IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа я чакат трудни икономически месеци

Истината е, че трябва да харчим по-малко за други неща, защото скокът в цените на петрола и газа направи всички на континента ни по-бедни

13:34 | 10.06.22 г. 36
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако не се признае това, търсенето ще продължи да надвишава предлагането и ще превърне временното покачване, предимно на цените на енергията, в по-проблематична и устойчива обща инфлация. Това би се случило при слаби темпове на растеж, подобни на тези от последните тримесечия, или дори при лека рецесия.

ЕЦБ изчислява, че ефективният данък върху потребителите от по-високите цени на газа, електроенергията и бензина възлиза на 1,3 на сто от националния доход. Това, най-малкото, е ударът, който всеки трябва да поеме. Докато през 2011 г. централната банка допусна грешка, тъй като очакваше инфлацията при енергията и храните да се задържи по време на икономическа депресия, по-релевантната монетарна грешка при днешните обстоятелства се случи през 70-те години на миналия век.

Тогава страните, които бързо потушиха инфлационните импулси със строга парична политика, водени от западногерманската Бундесбанк, понесоха болката и претърпяха кратък и лек икономически спад. Покачването на цените беше временно и не се бе вкоренило в ежедневието. Тези, които следваха по-приспособителен път - Италия и Франция - се оказаха с постоянно по-високи цени, които изискваха много по-дълбоки рецесии в началото на 80-те години, за да се елиминира инфлацията.

Ето защо това е моментът да предприемем ранни действия, за да предотвратим превръщането на проблем с инфлацията в планина. Има признаци, че покачването на цените става все по-широко разпространено сред стоките и услугите в Европа. През април три четвърти от всички стоки и услуги отчетоха ръстове от над 2% на годишна база, което показва, че компаниите са все по-склонни да повишават цените, вместо да свиват маржовете си. Очакванията за дългосрочната инфлация се повишиха рязко на финансовите пазари и вече не кретат под целта на ЕЦБ от 2 процента.

При инфлация от 8 на сто и все още отрицателна основна лихва на ЕЦБ от минус 0,5% (-0,25% от юли - бел. прев.) реалният лихвен процент е изключително нисък дори и при по-строгата политика на централната банка. ЕЦБ е права да сигнализира, че ще повиши лихвите през юли и след това ще ги извади от отрицателната територия до септември.

Икономическата ситуация е неприятна. Но рисковете биха били по-големи, ако централната банка не направи нищо. Препъващата се икономика на еврозоната може да бъде стимулирана отново чрез по-хлабава монетарна политика, ако спадът се окаже по-дълбок от необходимото за поддържане на инфлацията под контрол. От друга страна, разходите за справяне със загубата на доверие в способността на властите да контролират цените биха били значителни.

