IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Путин не спечели в Украйна, за Русия е възможен „ирански“ сценарий

При него агресивните вътрешни чистки, безмилостната пропаганда и раздухването на войнстващ национализъм създават руски вариант на фашизъм

10:50 | 25.03.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Светът е смаян от борбата на Украйна за оцеляване. Но след като войната се проточва, е добре да започнем да обмисляме какво ще стане и с Русия, пише за Bloomberg Хал Брандс, професор от Университета Джонс Хопкинс.

Нацията на президента Владимир Путин сега е подложена на изолация, по-внезапна и тотална от тази, преживяна от която и да е голяма сила в най-новата история. Това може да доведе до неприятни последици.

От края на февруари Русия е обект на наказателни икономически, търговски и финансови санкции. Страната се е устремила към дефолт по дълга си, а е в ход и бързо технологично отделяне. Чуждестранните фирми бягат от страната, докато руските отбори са изключени от международни състезания по футбол и други спортове. Дори Международната котешка федерация забрани на руските котки участие в своите събития.

Русия не е някаква долна тирания като Куба или Северна Корея; тя е голяма сила, чието население доскоро беше дълбоко свързано с по-голямата глобална среда. Сега Русия страда от известна степен на международно отлъчване, което обикновено се случва само когато една страна е във война със света. 

Какво ще означава това за Москва, ако конфликтът й с Украйна продължи с месеци или години? Можем да си представим няколко сценария, всеки от които би поставил неприятни предизвикателства пред Русия, а някои биха могли да бъдат доста тревожни за Америка и нейните съюзници.

Най-розовият е „Московска пролет“, при който цената на конфликта довежда до смяна на режима и прераждане на демокрацията, което Русия изпита мимолетно през 90-те години. Руските елити отстраняват Путин и сключват мир с Украйна. Преживявайки последствията от агресията и автокрацията, по-градските, либерални части от руското общество изискват по-широко политическо отваряне и реинтеграция на страната в света. Точно както изолацията убеди Южна Африка да се откаже от апартейда в края на 80-те години на миналия век, чуждото охулване може да предизвика драматична промяна във външната и вътрешната политика на Москва.

Шансовете този сценарий да се материализира са много малки. Двете десетилетия на путинизъм оставиха Русия със слаба, фрагментирана опозиция. Президентът със сигурност се е опитал да защити режима си от преврат, като подчини службите за сигурност и разузнаването, и ги противопостави едни на други. И дори Русия да преживее революция, внимавайте: историята на 90-те ни предупреждава, че може да последва нестабилност и дори хаос.

Втори, по-правдоподобен, сценарий е „Ранен гигант“. При него Путин използва своя контрол над службите за сигурност, за да се задържи на власт и да потисне каквото и да е народно недоволство, породено от изолацията. Той използва възможностите на черния пазар, които санкциите неизбежно създават, за да компенсира лоялните си приятели. Русия става все по-зависима от Китай, тъй като търси икономически и технологични алтернативи на Запада.

Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 8
Alex Silver
преди 2 години
Разпарчетосване на страната, присъединяване на Крим и Донбас към Русия, инсталиране на някакво правителство тип Лукашенко в Киев. === Имаш ли представа какви недомислици си надраскало? Лукашенко е Държавник, а не слуга на чужди интереси. Никой от псевдодържавниците по европата не може на палкия пръст да му се намаже. А за Крим така и не си разбрало, че въпросът отдавна и окончателно е решен. Крим е бил и си остава руска територия. Запиши си го на носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
огледай се... оставаш самотна копейка! Тия дето им плащаха леко по леко изчезват, и оставете само полезните ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
няма вече АКО... руснаците губят на 100%, от тях зависи какво и колко ще загубят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Crux
преди 2 години
Как точно си представяш Путин да спечели?Нека приемем, чисто хипотетично, че руската армия завладее цяла Украйна. Какво следва? Разпарчетосване на страната, присъединяване на Крим и Донбас към Русия, инсталиране на някакво правителство тип Лукашенко в Киев. Дотук добре. Обаче Украйна е огромна - 600 000 кв. км, 45 миниона население, което в огромната си част ненавижда руснаците. Как Путин ще държи тази територия и това население под контрол? Гарнизон във всеки град? Как Путин ще финансира възстановяването на унищожените градове, предприятия, инфраструктура? При това санкциите срещу Русия няма да отслабват, само ще се засилят. Абсолютно невъзможно е Русия да задържи Украйна.Очевидно Путин е очаквал да приключи войната за 3-4 дни, украинската армия да се разбяга, хората да го посрещат навсякъде с цветя като освободител, Не се получи и сега той просто няма печеливш ход. Опитва се да договори някакъв мир с откъсване на Крим и Донбас от Украйна, на което украинците, естествено, не са съгласни. Колкото повече се проточва войната, толкова по-зле за Путин. Загубите растат, икономиката страда все повече от санкциите, населението обеднява все повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Няма вариант Путин да излезе от тая война като победител. Дори и да превземе Киев и цяла Украйна, няма да спечели.Санкциите ще продължат и ще се засилят. Ще трябва да управлява и издържа враждебно към него население, ще трябва сам да възстановява инфраструктура - все неща, за които няма ни пари, ни възможности. Никой няма да иска да преговаря за нищо с него. И единствения му изход ще е да ескалира конфликта до пълномашабна ядрена война с НАТО, която ще унищожи Русия, и голяма част от Европа. Но при всяко положение с Путин и Русия ще е свършено. И оцелелите и градящите новия свят хора, ще проклинат Путин во веки веков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
0pk
преди 2 години
Добре, а ако спечели какви са сценариите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още