IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Европа да се готви да намали потреблението на газ с 30% през зимата

Ако континентът иска да запълни газохранилищата за зимата, трябва да ограничи доставките сега, категоричен е Фатих Бирол

18:25 | 28.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европа вероятно ще трябва да намали с до 30% потреблението на газ до средата на следващия февруари, ако потоците на руски природен газ секнат, предупреждава Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg.

Ще бъдат необходими широкообхватни съкращения, ако Москва реши да спре напълно потоците на газ за региона, според Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. Това е сценарий, за който европейските лидери трябва да се подготвят, добави той в отговор на въпроси по имейл.

„В зависимост от времето, пълното спиране на доставките на руски газ за Европа може да повлияе на запълването на европейските газохранилища, чиито нива ще изостанат от нормата преди зимата, оставяйки Европейския съюз (ЕС) в много уязвима позиция“, изтъква Бирол. „В настоящия контекст не бих изключил пълни спиране на износа на газ за Европа от Русия“, добавя той.

Европа се опитва да стабилизира доставките на газ, за да запълни своите газохранилища преди следващия отоплителен сезон. Предизвикателствата пред тази цел нарастват с всеки изминал ден, след като Москва по-рано този месец редуцира потоците през газопровода „Северен поток“ към Германия с 60 на сто, позовавайки се на технически проблеми.

газ газ

Ситуацията с доставките на газ за ЕС може да се влоши, ако Русия напълно спре изнасяните за региона количества през следващите седмици. Прогнозите на блока показват, че докато степента на запълване на газохранилищата в момента е напът да достигне 90% до 1 ноември, евентуално пълно прекъсване ще остави тази хранилища запълнени на под 75%.

Това би означавало „значително по-високи“ цени на газа, според Бирол. Търгуваните в Европа газови фючърси вече поскъпнаха повече от три пъти спрямо същото време на миналата година, според данни на ICE Endex.

Европа трябва да се съсредоточи върху намаляването на потреблението на газ от промишлеността и домакинствата сега, за да гарантира, че възможно най-много доставки са насочени към съхранение, съветва Бирол.

Германия, най-голямата икономика в Европа, намери начини да стимулира индустрията да използва по-малко газ. Държавата планира да въведе тръжна система, която ще стартира това лято, за да плаща на потребителите на промишлен газ да пестят горивото. Берлин и Копенхаген насърчават хората да използват по-малко газ, като намалят времето за къпане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още