IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът бърка собственото си единство с глобален консенсус относно Украйна

Държави, които представляват повече от половината световно население, не осъдиха Русия в ООН

13:01 | 27.03.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Една от най-честите реплики, които се чуват във Вашингтон, е, че Русия сега е глобално изолирана - като Китай е основният увъртащ по въпроса. Америка обаче рискува да бъде подлъгана от собствения си пиар. Реакцията на света на руската инвазия в Украйна е много по-сложна. След 24 февруари Западът бе подтикнат да демонстрира повече единство, отколкото го е правил от години. Но по-голямата част от света наблюдава отстрани, чакайки да види накъде ще тръгнат нещата, пише Едуърд Люс за Financial Times.

Не за първи път Западът бърка собственото си единство с глобалния консенсус. Един подвеждащ показател е ООН. При последното гласуване в организацията по-рано този месец 141 от 193 държави членки осъдиха грубото нарушение на международното право от страна на Владимир Путин. Но 35-те, които се въздържаха, представляват почти половината от световното население. Тук влизат Китай, Индия, Виетнам, Ирак и Южна Африка. Ако добавите тези, които гласуваха с Русия, делът им надвишава половината.

Освен това много от тези, които са номинално срещу Русия, хеджират своите залози. Саудитска Арабия обмисля искането на Китай да й бъде плащано в юани за петрола. Това би помогнало да се подкопае силата на долара. И Саудитска Арабия, и Обединените арабски емирства не приеха обажданията на Джо Байдън този месец, когато той искаше те да увеличат производството на петрол – рядко пренебрежение към американски президент.

Миналата седмица ОАЕ бяха домакини на официално посещение от страна на Башар Асад, сирийския диктатор и близък съюзник на Путин, когото САЩ с право смятат за парий. Един от мотивите на ОАЕ за реабилитация на Асад е, че Байдън настоява за съживяване на ядреното споразумение с презирания в региона Иран, което ще освободи повече петрол на глобалния пазар. Дори Израел, може би най-близкият приятел на Америка, още не е определил позицията си. Неговият министър-председател Нафтали Бенет, който се предлага за посредник между Русия и Украйна, е видимо безпристрастен.

Всичко това може да изглежда академично след няколко месеца, ако Украйна продължава да унижава Русия, а Западът - да поддържа единството си. Всички обичат победителя и хеджиращите се сега страни вероятно биха се наклонили обратно към Запада. Но по-големите въздържащи се, като Индия, която учетвори вноса си на петрол от Русия с отстъпка в сравнение със същия период на миналата година, биха коригирали позицията си, което причинява безпокойство във Вашингтон. Раздвоеността на света трябва да бъде повод за размисъл на Байдън и Европа.

Един червен флаг е обичайната тенденция на Запада да претендира за морално лидерство. Това създава три проблема. Първо, лицемерно е. Общественото мнение в САЩ обърна малко внимание на ужасяващата касапница в Сирия, за която е виновен преди всичко Асад. Въпреки че Германия прие 1 милион бежанци през 2015 г., по-голямата част от Запада не последва примера. Великобритания и САЩ приеха по-малко от 50 000 сирийци. Това, което Русия прави с Украйна, е варварство. Но мнозина в мюсюлманския свят смятат, че Америка прилага двоен стандарт. Хиляди цивилни загинаха в Ирак и Афганистан от американски оръжия, въпреки че не бяха целенасочени мишени (за разлика от Украйна).

Втори момент е, че Западът прибързва с приемането, че неговите ценности са универсални. Тази седмица САЩ определиха това, което Мианмар извърши срещу своето малцинство от рохинги, като геноцид. Въпреки че Мианмар, за разлика от Украйна, е в съседство на Индия, Нарендра Моди, хиндуисткият националистически премиер на Индия, предприе само символични протести. Фактът, че рохингите са мюсюлмани, несъмнено му е повлиял. Индия прие нищожна част от бежанците. Всичко това е въпреки факта, че тя, за разлика от Китай, е демократична държава.

Трето, голяма част от света се възмущава от западните санкции. С изключение на износа на горива за Европа, Западът до голяма степен се отдели икономически от Русия за един месец. Изпълнението беше изумително. Но това също така напомни на другите за способността на Запада да наказва онези, с които не е съгласен. В този случай е много трудно да се твърди, че Западът греши. Путин не само представлява смъртна заплаха за демократичните ценности; той също възхвалява закона на джунглата. Нищо чудно, че толкова много малки държави осъдиха Русия в ООН.

