IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Путин не спечели в Украйна, за Русия е възможен „ирански“ сценарий

При него агресивните вътрешни чистки, безмилостната пропаганда и раздухването на войнстващ национализъм създават руски вариант на фашизъм

10:50 | 25.03.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Светът е смаян от борбата на Украйна за оцеляване. Но след като войната се проточва, е добре да започнем да обмисляме какво ще стане и с Русия, пише за Bloomberg Хал Брандс, професор от Университета Джонс Хопкинс.

Нацията на президента Владимир Путин сега е подложена на изолация, по-внезапна и тотална от тази, преживяна от която и да е голяма сила в най-новата история. Това може да доведе до неприятни последици.

От края на февруари Русия е обект на наказателни икономически, търговски и финансови санкции. Страната се е устремила към дефолт по дълга си, а е в ход и бързо технологично отделяне. Чуждестранните фирми бягат от страната, докато руските отбори са изключени от международни състезания по футбол и други спортове. Дори Международната котешка федерация забрани на руските котки участие в своите събития.

Русия не е някаква долна тирания като Куба или Северна Корея; тя е голяма сила, чието население доскоро беше дълбоко свързано с по-голямата глобална среда. Сега Русия страда от известна степен на международно отлъчване, което обикновено се случва само когато една страна е във война със света. 

Какво ще означава това за Москва, ако конфликтът й с Украйна продължи с месеци или години? Можем да си представим няколко сценария, всеки от които би поставил неприятни предизвикателства пред Русия, а някои биха могли да бъдат доста тревожни за Америка и нейните съюзници.

Най-розовият е „Московска пролет“, при който цената на конфликта довежда до смяна на режима и прераждане на демокрацията, което Русия изпита мимолетно през 90-те години. Руските елити отстраняват Путин и сключват мир с Украйна. Преживявайки последствията от агресията и автокрацията, по-градските, либерални части от руското общество изискват по-широко политическо отваряне и реинтеграция на страната в света. Точно както изолацията убеди Южна Африка да се откаже от апартейда в края на 80-те години на миналия век, чуждото охулване може да предизвика драматична промяна във външната и вътрешната политика на Москва.

Шансовете този сценарий да се материализира са много малки. Двете десетилетия на путинизъм оставиха Русия със слаба, фрагментирана опозиция. Президентът със сигурност се е опитал да защити режима си от преврат, като подчини службите за сигурност и разузнаването, и ги противопостави едни на други. И дори Русия да преживее революция, внимавайте: историята на 90-те ни предупреждава, че може да последва нестабилност и дори хаос.

Втори, по-правдоподобен, сценарий е „Ранен гигант“. При него Путин използва своя контрол над службите за сигурност, за да се задържи на власт и да потисне каквото и да е народно недоволство, породено от изолацията. Той използва възможностите на черния пазар, които санкциите неизбежно създават, за да компенсира лоялните си приятели. Русия става все по-зависима от Китай, тъй като търси икономически и технологични алтернативи на Запада.

Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 1
мерзанов
преди 2 години
"Дори Международната котешка федерация забрани на руските котки участие в своите събития." - това вече идва в повече :)))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
орка и още 1-2 *** предатели родоотстъпници от делата на БОТЕВ и ЛЕВСКИ пишат някакви глупости кой колко ракети имал ядрени войни и прочие. Така и не видях какво предлагат те да направят украинците за да има мир ?! Дайте да прочетем някакво предложение освен ракети и бомби ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Да партизанска война никой не е спечелил включително и САЩ а още повече когато си в ЧУЖД ДОМ ! Русия има печален опит с Афганистан също. Така,че да ще се изтегли и ще загуби, лошото е ,че ще остави разрушени градове, сигурно над 6-7 милиона бежанци и много убити. На всичко това ти се радваш ?!?!?! Какво е твоето предложение всички украинци да напуснат територията ? Радвам ,се ,че навремето е имало хора като ЛЕВСКИ и БОТЕВ които са се борили и умирали за нашата свобода точно както правят това украинците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Първо трябва да си отговориш какво прави Путин в Крим ? Преди Крим нямаше проблеми с Донбас и Луганск а освен това Украйна дори не мислеше да влиза в ЕС или НАТО. Сега ще ти припомня ,че Русия нападна Полша и Финландия пак с някакви измислени тези. А освен това Германия също нападна Полша когато немци преоблечени като поляци нахлуха в Германия. Та такива са и нещата в Украйна бъди сигурен :) По същия начин Путин или онзи от югоизток може да запали България ! Спонсорирай малко турци в Кърджали за сепаратизъм.. направи провокация с някой преоблечен турчин на българин и българския Донбас ти е готов ! После да не се сърдиш ,че сме си направили български батальон с име "Свобода или Смърт" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
Crux
преди 2 години
Единственият, който говори за ядрена война, е Путин. И не, изнудването "ще правя каквото си искам, иначе натискам червеното кочпе" няма как да мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
тъъъпа статия....само алабалистики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Ти наистина си крейззи. В Украйна няма проруско населеление. Има рускоезични, които се бият с руските войски. Толкова ли е трудно да го разбереш. Няма един митинг в подкрепа на руските окупатори. Сляп ли си? Това което може да стане е, кремълскиятШизофреник с много мъка да държи 30% от Украйна и от нея в Европа, САЩ и Америка да се изселят 10-15 милиона украинци, макар и рускоезични. Територии без население. ПП Провери как бачо ти Стоян прогнозираше, че ще има много печени руснаци(мир на праха им) при нахлуване в Украйна. Не усещаш ли аромата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А вчера как изтърбушиха най-големия opкски десантен кораб в Черно море (по ирония на съдбата с името Орск), барабар с 20 танка и 40 бронетранспортьора вътре, чак мед да ти капне на сърцето. За 400те opки вътре не се радвам, със сигурност е имало и нормални момчета сред тях, изпратени на смърт от един вмирисан кремълски комплексар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Толкова си евтин, тpoле, че даже е жалко. А полезните и.ди.от.и се знае от всички кои са. Специфичната социална група... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Tpoл копейник, дори нямаш капацитета да се изразиш със свои думи, а тръгнал да ни бута кофа с вонящи опорки тука! Събирай си глупостите и отивай там, където ще повярват и ще си разбран - една много специфична социална група ти е таргет (да не те мъча със сложни изразни средства - за сициалните yтaйки и лузърите в живота говоря).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още