IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Путин не спечели в Украйна, за Русия е възможен „ирански“ сценарий

При него агресивните вътрешни чистки, безмилостната пропаганда и раздухването на войнстващ национализъм създават руски вариант на фашизъм

10:50 | 25.03.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Светът е смаян от борбата на Украйна за оцеляване. Но след като войната се проточва, е добре да започнем да обмисляме какво ще стане и с Русия, пише за Bloomberg Хал Брандс, професор от Университета Джонс Хопкинс.

Нацията на президента Владимир Путин сега е подложена на изолация, по-внезапна и тотална от тази, преживяна от която и да е голяма сила в най-новата история. Това може да доведе до неприятни последици.

От края на февруари Русия е обект на наказателни икономически, търговски и финансови санкции. Страната се е устремила към дефолт по дълга си, а е в ход и бързо технологично отделяне. Чуждестранните фирми бягат от страната, докато руските отбори са изключени от международни състезания по футбол и други спортове. Дори Международната котешка федерация забрани на руските котки участие в своите събития.

Русия не е някаква долна тирания като Куба или Северна Корея; тя е голяма сила, чието население доскоро беше дълбоко свързано с по-голямата глобална среда. Сега Русия страда от известна степен на международно отлъчване, което обикновено се случва само когато една страна е във война със света. 

Какво ще означава това за Москва, ако конфликтът й с Украйна продължи с месеци или години? Можем да си представим няколко сценария, всеки от които би поставил неприятни предизвикателства пред Русия, а някои биха могли да бъдат доста тревожни за Америка и нейните съюзници.

Най-розовият е „Московска пролет“, при който цената на конфликта довежда до смяна на режима и прераждане на демокрацията, което Русия изпита мимолетно през 90-те години. Руските елити отстраняват Путин и сключват мир с Украйна. Преживявайки последствията от агресията и автокрацията, по-градските, либерални части от руското общество изискват по-широко политическо отваряне и реинтеграция на страната в света. Точно както изолацията убеди Южна Африка да се откаже от апартейда в края на 80-те години на миналия век, чуждото охулване може да предизвика драматична промяна във външната и вътрешната политика на Москва.

Шансовете този сценарий да се материализира са много малки. Двете десетилетия на путинизъм оставиха Русия със слаба, фрагментирана опозиция. Президентът със сигурност се е опитал да защити режима си от преврат, като подчини службите за сигурност и разузнаването, и ги противопостави едни на други. И дори Русия да преживее революция, внимавайте: историята на 90-те ни предупреждава, че може да последва нестабилност и дори хаос.

Втори, по-правдоподобен, сценарий е „Ранен гигант“. При него Путин използва своя контрол над службите за сигурност, за да се задържи на власт и да потисне каквото и да е народно недоволство, породено от изолацията. Той използва възможностите на черния пазар, които санкциите неизбежно създават, за да компенсира лоялните си приятели. Русия става все по-зависима от Китай, тъй като търси икономически и технологични алтернативи на Запада.

Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Според мен третият сценарий е най-вероятен.И проблемите с Русия тепърва започват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 8
0pk
преди 2 години
Събраха се местните полезни и.диоти на натовската пропаганда и стигнаха до консенсус, че няма начин руснаците да спечелят войната. Надъхаха се, решиха че даже ядрена война е за предпочитане пред победа на врага и доволни се разотидоха. Ето ви сега и от мен един невероятен сценарий - Путин гони всички русофоби в ЕС и поема контрол над границата. В украина остават само прорускo население. В ЕС изобретяват реактор работещ на омраза и русофобия, за да покриват нарастващите си енергийни потребности. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
многодобре
преди 2 години
вие двама май си вярвате. Ми то няма нужда да ви говори човек. Осем години се пропускат от вашите "демократични" медии и така виждаш ли На Путин му хрумва и навлиза в Украйна. Вчера в Донбас е имало група от чужди медии, желаещи да видят какво се е случвало там във времето преди конфликта. Вярно че пропагандната машина е добре смазана с долари и ще е трудно да се провре истината, но знаете, че та, истината, няма как да бъде спряна. Вярно е също и това, ча празноглави кратуни като вас това няма да ги интересува, защото не ви върши работа. Няма как да сте полозни т р о л ч е т а, ако се съобразявате с нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Да, да- точно това пропагандира ''Доктрината герасимов'';0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Хаха, и. Di0t. Тия глупости за фашисти в Украйна вече вървят само сред най debiлните оркиЕдинствените нацисти по всяко описание на тая дума са в Москва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тия лъжи вече не вървят, цял свят видя кои са фашистите, обстрелващи и избиващи мирни жени и деца и сриващи домовете им! Презрени токсични yтaйки с петолъчки, досвидания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Ако Путин не спечели в Украйна, за Русия е възможен ирански сценарий == от форте-фортисимо ще минете на пиано-пианисимо... още малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
многодобре
преди 2 години
"Светът е смаян от борбата на Украйна за оцеляване." Скоро време светът ще бъде смаят и от факта, че всичките му медии са го лъгали през цялото време та дори и от самото начало на 2014, когато фашисти взеха чрез преврат властта в Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Само дето няма никакво АКО, пPocия вече загуби войната, оттук натам е само агония. До вчера украинците бяха унищожили 530 танка 108 самолета, 120 хеликоптера, 5 кораба, 80 цистерни, около 70 ракерни комплекси, около 100 единици специализирана ехника, 1800 бронирани машини тип БТР, около 700 джипа и тн. Opките са абсолютно демотивирани, някои се предават, други отказват да се бият, абсолютно неподготвени са, нямат дори храна и гориво достатъчно, необучени и нежелаещи да умират за на жужето лъжите. Въоръженивто е стари тенекии от 20ти век, които биват разцепвани само от малки преносими модерни западни системи. 5 opкски генерала вече умряха, отивайки при частите да ги мотивират и да разберат какво става. Вчета opкски войник по телефона се оплака, че казал на генерала, че няма бронежилетка за него, а оня му казал крепись, сьiнок. Единственото нещо, което opките успешно правят, е да бомбят отдалеч, но така война никой не е спечелил. В същото време украинците стават все по-уверени, все по-сигурни в успеха, продължават да получават оръжия с които буквално изтърбушват opките, а броят на записалите се в армията или териториалната отбрана расте всеки ден. Конвенционално войната за пPocия вече е загубена, както и цялата легенда и митове за величието на opкската армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Рашастан не е ***-я. Запиши си го това на носа :)Всички тия комплексирани автократи доведоха държавите си до просешка тояга. Ерво изходът е ясен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още