Реакцията на западната общественост към варварството на Путин е възхитителна. Но тя е неизбежно избирателна. Колкото повече западните правителства разбират колко големи части от света ги наблюдават, толкова по-способни ще бъдат те да практикуват ефективна дипломация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Корни че си куx не е твоя вина но поне може да не се хвалиш с това - Би ли ни казал колко са мюсюлманите в Индия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Пеше превел си грешен материал утре ще те съветват, трий го докато е време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Нормално. Мюсулманите и рооомите от Индия да са с Русия, и Русия да е с тях. Страшното е че тези хора не спират да се множат и стават все повече. Всичките са мързеливи и искат само да продават суровини, да се молят на Алах и Путин. Войната за оцеляване на белия човек е в ход. Добре е, че някои хора в Европа взеха да осъзнават какво се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Впрочем случващото се показва и друго. Укpoпите и кукловодите им печелят информационната война в т.нар. "запад" (макар и тук превъзходството им далеч не е толкова пълно, колкото нозина си мислят - четете във ФБ коментарите в страницата на Европарламентът и ще видите) - ама Русия печели същата война за мозъците на хората - в по-голямата част от светът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
И друго - този процес ще ескалира. Все повече и повече светът ще научава за мрсните игрички на гнъсният стapичок в украйна - директно и чрез синчето му, за тайните биолаборатории, за истината за нацисткият режим на укpoпите. И да - хората по света сравняват руският начин за водене на война с американският. Но най-страшното за западът е ескалиращото недоверие към него. Не заради позицията срещу Русия, колкото по отношение на начинът на действие, който нарушава всички международни правила и закони - и то правила и закони, които са дело на самият запад. Запорирането на руски държавни активи, конфискация без съд и закон на частна собственост, само защото принадлежи на руснаци, да не говорим за бруталната дискриминация срещу руски спортисти, творци, обикновени хора. Никой нормален човек не би одобрил това, камо ли африканци, евреи, които сами са били жертва на подобно поведение и много добре разбират как се чувстват руснаците. Накратко - Русия дои с лишения и страдания, ще се оправи. Но западът - надали - поне не и в скоро време. Цял свят им видя истинското лице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Не мога да повярвам, че се осмелихте да пуснете такава статия, дори и с безумните обвинения във "варварство" (факт, САЩ никога не са воювали с такава грижа към цивилното население), да не говорим за шизофpeническото бълнуване, че Украйна "унищожавала" Русия (нали беше обратното?). Но факт е че ако погледнем картата на света, държавите - наложили ефективни санкции срещу Русия, са просто 3-4 незначителни петънца на глобусът. САЩ, европейските им пудели, Канада, Австралия (тия пък какви "санкции" налагат като износът им е основно суровини, каквито Русия си има повече от тях), Япония, донякъде Корея. Самозабравилите се джадаи изобщо не ги разбирам - с тяхната пълна липса на суровини и 250% дълг спрямо БВП. А, да не забравим - Перу и Еквадор спряха износът за Русия на бананго. Да, ама за разлика от нас, руснаците не си продават държавата за бананго. Но ного по-значим е фактът, че САЩ губят съюзници - реални и потенциални. Визирам основно, но не само хората с чаршафите и Турция. Пакистан, Индия за пръв път заедно - застанаха на нечия страна и това е Русия. Китай изобщо не се колебае, а директно каза на чучyлото да не си вре мyцуната в техните работи. Петролните колоси го прогониха като нахален просяк. Иран дори изтреска с ракети щатското посолство в Ирак, САЩ дори не гъкнаха. В Нeгpия изобщо не щат да чуят ни за САЩ, ни за европейските държави, от които са си патили векове наред... а сега вече и не се страхуват от тях. Израел - най-верният съюзник на САЩ в Близкият изток също не застана срещу Русия, както пише и в статията. Тааааа... кои всъщност са под международна изолация? Май не са руснаците !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
мхм , западните "ценности" май не се харчат като топъл хляб ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Иванов Иван
преди 2 години
Авторът на горната статия "Западът бърка собственото си единство с глобален консенсус относно Украйна" Петър Нейков - също се е объркал. Мислел е че кремъл ще му плати с евро, а те ще му платят с рубли. Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Всяко нещо с времето си. Индия и Китай се представят като част от неосъдилите пPocия, но на всички грамотни е ясно, че и двете получават инвестиции и най-важното ПАЗАРИ за продукцията от Белия свят. Което особено за Индия е жизненоважно. Кротуват с гласуването, за да спипат евтини суровини, но кантара ясно сочи накъде е голямата тежест. Защото пPocия е жалък като вътрешно потребление пазар, който обеднява с всеки ден, а нито Индия ще изнася за Китай в огромни количества, нито обратното, двете страни са конкуренти. Истината е, че въздържалите се при гласуването просто искат да пазаруват евтинко. На всички от тях им е ясно откъде им идват парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още