Предстоящите месеци за европейските икономики ще бъдат много лоши. Доходите ще бъдат ерозирани, рецесията е доста вероятна, а лихвените проценти трябва да се повишат, добавяйки към натиска върху домакинствата и семействата. Ще бъде трудно. Но това е корекцията, която всяка европейска икономика трябва да направи, докато се отбиваме от евтината, но в крайна сметка опасна руска енергия, заключава Джайлс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 1 година
Потресен съм! Защо са ми изтрити коментарите? Явно цензурата е факт дори в този професионално насочен сайт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Импо, шамандуро, ти си нагледен пример какво прави руската пропаганда с не особено интелигентен човек. Мозъкът ти е тотално промит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Хахаха, Късият заговори за Петър I и тролейбусното депо подхвана темата с империите. Разбира се, че не само Путин е лош, но когато някой започне всячески да оправдава това, което се случва в момента в Украйна, само защото видиш ли и други го правили. Да ми говори за империи, че случващото едва ли не е е нормално. Този някой или има сериозен проблем или е просто руски трролл. Изборът какъв си оставям на теб. Светът би трябвало да върви към съюзи изповядващи еднакви ценности, а не към империи от Средновековието, където за съжаление се намира в момента Русия. В този ред на мисли, бих предпочел Македония да влезе в ЕС, а не България да нахлува в нея. Последно не очаквам да го разбере русофилската ти глава, която е опиянена от император Късий I.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Ам'че гледам , рассийските доставки са се свили бая - СП върви лекинко надолу , ямал е на нула , турецки паток на 50% надолу , украинският транзит е на 10% от възможностите си . В момента LNG и норвежки газ са почти изравнени по 400млн.кубика , а рассийският 225млн.кубика е с малко над алжирският 75млн.кубика... Викаш светло бъдеще я чака търговийката с рассийски газ ... :))) ... Импе *** орди , ако искат да се къпят в газ и петрол все ни е тая в Европа . Хамериканците , европейците , корейците , японците няма да купуват в несвяст рассийските суровини , бяло петно на картата . Гледам чайниците не са се затичали и те , имат си доктрина , нищо от никой повече от 20% ... :))) ... не знам що така го правят , да не би нещо да е свързано с последните събития ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Москалите воювали толерантно?? Ти явно или си тAп за трима или крайно нагъл! Постоянната стрелба по цивилни квартали, складове за храна и силози, изнасилванията, ползването на забранени термобарични снаряди, на фосфор и тн, каквото имат, не е просто толерантно, а отчаяно! Украинците ги разбиха дотам, че се наложи да вадят Т62 на по 60 години, че другите свършиха. Пиянската армийка я направиха за 2 стинки и сега само артилерията остана да бъде изравнена по мощ и пияниците приключват. А за това твърдение, че щели 16 годишни момчета да взимат, само показва колко тAпо същество си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Чувам, пaлякът се готвел вече да мобилизира и последният резерв - 16-годишните деца. Ей-ся те вече ще разкажат играта на лошите руснаци. Че досега мобилизираните (по някои данни - около 700 000) нещо само бой ядат и бягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Гиров - не лъжи. Всички безпристрастни експерти признават, че руснаците воюват извънредно толерантно в украйна. Пазят не само цивилните, но и инфраструктурата, доколкото е възможно. Вече два месеца ще станат, откак чакаме доказателства за "руските зверства в Буча". Преди 2 месеца започнаха да есхумират трупчета за да ги докажат и оттогава ГРОБНО МЪЛЧАНИЕ !!! Всички доказани военни престъпления са дело на укpoпите и това го казват американските военни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Зелев, събуди се. Катар каза: нъцки газ. Австралия също... щото изпаднаха в енергийна криза... АВСТРАЛИЯ !!! Това е все едно Русия да изпадне в енергийна криза. На САЩ им гръмна някакво заводче за газчица. Чучyлото смело обеща да покрие цели 8% от доставките на руски газ, ама май и толкова няма да може. Ако Саша Милър врътне крана или урсулата сама си го врътне, в ЕС ще има революция... щото евраци се печатат, ама газ и петрол - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 5
OPASEN
преди 1 година
Брей, че експерт си имаме във Форума - ти знаеш как ще свърши войната ли?? :-D)) Никой не знае това и дори САЩ вече започват да при-пръцкват с малко кафяво ;-) До тук едно е сигурно - България вече се ***, а Русия има повече постъпления от всякога!!! Нека да говорим с факти ;-) Включително и Буча - фактите са меко казано неясни! Все едно не знаеш Холивуд какви качествени филми правят, та дори и на Луната стъпиха :-D)) Всъщност, Буча беше имитация на Холивуд, защото в американските продукции труповете поне не си дърпат ръцете, за да не ги сгази камиона :-D)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
OPASEN
преди 1 година
Не мисля, че е умно да споря с интернет троль, но поне едно нещо ще кажа - не на теб, а на другите четящи: (1) Русия е империя, а Путин е император - няма добър император!! (2) САЩ са империя и ... виж (1) по-горе!! (3) Има и други империи - защо не кажеш какво прави Турция в Сирия? Китай пък се навърта около Тайван! Никой нищо не смее да каже за Израел... И СЕГА - когато някой ми говори, че само Путин е лош, то определено той е интернет троль, защото той е само един от многото лоши!! Аз, за разлика от теб, казвам, че няма добра империя и няма добри императори!! Просто Путин си връща загубеното от Третата Световна Война, т.нар. Студена война!! Интересно ми е какво би казал за България, ако нахлуе в Македония, за да си възвърне изгубената българска земя, заедно с българите там ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още