IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа я чакат трудни икономически месеци

Истината е, че трябва да харчим по-малко за други неща, защото скокът в цените на петрола и газа направи всички на континента ни по-бедни

13:34 | 10.06.22 г. 36
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако не се признае това, търсенето ще продължи да надвишава предлагането и ще превърне временното покачване, предимно на цените на енергията, в по-проблематична и устойчива обща инфлация. Това би се случило при слаби темпове на растеж, подобни на тези от последните тримесечия, или дори при лека рецесия.

ЕЦБ изчислява, че ефективният данък върху потребителите от по-високите цени на газа, електроенергията и бензина възлиза на 1,3 на сто от националния доход. Това, най-малкото, е ударът, който всеки трябва да поеме. Докато през 2011 г. централната банка допусна грешка, тъй като очакваше инфлацията при енергията и храните да се задържи по време на икономическа депресия, по-релевантната монетарна грешка при днешните обстоятелства се случи през 70-те години на миналия век.

Тогава страните, които бързо потушиха инфлационните импулси със строга парична политика, водени от западногерманската Бундесбанк, понесоха болката и претърпяха кратък и лек икономически спад. Покачването на цените беше временно и не се бе вкоренило в ежедневието. Тези, които следваха по-приспособителен път - Италия и Франция - се оказаха с постоянно по-високи цени, които изискваха много по-дълбоки рецесии в началото на 80-те години, за да се елиминира инфлацията.

Ето защо това е моментът да предприемем ранни действия, за да предотвратим превръщането на проблем с инфлацията в планина. Има признаци, че покачването на цените става все по-широко разпространено сред стоките и услугите в Европа. През април три четвърти от всички стоки и услуги отчетоха ръстове от над 2% на годишна база, което показва, че компаниите са все по-склонни да повишават цените, вместо да свиват маржовете си. Очакванията за дългосрочната инфлация се повишиха рязко на финансовите пазари и вече не кретат под целта на ЕЦБ от 2 процента.

При инфлация от 8 на сто и все още отрицателна основна лихва на ЕЦБ от минус 0,5% (-0,25% от юли - бел. прев.) реалният лихвен процент е изключително нисък дори и при по-строгата политика на централната банка. ЕЦБ е права да сигнализира, че ще повиши лихвите през юли и след това ще ги извади от отрицателната територия до септември.

Икономическата ситуация е неприятна. Но рисковете биха били по-големи, ако централната банка не направи нищо. Препъващата се икономика на еврозоната може да бъде стимулирана отново чрез по-хлабава монетарна политика, ако спадът се окаже по-дълбок от необходимото за поддържане на инфлацията под контрол. От друга страна, разходите за справяне със загубата на доверие в способността на властите да контролират цените биха били значителни.

