IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в зелената енергетия ще са рекордни, но недостатъчни тази година

За развитие на енергийните мрежи през тази година ще бъдат инвестирани 470 млрд. долара, сочат изчисленията на МАЕ

13:53 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2022 година инвестициите в зелена енергия се очаква да бъдат рекордни, но все още недостатъчни за изпълнението на климатичните цели, които си поставя света, смятат в Международната агенция за енергетика (МАЕ). Притеснението на експертите е свързано още и с факта, че те не са разпределени добре - основно в развитите страни и Китай. 

През тази година инвестициите във възобновяеми енергийни източници и свързани с тях проекти ще достигнат 1,4 трилиона долара. Основно те са насочени към нови мощности (472 млрд. долара) и за развитие на мрежата (470 млрд. долара). Очакванията са, че през 2022 година инвестициите в енергетиката като цяло ще бъдат 2,4 трилиона долара, което е увеличение от 8% спрямо 2021 година. 

Има и ръст от около 10% по отношение на очакваните инвестиции в ядрени мощности и през тази година те ще достигнат 49 млрд. долара. 

Изчисленията на МАЕ показват, че допреди няколко години инвестициите в зелена енергетика не се увеличават с очакваното темпо, дори и след приемането на Парижкото споразумение през 2015 година. В следващите пет години има годишен ръст на инвестициите средно с около 2%. Но през 2020 година нещата се променят и ръстът на инвестициите в зелени мощности е вече 12 на сто.

Според данните през тази година ще има забележително повишение на инвестициите в батерии и като цяло съоръжения за съхранение на енергия, включително и производство на водород, както и улавяне на въглероден диоксид - около 20 млрд. долара. Това е два пъти повече спрямо 2021 година.

Но колкото и тези прогнози да изглеждат оптимистично, в Азия (с изключение на Китай) и развиващите се страни зелените инвестиции са на нивото от 2015 година.

Нещо повече - в много от тези страни инвестициите във въглища ще се завърнат и очакванията са за ръст от 10% през 2022 година. Китай сложи точка на инвестициите във въглища извън страната, но в границите си планира съществен брой нови въглищни мощности.

Реално високите цени на енергията връщат интереса към изкопаемите горива, особено въглищата, посочват още от агенцията.

Компаниите от петролния и газовия сектор през тази година вероятно ще удвоят своите приходи - до 4 трилиона долара. Тези средства могат да дадат исторически шанс за държавите, които добиват изкопаеми суровини, да трансформират своите икономики, които са изцяло зависими от износа на петрол или природен газ. Това е от съществено значение на фона на плановете за въглеродна неутралност до 2050 година, които все още стоят на масата, макар и войната в Украйна да поставя някои пречки пред реализацията им.

Като цяло инвестициите в петролния и газовия сектор, включително и за нови терминали за втечнен газ, които ще са необходими за диверсифициране на руските доставки на природен газ в Европа, ще се увеличат с 10% спрямо 2021 година, но все още остават под нивото от 2019 година.

Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още