IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната икономика няма да се разпадне на геополитически блокове

Никой от днешните големи играчи на глобалната политическа сцена не предлага толкова широк спектър от съюзи, че да изкуши останалите страни

18:02 | 16.07.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Едно пророчество получи допълнителен тласък заради войната в Украйна – че вълната на глобализацията след Студената война, която свърза напредналите и развиващите се икономики, постигна много, но геополитическите съперничества ще доведат до нейния разпад.

Според различни прогнози онлайн светът ще се раздели на три конкуриращи се цифрови сфери, отчасти благодарение на три несъвместими модела на обработка на данни – европейско регулиране, фокусирано върху неприкосновеността на личния живот, абсолютно свободният американски модел и китайското държавно наблюдение, пише FT.

Междувременно политическият риск от стратегическия конфликт между САЩ и Китай кара компаниите да пренасочват веригите си на доставки. Правителствата, особено след като Русия нахлу в Украйна, са изправени пред задачата да избират икономически и стратегически страни: или водените от САЩ напреднали икономики (понякога с ЕС като донякъде независим полюс), или Китай.

Няма обаче много доказателства в подкрепа на тези очаквания. Не само, че повечето стандартни мерки за глобализация – трансгранично движение на стоки, услуги, капитали, данни и хора, се справят доста добре, но правителствата показват, че имат място за маневриране да продължат.

Да вземем като пример защитата на данните и предполагаемото разбиване на цифровата сфера. ЕС е убеден, че определя правилата за данните, като изнася Общия регламент за защита на данните (GDPR) чрез познатия „Ефект на Брюксел“ и изрично го противопоставя на небрежността на САЩ.

Страна като Япония при вече покойния Шиндзо Абе обаче, чрез внимателно проектиране на предпазни мерки срещу злоупотреба с лична информация, накара Брюксел да признае нейния режим за защита на данните като адекватен за трансфер на данни. Същевременно Токио ентусиазирано се присъедини към вдъхновените от САЩ ангажименти за свободен международен поток от данни.

Същото важи и за веригите на доставка на стоки. В Бразилия президентът Жаир Болсонаро цени търговията с Европа достатъчно, за да положи значителни усилия да прокара търговската сделка между ЕС и Меркосур и да опита (не много убедително) да признае ценностите на европейските природозащитници по отношение на Амазония. В същото време Китай купува около три четвърти от бразилския износ на соя и Болсонаро се стреми да не обиди и Пекин.

Дипломатически акт на балансиране не позволява на Бразилия да избира. Бразилия гласува за предложението за осъждане на нахлуването на Русия в Украйна на Общото събрание на ООН, но Болсонаро изрази безпокойство и след това се въздържа при последвалото гласуване за отстраняване на Русия от Съвета по правата на човека на ООН. (Бразилия също продължава да се радва на подкрепата на САЩ в амбицията си да се присъедини към ОИСР, клуба на богатите страни).

Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
Joe Biden's Oil Gamble Set to Backfire as Saudi Arabia Sticks With Russia ... а стига бе ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
Die Welt: Скромно посрещане за Байдън в Рияд за разлика от Путин през 2019-а, явно Русия е по-влиятелна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 1 година
Някой може ли да ми обясни каква е ползата от съществуването на БРИКС. Някакви сериозни облекчения в търговията ли имат, финансови преференции или други договорености? БРИКС това е третият свят завиждащ на Първият, заради богатството му. Може да поспорим единствено за Китай дали не се е измъкнал, но манталитетът му е все още от третият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Смяташ, че те са "орел рак и щука" - защото никой в групата не си позволява да дава заповеди на другите? Очевидно е така. Да, ама все повече страни не желаят да бъдат лакеи на САЩ и да получават заповеди от някакво жалко чучулоподобно старче - и избират БРИКС. До няколко месеца той ще се разшири с още пет държави... ЗАСЕГА. Защото освен Аржентина, Иран, Арапия, Египет, Турция - може и още желаещи да се появят - например Виетнам и Индонезия. Именно защото това е икономическо обединение на свободни страни - и колкото повече стават те, толкова повече ще търгуват помежду си а не с все по-самоизолиращият се запад. Факт - близкоизточната обикалка на чучyлото-узурпатор, завърши с шумен провал. Дори в Израел не срещна особено радушен прием, а в Арапия принц Мохамед едва не го пропъди. Репресиите срещу Русия само убеждават свободните страни, че трябва да изградят своя финансова система. А митът за непобедимата американска армия е смешен - те са герои само срещу беззащитни държави. 75% от младите американци са НГВС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Ти ми звучиш като някой бoлен фен на хитлер отпреди 80 години - който истерически е продължавал да вярва в победата на Третият райх, когато руснаците вече са били на 50 км от Берлин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 1 година
Ти не разбра ли че Русия няма да победи в тая война и на финала ще е тотално каталяса ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 1 година
Само като чуеш че някой пакетира заедно Индия и Китай и вече почваш да си мислиш кво е пил и в кви количества . Пак кат сложиш до тях и икономическото джудже Русия и ептен утиде коня у ряката . Хиладолетия политиката на Китаи е била : Китай няма нужда от света , света има нужда от Китай . Империя обърната навътре и това как опонира на ревизионистична Русия чиито мокри сънища са как да възстанови СССР ? За Бразилия даже и не ми се пише :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Тоя па Чуков е еталон на пишман прогнозатор..Нищо от това,което досега е казвал,не се е материализирало..Полезен е с това, че каквото прогнозира, предприемаш обратното и никога няма да сгрешиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Абе , какъв цвят е небето в твоят свят?И като как бе, доморасла Касандро, си функционира доста успешно?Точно БРИКС е доказателство за тезата в статията,Орел, рак и щука, много ми напомнят нашата четворна коалиция.Всяка една от страните в тази страна абревиатура, с изключение на обречената на дългосрочен упадък Русия, има многократно по-големи икономически връзки и търговски отношения със Запада, отколкото помежду им..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Миглено, откъде такива утопии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още