Предстоящите месеци за европейските икономики ще бъдат много лоши. Доходите ще бъдат ерозирани, рецесията е доста вероятна, а лихвените проценти трябва да се повишат, добавяйки към натиска върху домакинствата и семействата. Ще бъде трудно. Но това е корекцията, която всяка европейска икономика трябва да направи, докато се отбиваме от евтината, но в крайна сметка опасна руска енергия, заключава Джайлс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Копейник, ние, свободните хора, решихме да изцапаме г.ащите на Пyттю, дори с неудобства от наша страна, заради зверствата които той и пиянската му армийка вършат. И както е видно, добре се справяме, засега само мирише и отзад се издуват г.ащурите на Пyттeто, но скоро ще гръмнат и ще разплискат "благословията" ни на всички около него! Да ви е сладко и на вас, нашистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
"...ефективният данък върху потребителите от по-високите цени на газа, електроенергията и бензина възлиза на 1,3 на сто от националния доход..."Леле леле..Направо да потръпнеш от ужас.Цели 1.3% ...Копейкаджиите, вижте тва число-1.3% .Тази година БВП на ЕС няма да нарастне с 2%, а с 0.7%.Направо краят на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Европа я чакат трудни икономически месеци === Пак Путин им изцапа памперсите, види се. Няма кой друг така свободно да се разпорежда в гаштите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ей сега погледнах и в Полша, Финландия, и балтийските държави върви надолу цената след като им спряха природният газ руснаците ... Пазарът като видя че всички са си написали домашното и имат предвидени варианти , в това число и ние , се успокоява и се нормализира . Вероятно ще спре на малко по-височка цена от преди ковид кризата , едно 15-20% , но това е нищо в сравнение с дивaщините на гъзпром , саша милер и медведев ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Инфлацията на путин мисля че поприключва , колкото по-малко руски тръбен газ пристига в Европа , толкова по-равновесни стават цените. Тенденцията като цяло е надолу по Европейските борси. Газохранилищата се запълват навсякъде с неруски газ, всеки търси и намира алтернативи с няколко изключения . Скоро руският газ ще е с пренебрежимо значение в уравнението . Играта с петролът е по-сериозна хапка . Ама като гледам и там руският компонент намалява стремително . Днес токът на NORDPOOL беше 35 евра за мегаватчас ... :))) . Предполагам ще сме свидетели на такива ниски цени все по-често . ВЕИ в целият континент благодарение на путин все по-сериозно настъпва . Даже гуруто на ядрения ток и газовите потоци и Импа --> Боян Рашев гледам запява друга песен ... :))) ... Е в материалът за ядрените централи и Богомил Манчев вече свири по умерени октави , как ядрената енергия се съчетавала прекрасно с ВЕИ източниците и една друга се покривали ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 1 година
Преживял съм дискотеката и празните магазини през 80-те , Лукановата зима , хиперинфлацията на Жан, приватизацията на Костов , безумията на Бойко . Как мислят дал ша мъ уплаши инфлацииката на Путин ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
GiRo
преди 1 година
Хахаха, просто виждам как Русия напада един след друг съседите си вероломно и казва САЩ са виновни, ние сме невинни. Като каза над 90%, едно време Русия като нападна Афганистан, пак заради САЩ стана. Да не говорим за Хитлер. Рече САЩ са виновни и анексира Австрия. САЩ това онова, айде Судетите и т.н. Накрая виновните спасиха Русия с пословичен ленд лийз, който тя не плати, но това няма да го споменаваме, че тука тролейбусите се дразнят. За Първата световна вината пак е изцяло тяхна. Нищо, че си траяха 3 години, пак те са виновни. За Октомврийската революция не знам, ти ще кажеш ;) Най-фрапантният случай обаче е когато САЩ навиха Русия да си махне офицерите от България и да насъска Сърбия да я нападне в гръб през 1885. Ама това са повече от 100 години, простено им е ;) Та кой е умен или *** не знам, ама по история си гола вода, да ми говориш за 100 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
OPASEN
преди 1 година
За войната в Украйна са виновни САЩ, както между другото за над 90% от Световните конфликти в различни части на Света през последните 100 години! Ако твърдиш друго, значи не си много умен :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Хехе ... дежурните апокалиптици на линия ... Некaдърно племе ... :))) ... Екстра са си нещата в ЕС ... Пътищата пълни с коли , магазините пълни със стока и хора , хотелите пълни , ресторантите пълни , плажовете пълни ... Аре у лево и потапяйте . Малко инфлация да стопи мазнините и дълговете не е вредна , и да поохлади строителният бум ... Понеже полуграмотните пишат за Индия кво мазало било там , с индийската мизeрия ли ще ни плашите бре ... :))) ... или с рассийската ... ?! ... Я си проверете колко е средната работна заплата в Индия и в рассията , после вижте в ЕС колко е , дори в най-бедните държави е по-висока , и в Албания и Северна Македония е по-висока ... Златният половин милион ще продължи да си живее по-добре от останалата част на света , колкото и да се пocирате по форумите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 1 година
И ко сега ? Оказа се , че най-големият ми проблем е ,че любимият Джак щал да поскъпне щот имало инфлация ? Не ме мислете , да му мислят тия дет си погребват децата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още