизвикателство, ако искат да запазят мира в бъдеще. Възстановяването на влиянието на американската воля за възпиране на конфликти може иронично да изисква още по-силно проявление на тази воля на бойното поле. В свят на намалено възпиране желанието за мир може да направи конфликта по-сигурен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 7
ledosvetlenie
преди 2 години
Ватенка и ти като украниците верваш в дядо мраз - Те например вярват че Украйна не транзитира руски газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Ще не вмрела русия? А как е кремълскиятШизофреник? Бори ли се със злокачественото? Днес го видях по едма от телевизиите, за първи път с непригладени а стърчащи коси. Помислих си да не би да го е ударил ток? Повече инфо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Охоо, ето ги пак копейниците, събрали се да си разказват безанслогови легенди за много супер оръжия, дето били имали и как другите ги било страх....а всъчност истината лъсна със страшна сила, великата пиянска армия се оказа пълен смях и позор. Украинците ги плющят на терен както и където ги спипат, а opките вече не знаят на кой свят са. Вдичките митове и легенди за великата пиянска армия отидоха при...руския кораб :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
doba
преди 2 години
Преди време в Румъния и Полша бяха разположени ПРО срещу - удари от Иран. Спомняте ли си? И така - стъпка по стъпка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
doba
преди 2 години
Самата дума 'възпиране' в заглавието е достатъчна за провала в реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
Pyramid
преди 2 години
"Защо политиката на възпиране се провали срещу Русия? Като сигнализира, че САЩ нямат намерение да използват своите военни способности, администрацията на Байдън сериозно отслаби тяхното възпиращо качество". А тези способности, проскърцаха още по Тръмпониево време, с Ким и Иран. Е, щом малка и бедна Северна Корея и все още безядрен Иран ги стреснаха, на баба Меца, дори не и се налага да се буди, а те вече напълнили гащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Като не им се е получило в Охотско море, не им пречи да опитат в Охридското езеро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
Императорът
преди 2 години
"САЩ харчат стотици милиарди долари годишно за укрепване на военните си способности, и те са страховити. Като сигнализира, че САЩ нямат намерение да използват своите способности, администрацията на Байдън сериозно отслаби тяхното възпиращо качество." - ами петърчик, това е защото "способностите" на САЩ изобщо не са "страховити" и това генералите в Пентагона го знаят много добре. нясно са, че САМО руският подводен флот може да ги прати в преизподнята и те не могат да направят нищо, за да се защитят !!! 6 ядрени подводници четвърто поколение - неуловими и неуязвими - всяка с по 160 ядрени бойни глaви на въоръжение. Една - пето поколение - с 6 Посейдончета. 120 дни автономно плаване на 600 метра дълбочина. Шах и мат. Най-модерната щатска подводница - как избяга от Охотско моренце, оставяйки кафява диря след себе си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Виж какво пише твоята конкуренция, при това идеологически правилно евроатлантически ориентирани: Американски агент ли е Путин?Руският президент изпълни всички мечти на американците, които те нямаха сили да постигнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Защо политиката на възпиране се провали срещу Русия? == Супер елементарно е Пеше, защото е самодостатъчна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още